AVM

Perakendede büyük kriz! 80 AVM bankalar tarafından yaşatılmaya çalışılıyor!

Borçlarının yüzde 88’i döviz bazlı olan alışveriş merkezlerinin 80’inin bankaların elinde olduğu ve bankalar tarafından yaşatılmaya çalışıldığı açıklandı.Türkiye'deki alışveriş merkezlerinin toplam banka borcu 12 milyar dolara ulaşırken, bunun yüzde 88'lik kısmının ise döviz olduğu açıklandı

Kira sözleşmelerinde dövizden Türk Lirası'na dönülmesine ilişkin düzenleme sonrasında gelirlerinde bazı kayıplar yaşayan ve yükselen kurla beraber banka borçlarında çıkmaza giren bazı alışveriş merkezleri kredi borçlarının faizini bile ödeyemeyecek duruma geldi. Türkiye'deki alışveriş merkezlerinin toplam banka borcu 12 milyar dolara ulaşırken, bunun yüzde 88'lik kısmının ise döviz olduğu açıklandı.

Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre, Türkiye'de yatırımları olan ALMAN ECE Marketplaces'in iştiraki olan, ticari gayrimenkul geliştirme ve yönetim şirketi ECE Türkiye CFO'su Nuri Şapkacı, faaliyette olan 450'ye yakın alışveriş merkezinin, 280 tanesinin 20 bin metrekare üzerinde olduğunu belirterek önemli açıklamalar yaptı.

ECE Türkiye CFO'su Nuri Şapkacı yaptığı açıklamada, bunların yaklaşık olarak 80'inin bankaların elinde ve bankalar tarafından yaşatılmaya çalışıldığını söyleyerek, şu an ciddi anlamda zor süreç geçiren, bankaların eline geçen alışveriş merkezleri olduğunu söyledi.

Yaptığı açıklamada alışveriş merkezleri için zorlukların 2018 yılında kiraların dövizden Türk Lirası'na dönmesiyle başladığını söyleyen ECE Türkiye CFO'su Nuri Şapkacı, bazı alışveriş merkezlerinin faizini ödeyemediğini ve bu anaparasını hiç ödeyemeyecek anlamına geldiğini söyledi.

"1-2 milyon dolardan bahsetmiyoruz burada." diyen ECE Türkiye CFO'su Nuri Şapkacı, kendilerine bankalar üzerinden ‘bizi alın' ya da ‘bize destek verin' diyen alışveriş merkezlerinin olduğunu da söyledi.

Yaptığı açıklamada kiraların son 3-4 senede yüzde 150, kredi maliyetlerinin de yüzde 350 arttığına değinen Nuri Şapkacı, son yapılandırma önerisi hayata geçerse, yatırımcıları rahatlatabileceğini de söyledi. Borçlarını ödeyemeyen yerli yatırımcıların bankalarla yaptıkları anlaşmalara da değinen Şapkacı,  20-30 yılda yaptıkları alışveriş merkezleri yatırımlarını, grup şirketlerini, şahsi kefaletlerini verdiklerini söyledi. Şapkacı ayrıca Bankalarla masaya oturduklarında banka ne derse kabul etmek zorunda olduklarını da belirtti.

Ticari gayrimenkul kanunu bir an önce çıkarılmalı

Yaptığı açıklamada kira artışlarına ilişkin, bu noktada ticari gayrimenkul kanunun bir an önce çıkarılması gerektiğine de değinen Nuri Şapkacı, siyasi otoritelerin kendilerine hak verdiğini fakat bir gelişme kaydedilmediğini dile getirdi. Nuri Şapkacı, Ece Türkiye olarak 2019 yılına göre ziyaretçi sayılarının yüzde 7, satış cirolarının da yüzde 223 arttığını belirtti.

Mağazaların elektrik maliyeti ikinci kira parası oldu!

Tüketici Konfederasyonu Başkanı açıkladı; o ücreti ödemek zorunda değilsiniz

AVM Perakende Ciro Endeksi ağustos ayında yüzde 133,4 yükseldi!