Perakende

Perakende Yasası’yla ilgili kanuna tepki geldi!

Meclise son dakika gelen Perakende Yasası’yla ilgili kanun teklifi, sektörde tepkiye neden oldu. Bu teklif kabul edilirse 400 metrekareden büyük tüm mağazalar pazar günü kapanacak..

Yıllardır üzerinde tartışılan Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı bugün komisyonda görüşülmeye başlanacak. Hükümet tarafından daha önce Meclis’e sunulan yasa tasarısıyla birlikte komisyonun gündeminde konuyla ilgili münferiden hazırlanmış yasa teklifleri de yer alıyor.

Bunlardan birisi de, önceki gün akşam saatlerinde Ak Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk imzasıyla, Meclis Başkanlığı’na sunulan teklif oldu. Büyük mağazaların pazar ve resmi tatillerde kapalı olmasının istendiği teklif, sektörde tepkilere neden oldu.


İstihdam kaybı

Konuyu değerlendiren Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Nihat Özdemir, “Pazar günü kapatma demek istihdamda en az yüzde 20 kayıp yaratmak demektir. Sadece bizim sektörümüzde 200 bin kişi çalışıyor. Yüzde 20’si 40 bin kişi eder. Diğerleriyle birlikte en az 60 bin kişinin işini kaybetmesi anlamına gelir” dedi.


Özdemir, şöyle devam etti: “Tüketici açısından da yanlış. Pazar günü birçok insanın alışveriş günü. Turistler açısından da kayıp olur. Dolayısıyla bugünün Türkiye’sinde böyle bir teklifi talihsizlik olarak görüyoruz. Tüketicinin zararına olan bir teklifin Meclis’te kabul edileceğini sanmıyorum. Bizim için de sürpriz oldu. Rekabetin yoğun yaşandığı sektörde hepimiz tüketiciye daha uygun fiyatlarla ulaşmak için çok çaba gösteriyoruz. Zaten perakendeci kâr etmiyor, sırtındaki yük çok fazla. Böyle kararlar almak bu işi yapmayın demek gibi birşey...”



‘Gelecekte tehlike oluşturabilir’

AYD Başkanı hulusi belgü ise mevcut taslağın son şeklini AVM sektörü açısından değerlendirdi. Belgü, “Bazı maddelerin aslında yasanın amacının bu olmamasına rağmen AVM sektörünün geleceğinde tehlikeler oluşturabileceğini gözlemliyoruz” dedi. Belgü şöyle devam etti: “Taslakta, ‘Büyükşehirlerde AVM’lerin yapı ruhsat, yapı kullanma, işyeri açma ve çalışma ruhsatı verme yetkisi Büyükşehir Belediyelerine aittir ancak bu ruhsatı verirken o yerdeki esnaf ve sanatkar odaları birliğinin görüşü alınır’ diyor. Burada esnaf odalarından olumsuz görüş alınmasına rağmen belediyeler tarafından uygun görülen ve yapılan AVM’lerin ileride ruhsat iptal davaları ile karşılaşabileceğini ihtimal olarak görüyoruz. Ki bu ihtimalin AVM ihtiyacı olan bölgelerde yeni yatırımların planlanması için engel teşkil edeceğine inanıyoruz.”


‘Satışların % 18’i pazar günleri’

Mehmet Nane Carrefoursa

“Meclis’e önceki gün sunulan yasa teklifinde yer alan maddelerin hiçbiri mevcut tasarıda yok. Tek bir tarafı korumaya yönelik hazırlanmış olarak görünüyor. Çünkü bizler satışlarımızın yüzde 18’ini pazar günü yapıyoruz. Ayrıca bayramlar da bu sektör için önemli. Bu şekilde istihdam kaybına yolaçacağı çok açık. Bir nevi süpermarketler batsın, kapansın demek gibi. Biz konuyla ilgili görüşlerimizi ilgililere her zaman ilettik ve iletmeye de devam edeceğiz. Nihai kararı tüketici verir. Hükümetimizin bu yöndeki sağduyusuna inanıyoruz.”



‘Sadece gıdayı ilgilendirmiyor’

Merter Özay  Özay Hukuk Bürosu  

“Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı kanun tasarısı yerine, yepyeni bir taslak sunulması süreci fevkalade geriye götürecektir. 400 metrekare üzerindeki mağazaları pazar günleri kapalı tutmanın izahı yok. Üstelik ‘sadece tek tacire ait markaları taşıyan’ ürün satan mağazaların bu kanun kapsamı dışında tutulması, rekabet ortamının sınırlanması anlamına gelecektir. Bu taslak sadece gıda değil, neredeyse tüm organize perakende sektörünü ilgilendiriyor. Ve ciddi haksız rekabet yaratacak nitelikte.”



Eylem Türk-Milliyet