AVM

Perakendeciler alışveriş merkezlerini bakanlığa şikayet etti!

Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) başkanı Sinan Öncel yaptığı açıklamada perakendecilerin kiranın dışında alışveriş merkezlerine ödediği yıllık 4 milyar TL'yi aşan genel gider faturası içerisinde yaklaşık olarak 1.5 milyar TL'lik  bölümün ‘sisler’ içinde olduğunu iddia ederek, Ticaret Bakanlığı’n

Türkiye’nin önde gelen markalarını çatısı altında bir araya getiren Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) başkanı Sinan Öncel, perakendecilerin kiranın dışında alışveriş merkezlerine ödediği yıllık 4 milyar TL'yi aşan genel gider faturası içerisinde yaklaşık olarak 1.5 milyar TL'lik  bölümün ‘sisler’ içinde olduğunu iddia ederek, Ticaret Bakanlığı’na başvuru yaptı.

Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, Ticaret Bakanlığı’nın talebi üzerine, problem yaşadıkları alışveriş merkezleirnin  listesini Ticaret Bakanlığı’na ilettiklerini dile getiren Sinan Öncel, “Biz bu harcama kalemleri neyse öğrenmek istiyoruz. Tek isteğimiz şeffaflık. Bakanlık da bu talebimizi haklı bulmuş olmalı ki bizden rahatsızlık duyduğumuz AVM’lerin listesini istedi” dedi. Markaların tek tek bu durumu bakanlığa şikâyet etme hakları olduğunu söyleyen Sinan Öncel fakat tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sebebiyle perakendecilerin alışveriş merkezlerine borcu olduğundan bakanlığa şikâyetten kaçındıklarını söyledi.

CEZA MI GELECEK?

Sinan Öncel konuyla ilgili olarak “Bakanlık yetkilileri bize, o zaman dernek olarak siz başvurun, inceleyelim, dediler. Biz de onun üzerine benzerlerinden çok daha yüksek genel gider düzenleyen ve harcamaları şeffaf olmayan AVM’lerin listesini, gerekçelerimizle birlikte bakanlığa bildirdik. Bakanlığın bu tür durumlarda yüksek ceza kesme yetkisi bulunuyor. İşlem yapılmasını bekliyoruz” dedi. Üyelerinin yüzde 95’inin AVM’lerden detaylı masraf dökümü alamadığını belirten Öncel, “Evet elektrik fiyatları arttı, bunu anlıyoruz. Ama hepimiz şirketimize güvenlik, temizlik, Yemek hizmeti alacağımız zaman üç yerden fiyat alıyoruz. Dolayısıyla AVM’lerin her bir gider kalemini görmek, ödeyenler olarak hakkımız. Yine bir yönetimle anlaşıyorlar, gayrimenkul yönetim bedeli adı altında AVM kiracısına yükleniyor. Genel giderin içine koyuyorlar. Yıllık 10-12 milyon da yönetim bedeli ödüyoruz. Detayını istediğimizde ticari sır, veremem, diyorlar. İyi de faturayı ben ödüyorum. AVM Yatırımcıları Derneği bunu biliyor ama engel olmuyor. Bir iki AVM bunu yapıyor, hepsi töhmet altında bırakılamaz, diyorlar. O zaman engel olun onlara. İstanbul’un en popüler bazı AVM’lerinde kira dışında ücret talep edilmiyor, çünkü yönetim genel giderleri baştan kiraya yüklüyor ve onun dışında hiç bir şey istenmiyor. Böylece perakendeci her ay ödeyeceği paranın ne olduğunu biliyor. Ama diğerlerinde kiranın yanı sıra ekstra faturalar çıkıyor” dedi.

‘ŞEFFAF OLMALARINI TALEP EDİYORUZ’

Ticaret Bakanlığı'nın perakende yönetmeliğine ekleyeceği bir hükümle sorunu çözebileceğini dile getiren Sinan Öncel, belirterek, taleplerini şu şekilde sıraladı: “Birincisi şeffaf olun; kiralanabilir metrekare alanı ne kadar? İkincisi, kiralanabilir metrekare alanında hangi kiracı, ne kadar genel gider ödüyor? AVM-rezidans gibi karma projelerde temel giderlerden elektrik, suyun ne kadarı, AVM’nin, ne kadarı rezidansın ispatını istiyoruz. Pazarlama gideri ayrıca isteniyor. Zaten ciro artışından ilave kira alınıyor üstüne bir de pazarlama gideri niye alınıyor? Madem bu işin içinden çıkılamıyor, genel giderler sabit kiranın içine dahil edilerek sorun çözülsün. Perakende yönetmeliğine ‘mülkün yönetimiyle ilgili temel giderler hariç, yönetim gideri alınamaz’ hükmü eklendiğinde sorun biter.”

 

2022'de AVM açılışları hızlanacak!

AVM-mağazalar savaşında kim, ne istiyor?