02 / 05 / 2024

Pera ve Odakule kat yıkımından kurtuldu

Pera ve Odakule kat yıkımından kurtuldu

Beyoğlu'ndaki Pera Otel ve Odakule binalarını çevre yapıların yüksekliğine indirmek isteyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yeni imar planına izin çıkmadı



Büyükşehir'in hazırladığı "Beyoğlu İlçesi Kentsel SİT Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı", İstanbul'un 70'li yıllardaki gökdelenleri olarak da bilinen Pera Otel ve Odakule binalarının üst katlarının yıkılarak çevredeki binalarla eşitlenmesi öngörüyordu. Ancak plan, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından iptal edildi.

DİĞER PLANLAR DA İPTAL

Büyükşehir Belediyesi'nin, İTÜ Mühendislik Fakültesi'nin bulunduğu Gümüşsuyu'ndaki eşsiz manzaralı tarihi binası ile Boğaz kenarında bulunan Mimar Sinan Üniversitesi binasıyla da yakından ilgilendiği ortaya çıktı. Koruma Kurulu'nun iptal ettiği plan notlarına göre, Büyükşehir Belediyesi üniversitesi binalarının "yüksek lisans- doktora eğitim hizmeti, sosyal kültürel tesisler, kütüphane, müze, kongre merkezi, ulusal ve uluslararası öğretim elemanları için misafirhane amaçlı kullanımlara" ayrılmasını istiyordu. Ancak bu talep de kurul tarafından reddedildi.

İSTANBUL'UN İLK GÖKDELENİ
Tepebaşı'ndaki 17 katlı Pera Oteli, Oyak tarafından 1975'te yaptırıldı. O tarihlerde İstanbul'daki en yüksek üçüncü binaydı. İstanbul Sanayi Odası'na ait Odakule ise 23 katlı. Odakule'nin üç katı İSO tarafından kullanılırken 2 katında mağaza, 17 katında ise çeşitli ofisler bulunuyor.
Gazete Habertürk


Geri Dön