Perakende ticaretinde yeni gelişmeler!
Perakende Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanunu'nda değişiklik yoluna gidiliyor. Ortak kullanım alanlarındaki yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynaklarının giderleri ortak olacak. İşte haberin detayları.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 640 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Perakende Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu'nda yeni gelişmeler var.
Akşam'ın haberine göre, Malların teker teker veya birkaç parça durumunda azar azar satılması anlamına gelen perakende ticaretinde yeni yapılan kanun teklifi ile değişikliğe gidildi.Üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünlerine yönelik ödemeleri hususunda ödeme süresi; alacaklının küçük, borçlunun orta veya büyük ölçekli ya da alacaklının orta, borçlunun büyük ölçekli işletme olması durumunda 30, diğer durumlarda 45 günü geçemeyecek.
İSPAT YÜKÜ BORÇLUYA AİT
Bu durumda 1 ay içinde bozulma ihtimali olan tarım ve gıda ürünleri dışında yer alan tarım ve gıda ürünlerine ilişkin ödemelerin süresi, alacaklının küçük, borçlunun orta veya büyük ölçekli ya da alacaklının orta, borçlunun büyük ölçekli işletme olması durumunda 60 gün ile sınırlanacak. Ödemenin süresi içinde yapıldığına ilişkin ispat yükü borçluya ait olacak. Düzenleme, 1 Ocak 2024'ten itibaren yürürlüğe girecek.
Peki bu yeni düzenleme ile hangi alanlardaki kullanımların ücreti ortak olacak?İşte bu sorunun cevabı.
GİDERLER ORTAK OLACAK
Perakende Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu'nda yapılan yeni düzenleme ile ortak kullanım alanlarında bulunan elektrik, su, doğalgaz, yenileme niteliğinde olmayan bakım, onarım, güvenlik ve temizlik giderleri gibi alışveriş merkezlerinde yenileme imkanı olan giderler ile alışveriş merkezinde çalışan bordrolu yönetim personelinin göreviyle ilgili giderler ortak gider olacak.
Perakende ticaretinde alışveriş merkezindeki perakende işletmelerden yalnızca bu giderler için katılım payı tahsil edilebilecek. Reklam, pazarlama ve danışmanlık gibi ortak gider niteliğini haiz olmayan giderler ile belgelendirilmeyen giderler için herhangi bir bedel tahsil edilemeyecek.
Perakende ve Tüketici Ürünleri Sektörü'nün almış olduğu karar neticesinde ortak kullanım alanlarından elde edilen kiralama, reklam, pazarlama, kültürel ve sanatsal faaliyet ve diğer ortak kullanım alanı gelirleri ile katılım payı avanslarından elde edilen her türlü gelir ortak gelir olacak.
Sipariş iptalinden kampanyalı mal satışına pek çok alanı kapsıyor! İşte yeni Perakende Kanunu!
Perakende satış hacmi Kasım ayında yıllık bazda yüzde 12,1 arttı! |