Genel

Perakende ve hizmette güven yükseldi, inşaatta geriledi!

Hizmet sektörü güven endeksi ekimde yüzde 0.1, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 2.7 artarken, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0.5 azaldı.

Hizmet sektörü güven endeksi ekimde yüzde 0.1, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 2.7 artarken, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0.5 azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ekim ayma ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı. 


Buna göre, eylülde 97.54 olan hizmet sektörü güven endeksi, yüzde 0.1 artarak ekimde 97,63 değerine ulaştı. Hizmet sektörü güven endeksindeki artış, son üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin artacağım bekleyen girişim yöneticisi sayısının yükselmesinden kaynaklandı. Son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise düştü. Hizmet sektöründe geçen aya göre hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 0.7 ve yüzde 0.3 artarken, iş durumu endeksi yüzde 0.8 geriledi. 


En fazla artış perakendede


Mevsim etkilerinden arındırümış perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 2.7 artış gösterdi. Eylülde 96.27 olan perakende ticaret sektörü güven endeksi, ekimde 98.68 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki yükseliş, son üç aylık dönemde iş hacmi-satışların arttığım değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışların artacağım bekleyen girişim yöneticisi sayısının yükselmesinden kaynaklandı. Mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise azaldı. Perakende ticaret sektöründe geçen aya göre iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi yüzde 1.9 ve iş hacmi-satışlar endeksi yüzde 7.4 artarken, mevcut mal stok seviyesi endeksi yüzde 0.8 geriledi. 


İnşaatta gerileme sınırlı


Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0.5 azaldı. Geçen ay 80.42 olan inşaat sektörü güven endeksi, ekimde 80.02 değerine geriledi. İnşaat sektörü güven endeksindeki düşüş alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Gelecek üç ayda toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısı ise artış gösterdi. İnşaat sektöründe geçen aya göre alman kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 4.4 azalırken, toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi ise yüzde 2.1 arttı. 


Reel Kesim Güven Endeksi 100,5'e çıktı


Reel Kesim Güven Endeksi, ekimde bir önceki aya göre 1.4 puan artarak 100.5 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası açıklamasına göre, endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, genel gidişat, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki üretim miktarı ve mevcut mamul mal stoku miktarı endeksi artış yönünde etkiledi. Son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmelerin ise endeksi azalış yönünde etkilediği görüldü. 


Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise bir önceki aya göre 3.7 puan artarak 103.2 puan seviyesinde gerçekleşti. Bu arada gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre değişmeyerek yüzde 8.4 oldu. 


Dünya