Pendik Belediye Başkanı: 1+1 dairelere yasak getirmiyoruz!
PENDİK Belediyesi, iki mahallenin imar planında yaptığı değişiklikle 70 metrekare altında daire yapımını engelledi. Karar , '1+1 yasak' tartışmasını doğururken, Pendik Belediye Başkanı Şahin, amaçlarının yasak değil yoğunluğun önlenmesi olduğunu söyledi..
Pendik Belediye Meclis'i dün tartışmalı bir karara imza attı. İlçedeki Yenişehir ve Çamlık mahallelerinde plan değişikliğine giden belediye yönetimi, 70 metrekareden küçük dairelerin inşasına yasak getirdi. İddiaya göre, Belediye Başkanı Kenan Şahin, anılan yasağın sinyalini, geçtiğimiz mayıs ayında müteahhitlere, '1+1 daire yapmamalarını isteyerek' vermişti. Karar, dünkü belediye meclisinde tartışmaların gölgesinde geçti. Belediye Başkanı Kenan Şahin, ise amaçlarının yoğunluğu önleme olduğunu ifade etti.
Belediye İmar Komisyonu'nda gündeme gelen “10.07.2012. T.T.'li 1/1000 Ölçekli Yenişehir ve Çamlık Mahalleleri'nin Bir Kısmına Ait Plan Notu Eklenmesine İlişkin Plan Değişikliği Teklifi” dün şu hali ile kabul edildi: “1.23 planda belirlenen emsal değeri ile arsa büyüklüğünün çarpımı sonucunda bulunan emsal alanı 70'e bölünmek suretiyle maksimum bağımsız bölüm sayısı bulunur. Bulunan değerin tamsayısı olan kısmı dikkate alınır.”
70 METREKARENİN ALTINA DÜŞMÜYOR
Karara uyarınca örneğin 15 bin metrekare bir arsanız bulunuyor. Buraya verilen emsal genelde 1,25 oranında. 15.000 x 1,25=18.750 metrekare inşaat alanı çıkarıyor. Bu inşaat alanı 70'e bölündüğünde yapılacak daire sayısı şöyle bulunur: 18.750/70=268. Bir başka ifada ile burada 268 daire yapılabilinir. Toplam inşaat alanı olan 18.750 metrekare 268 daireye bölündüğünde 70 metrekare ortaya çıkıyor. Yani her bir dairenin büyüklüğü 70 metrekareye gelmiş oluyor. Plan notunda ticari alanlar da ayrılmamış. Bu durumda anılan yerde dükkân ya da ofis yapmak istense de bu plan notuna uyulmak zorunda. Hiçbir ofis ya da dükkân 70 metrekarenin altına düşmüyor. 1+1 daireler ile ilgili plan notunun dün son anda belediye meclisinde eklendiği anlaşıldı.
TARTIŞMA KONUSU OLDU
Pendik Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Tarık Balyalı, anılan karanın dün Meclis'den geçtiğini, oylama sürecinde tartışma yaşandığını ifade ederek “Biz Meclis'te bu kararın çok net bir biçimde, yaşam alanlarına bir müdahale olduğunu, belediyenin, kimin nasıl bir evde oturmasına karar verme hakkının olmadığını belirttik" dedi. AK Partili üyeler ise, savunmalarını, nüfus yoğunluğunun önüne geçme ve otopark ihtiyacının daha fazla oluşmaması için böylesi bir karar alındığını ifade etti.
'KOMŞULUK İLİŞKİLERİ ZEDELENİR' GEREKÇESİ
Tarık Balyalı konu ile ilgili açıklamasının devamında “1+1 dairelerle ilgili iki ay önce Pendik Belediyesinin internet sitesinde Belediye Başkanı'nın açıklamaları vardı.
Kendisi bu açıklamalarda müteahhitlere 1+1 yapmamaları konusunda tavsiye yapacaklarını ifade ediyordu. Gerekçe olarak da aile ilişkilerinin zedelenmesi komşuluk ilişkilerini yok etmesi gibi gerekçeler sunuyordu. Ancak bu gerekçeler son derce komik. Çünkü zaten 1+1 daireler bir ihtiyaçtan doğmuştur. Özellikle tek yaşayan ya da genç çiftlerin ihtiyaçları için düzenlenmiştir. Zaten 1+1 daireler bir ihtiyaçtan doğmuştur. Özellikle tek yaşayan ya da genç çiftlerin ihtiyaçları için düzenlenmiştir. Ayrıca son dönemde masraflarının azlığı nedeniyle de tercih edilir olmuştur."
'YARGIYA TAŞIYACAĞIZ'
Belediyenin kimin kaç metrekare ya da kaç odalı bir evde oturacağını söylemek hakkı olmadığına işaret eden Turgut Balyalı "Bu ülkede herkes kendi imkânlarına göre yaşam alanını seçer ve orada oturur. Kimse kimseye sen şurada otur sen burada otur diye bir dayatma yapamaz. İktidarı kimin ne yiyip içtiğinden kaç çocuk yaptığına kadar her şeye müdahale ediyor. Şimdi hızını alamamış gibi kimin kaç metrekare evde oturacağına da müdahale etmek istiyor. Bu büyük bir dayatmadır. Bu plan notuna karşı her türlü mücadeleyi sürdüreceğiz.”
‘AMAÇ YOĞUNLUĞUN ÖNÜNE GEÇMEK'
Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin ise, amaçlarının 1+1'lere yasak getirme olmadığını, anılan 2 mahallede oluşan yoğunluğu önleme amaçlı olduğunu ifade etti. Şahin “Müteahhitler ticari kaygı ile hareket ediyor. 120 daire yapması gereken yerde 300 daire yapıyor. Bu da bir yoğunluk oluşuyor. Biz de bu 2 bölgenin planlı olmasını istiyoruz. Belediye olarak da görevimiz bu. 1+1'lere yasak getirmiyoruz. Örneğin 120 daire yapma hakkı bulunan yere 60 dairesini 1+1, 60 dairesini de diğer boyutlarda yapsın istiyoruz” dedi.
Hürriyet Gazetesi