Kentsel Dönüşüm

Pendik'te imar sorunu çözülüyor!

Pendik’te gerçekleştirilen yatırımları anlatan Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, “İlçede gerçekleştirilen kentsel dönüşümle imar sorunu tamamiyle ortadan kalkmış olacak” dedi.


Milliyet Gazetesi yazarlarından Eren Aka bugün Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin ile bir röportaj gerçekleştirdi. İşte, o röportaj... 

1-) Pendik’te imar sorununu ortadan kaldırmak için gerçekleştirdiğiniz uygulamalarda gelinen son nokta nedir?

Pendik’te imar sorununu ortadan kaldırmak ve kentsel dönüşümü sağlamak üzere sürdürülen imar uygulama çalışmaları yüzde 95 oranında tamamlandı. 2017 yılında 12 imar uygulaması tapuda tescil edilerek 5.054 hak sahibine tapuları dağıtılmaya başlandı. Pendik Belediyesi’nin 14 bölgede imar uygulama çalışmaları ise devam ediyor. 2016 yılında aralarında Taşlıbayır’ın da bulunduğu 15 imar uygulamasıyla 12 bin 53 tapu dağıtımına başlanmıştı. Geçen yıl eklenen rakamlarla son iki yılda hak sahiplerine verilmeye başlanan tapu sayısı 17 bin 107’ye ulaştı. Önümüzdeki dönemde  13 sahada daha imar uygulaması yapılması planlanıyor. Onların da tamamlanmasının ardından Pendik’in imar sorunu tamamiyle ortadan kalkmış olacak.  

Konutlar yenilendi

2-) Batı Mahallesi’nde gerçekleştirilen dönüşümün vatandaşlar üzerindeki etkisi nasıl oldu?

Pendik’in en eski yerleşim yerlerinden biri olan Batı Mahallesi’ni hem depreme dayanıklı hale getirmek, hem de ulaşım ve otopark sorununu çözmek üzere hazırlanan imar planları çerçevesinde vatandaşlar binalarını parsel bazında yenilemeye başladı. İnşaat ruhsatı alan parsel sayısı 100’e ulaşırken, deprem riski taşıyan 52 binada yaşayan 530 malik dönüşümden faydalanarak konutlarını yenileme imkanına kavuştu. Batı Mahallesi Riskli Alan İmar Planları’nın ilk olarak 12 Şubat 2015’te onaylanmasıyla başlayan dönüşüm çalışmaları kapsamında yenilenen bina sayısı giderek artıyor.

3-) 2009 yılından itibaren belediyecilik hizmetlerinde dijital devrim niteliğinde yaptığınız yatırımlar nelerdir?

Belediyemiz yerli yazılım ve milli teknoloji kullanma konusundaki kararlığını sürdürüyor. Türkiye’nin geleceği ve teknolojide dışa bağımlılığını azaltmak için bütün belediyelere rol model olmak sorumluluğuyla hareket ediyoruz. ‘Dijital Devrim, Milli Teknoloji’ sloganıyla 2009 yılından itibaren belediyecilik hizmetlerinde dijital devrim gerçekleştirerek, her yıl bu konuda yeni yatırımlar yapıyoruz. Bugün gelinen noktada artık Milli Yazılım PARDUS’u kullanıyor ve yerli teknolojiye öncelik veriyoruz. Dünyadaki en büyük şirketlerin yazılımlarını kullanmak yerine milli ve yerli yazılımları kullanmak, ülkemizi teknolojide dışa bağımlılıktan kurtaracak ve gelecekte bizi çok daha avantajlı duruma getirecek. Bu yüzden geçiş sürecindeki zorluklarına rağmen biz tüm belediye işlemlerinde milli yazılımı kullanmaya başladık. Öte yandan biz bugün 2018’i yaşarken, daha 1990’larda bulunan kurumların olduğunun da farkındayız. Türkiye’deki bütün belediyeler için rol model olmak, Türkiye’nin geleceği için bir adım önde olmak sorumluluğunu almak zorundayız. Belediyedeki bilgisayarlarda artık Q klavyenin yerine Türkçe’ye çok daha uyumlu F klavye kullanılma kararı aldık.

Otopark yapımları hız kazandı

Pendik Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi kentin artan otopark ihtiyacının karşılanması için düğmeye bastı. Bu kapsamda Tavşantepe Metro İstasyonu yanına 120 araçlık otopark kazandıran Pendik Belediyesi, Doğu Mahallesi’nde Mostar Viyadükü yanına katlı otoparkın inşasına başladı. 462 araç kapasiteli otopark, 3 kat+çatı terasından oluşacak. Otoparkın 1 yıl içerisinde tamamlanıp hizmete girmesi bekleniyor. Doğu Mahallesi’nde yapımı süren otopark, uygulamada da yeni bir anlayış getirmeye hazırlanıyor. Yeni uygulamayla vatandaşlara otopark tapusu verilecek.

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından sahil alanında dev otoparkın yapımına başlandı. Zemin altı 4 katlı inşa edilecek otopark, 939 araç kapasiteli olacak. Toplam 27 bin 108 metrekare inşaat alanına sahip dev otopark önümüzdeki yıl içerisinde tamamlanacak. Yine yapımı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Orta Mahalle Kemal Kalkuz Parkı alanında da zemin altı otoparkın inşası devam ediyor. Zemin altında 3 katlı yapılan otopark, 227 araç kapasiteli olacak. Otoparkın üzeri ise eskisi gibi mahallenin park ve rekreasyon alanı olarak hizmet vermeye devam edecek.

Ayda 15 bin ağacı kurtaracak tesis

Pendik Belediyesi tarafından kurulan Türkiye’nin ilk tam otomatik Ambalaj Atığı Ayrıştırma Tesisi faaliyete geçti. Saatte 8 ton ambalaj atığını ayrıştırabilen tesis, ayda 2 bin tona ulaşacak kapasitesiyle her ay 15 binden fazla ağacı kesilmekten kurtarırken 30 bin ailenin bir aylık elektrik ihtiyacına eşit tasarruf sağlayacak. Mühendislik ve müteahhitliği tamamen yerli sermaye ile yapılan tesis, sahip olduğu teknoloji sayesinde 100 kişinin yapacağı işi 15 kişilik bir ekiple yapabiliyor. Tam otomatik kumanda kontrol ünitesine sahip ambalaj atığı tesisi,  atıkların kabulünden ayrıştırılıp balyalanmasına kadar tüm işlemleri kısa sürede yapacak yüksek teknoloji otomasyon ve elektronik sistemlerle donatıldı. Ayrıştırmada saniyede 3.5 metre  bant hızıyla operatörlerin yaptığından 20 katı daha hızlı çalışıyor. Ayda 2.000 ton ambalaj atığı ayrımı yapılacağı varsayılan tesiste her ay en az 1000 ton kağıt ve karton, 700 ton plastik, 200 ton cam, 100 ton metal geri dönüşüme kazandırılacak.