İnşaat Malzemeleri

Pera Palas Oteli, 23 milyon euro yatırımla yenilendi!

Tarihi Pera Palas Oteli,  Eylül´den itibaren hizmet vermeye başlıyor...

İki buçuk yıldır tadilatta olan tarihi Pera Palas Otel, 1 Eylül´de hizmete giriyor. Önceki gün konuyla ilgili Beşiktaş Turizm Yatırımları A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Kalkavan ve otelin Genel Müdürü Pınar Kartal Timer basın toplantısı düzenledi. İstanbullu Levanten mimar Alexander Vallaury´nin tasarımı olan Pera Palas Otel, 2008 yılının nisan ayından bu yana kapsamlı bir restorasyon sürecindeydi. Otel, Beşiktaş Turizm Yatırımları A.Ş. tarafından 23 milyon euro yatırımla gerçekleştirilen restorasyonun sona ermesiyle yeniden konuklarına hizmet vermeye başlıyor.

"Müze - otel´e hassas bakış"
Pera Palas Otel´in üst yapı kullanım haklarına sahip olan Beşiktaş Turizm Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Kalkavan, restorasyon projesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Kalkavan, "Pera Palas Otel´in işletilmesi için uluslararası bir otel zinciriyle anlaşmayı tercih etmedik.

Bu kararımızın altında, bir `müze-otel´ olan Pera Palas Otel gibi tarihi bir markanın işletilmesinde, kendi şirketimizin yabancı zincirden çok daha hassas davranacağı inancı yatıyordu" dedi.

"Atatürk burayı evi gibi benimsemiş"
Otelin Genel Müdürü Pınar Kartal Timer ise "İstanbul´un en değerli simgelerinden biri olan bu yapıyı, eski ihtişamıyla dünya turizmine armağan edebilmek için var gücümüzle çalıştık. Binanın tarihi niteliğinden gelen zorluklar, Pera Palas´ı geçmişin incelikli hizmet anlayışını yaşatan bir otel olarak açma arzumuzla birleşince, çalışmalar uzun sürdü. 1800´lerin sonundaki açılışından itibaren hep ilklere ev sahipliği yapmış, değişik kesimlerden ünlü konukları ağırlamış Pera Palas Otel, her döneminde kentte sosyal yaşamın, davetlerin, baloların merkezi olmuş. Cumhuriyet´in kuruluşundan önce ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk burayı adeta evi gibi benimsemiş. Cumhuriyet döneminde salonlarımızda gerçekleşen Cumhuriyet Baloları hâlâ konuşuluyor. Yenilenen Pera Palas Otel´in eskiden olduğu gibi yine kentle bütünleşmesi en büyük amacımız" dedi.

ATATÜRK MÜZE ODASI
Mustafa Kemal Atatürk, ismini Pera Palas Otel´in konuk defterine ilk kez yazdığında, yıl 1917´ydi. Cephe dönüşlerinde evi gibi kullandığı, önemli kararlar aldığı ve üst düzey misafirlerini ağırladığı 101 numaralı odası, doğumunun 100´üncü yılı olan 1981´de, Ata´nın şahsi eşyalarının da sergilendiği bir müze oda haline getirildi. 
Atatürk´ün en sevdiği renk olan, diğer tüm evlerinde ve adına açılmış müze evlerde de kullanılan gündoğumu rengi, `şafak´ pembesiyle yenilenen müze oda, müzayedelerden temin edilen yerli ve yabancı nadide Atatürk kitapları, dönemin dergileri, imzalı fotoğraf, kartpostalla ve madalyalarla zenginleştirilerek açılıyor.

TARİHİN SESSİZ TANIĞI
19´uncu yüzyıl başlarında gelişen teknolojiyle ulaşım imkanları artınca, İstanbul´un büyülü kimliği, yavaş yavaş keşfedilmeye başlandı. İşte o yıllarda, dünyaca ünlü Orient Express, doğudaki son durağı olarak İstanbul´u seçti.
İstanbul´da Orient Express yolcularının alışkın oldukları üst düzey standartları sunabilecek bir otel henüz yoktu. Ancak kısa süre sonra, kuruluşu için ilk çalışmaların 1892 yılında başladığı ve açılış balosunun da 1895 yılında yapıldığı Tepebaşı`ndaki Pera Palas Otel, bu boşluğu doldurdu. 

Kente birçok eser kazandıran mimar Alexander Vallaury´nin tasarladığı otel, oryantalist, art nouveau ve neo-klasik tarzların bir arada kullanıldığı mimarisiyle, İstanbul´un en ihtişamlı yapılarından biri olarak başladı yaşamına.

Birçok ilkleri barındıran Pera Palas,
Osmanlı sarayları dışında elektriğin verildiği, kentin karanlığını aydınlatan ilk ve tek binaydı. Otel, II. Meşrutiyet´in ilanı, I. Dünya Savaşı, İstanbul´un işgali, Kurtuluş Savaşı, Türkiye Cumhuriyeti´nin kuruluşu ve II. Dünya Savaşı gibi, hem Türkiye´nin hem de dünyanın tarihini değiştiren birçok önemli olayın da vakur ve sessiz tanığı oldu.
SERCAN KISMET/Milliyet Cadde