28 / 04 / 2024

Pekin Türk Ticaret Merkezi açıldı!

Pekin Türk Ticaret Merkezi açıldı!

Zafer Çağlayan, Pekin'de büyükelçilikten ayrı bir binada faaliyet gösterecek Pekin Türk Ticaret Merkezi'nin açılışını yaptı



Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan "Türkiye olarak Çin'in elindeki kaynaklardan Türkiye'ye giriş olması, bizden de tahviller ve Eurobondlar alınmasını istiyoruz" dedi. Bakan Çağlayan, Pekin'de büyükelçilikten ayrı bir binada faaliyet gösterecek Pekin Türk Ticaret Merkezi'nin açılışını yaptı. Buradaki konuşmasında Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantılarına ilişkin bilgi veren Çağlayan, Çin'in, son tahminlere göre 2.1 trilyon dolar döviz rezervinin bulunduğunu, bu rezervlerden Türkiye'ye giriş olması, tahvil ve Eurobond alınmasını istediklerini söyledi. KEK Protokolünün bir maddesinin de bu konuda olacağını belirten Çağlayan "Çin bağımsız bir varlık fonu kurdu ve buraya da 200 milyar dolarlık fon aktardı. Bu fonun 1 trilyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Biz de Türkiye olarak Çin'in elindeki bu kaynaklarla bizden de tahviller ve Eurobondlar almalarını istiyoruz" dedi.

BANKA AÇMALARINI İSTEDİK

Bakan Çağlayan, Eurobondalar'ın dünyadaki ortalama faiz getirisinin yüzde 5.92 olduğunu belirterek "Bizim Eurobond getirimiz de pekçok ülkenin üstünde. Türk Eurobondları'na girmeleri ve Türkiye'nin Çin'e Eurobond ihraç etmesi noktasında bir görüşmemiz olacak. Bizim iç borçlanma senetlerimize de girebilirler ya da Çin'e özel tertip bir tahvil ihracı da yapılabilir" diye konuştu. Çağlayan ayrıca, Çin bankalarının Türkiye'de faaliyet göstermesini istediklerini de söyledi.
Star/Doğan Ertuğrul


Geri Dön