Perakende

Perakende mağazaları nasıl olmalı?

Capıtal Dergisi yazarı Al Rıes, bu ayki pazarlama teknikleri bölümünde, perakende mağazaları nasıl yapılmalı? sorusunu kaleme aldı...

Capıtal Dergisi yazarı Al Rıes, yeni yazısında  perakende sektörüne dair sizden gelen soruları yanıtladı. İşte Al Rıes'in o yazısı.

Biz sadece çevrimiçinde faaliyet göstermek üzere kurulmuş yeni bir perakende markasıyız. Ancak bugünlerde perakende markalarının her iki kanalda birden, yani hem çevrimiçinde hem de fiziksel mağazalarda faaliyet gösterirse başarıh olunabileceği ileri sürülüyor. Sizin öneriniz nedir?

FARKLI İSİM

Hayır. Ancak farklı bir marka ismine sahip perakende mağazaları açabilirsiniz. İnternet yeni bir kategoridir. Yeni bir kategori için de yeni bir marka ismi gerekir. Bugün Amerika’da internet üzerindeki en büyük perakende mağazası Amazon, com’dur ki şu anda internetteki tüm ticari satışların yüzde 38’ini gerçekleştiriyor. Amazon.com tıpkı sizin perakende markanız gibidir, yani Amazon’un Amazon adını kullanarak fiziksel perakende mağazaları açmaya kalkışması feci bir hata olur.

NASIL YAPMALI?

Fiziksel perakende mağazalarının da internet perakende mağazalarının da kendilerine has avantajları vardır. Bir internet mağazasında çok daha geniş bir yelpazede yer alan ürün ve hizmetleri daha ucuz fiyata bulabilirsiniz. Fiziksel bir perakende mağazası ise müşterilerine bir malı satın almadan önce dokunup hissederek inceleme imkanı sunar ve ayrıca malınızı hemen teslim alır gidersiniz. Her iki perakende satış kanalında da aynı marka ismini kullanmaya kalkıştığınızda, birçok konuda kafa karışıklığına neden olursunuz. Ürünlerinizi nasıl fiyatlandıracaksınız? Şayet ikisinde de aynı fiyat politikasını izlerseniz, o zaman ya perakende satışlardan zarar edeceksiniz ya da internet üzerindeki satışlarınız azalacaktır. Eğer farklı fiyatlardan satarsanız, bu sefer potansiyel müşterilerinizin kafası karışacak.

ABD ÖRNEĞİ

Bu mesaj Amerika’da neredeyse tamamen gözden kaçırılıyor. Amerika’daki büyük perakende satış kanallarının neredeyse hepsi internet mağazalarında aynı marka ismini kullanıyor. Ancak bugüne kadar teki bile başarıyı yakalayamadı. Geçen yıl 514 milyar dolar satış geliri olan dünyanın en büyük perakende zinciri Walmart’a bakın. Walmart 2000 yılında Walmart.com sitesini açtı. 2018’e gelindiğinde yani aradan 18 yıl geçtikten sonra Walmart.com’un toplam satışlar içindeki payı sadece yüzde 3,1 seviyesinde. Walmart 2015 yılında yaptığı büyük hatanın farkına vararak 3,3 milyar dolara “Jet.com” web sitesini satın aldı.