Ekonomi

Perakende satış hacmi Mayıs'ta yüzde 28,4 arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan resmi rakamlara göre sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, Mayıs ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 28,4 artış gösterdi.Açıklanan resmi rakamlara göre, sabit fiyatlarla perakende satış hacmi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 2,1 artış gösterdi

Türkiye İstatistik Kurumu, bu yılın mayıs ayına ilişkin perakende satış endekslerini tek tek açıkladı.

Açıklanan resmi rakamlara göre, sabit fiyatlarla perakende satış hacmi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 2,1 artış gösterdi. Yine açıklanan rakamlara göre, söz konusu bu dönemde gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2,5, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 2, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 2,2 arttı.

Ayrıca paylaşılan detaylar göre, sabit fiyatlarla perakende satış hacmi Mayıs ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 28,4 artış gösterdi. 

Aktarılan detaylara göre, aynı dönemde, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 22,6, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 36,9, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 10,9 artış gösterdi.

Perakende ciro

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, cari fiyatlarla perakende ciro, Mayıs ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 80,7 yükseldi. Ayrıca aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 87,5, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 109,7, otomotiv yakıtı satışları yüzde 5,1 artış gösterdi.

Yine açıklanan rakamlara göre, perakende ciro Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 4,6 artış gösterdi. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 5,5, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 5,5 artarken otomotiv yakıtı satışları yüzde 0,9 azaldı.

Toplam ciro endeksi mayısta yıllık bazda yüzde 52,7 arttı


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin ciro endekslerini de az önce açıkladı. Söz konusu bu rakamlara göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam ciro endeksi, mayısta aylık bazda yüzde 2,9 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, mayısta yıllık bazda yüzde 52,7 yükseldi.

Ayrıca sanayi sektöründe takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksi, Mayıs'ta yıllık bazda yüzde 34,9 artış gösterdi. Yine açıklanan rakamlara göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi ciro endeksi söz konusu ayda bir önceki aya göre yüzde 1,6 artış gösterdi.

TÜİK açıkladı: İnşaat sektörü ciro endeksi, Mayıs'ta yüzde 102,8 arttı!

Emekliye son dakika şoku! Meclis’ten geçti, yeni zam oranı resmen belli oldu! İşte o oran!

BİM'de yumuşatıcı 34 TL'ye, 2'li sıvı bulaşık deterjanı 42 TL'ye düştü! BİM aktüel ürünler kataloğu