Sektörel

Perakendeye talep, gayrimenkul sektörünü hareketlendiriyor!

Beymen Mağazacılık CEO’su Elif Çapçı, perakende sektörü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çarpçı, perakendeye olan talebin gayrimenkul sektörünü de hareketlendirdiğini belirtti.

Perakendede işler nasıl gidiyor? Bu soruyu Beymen Mağazacılık CEO’su Elif Çapçı, “Satışlarımız geçen yılın mart ayına göre 2017 Mart’ta yüzde 20, geçen yılın temmuz ayına göre de 2017 Temmuz’da yüzde 40 arttı. Turistlerin yaptığı alışveriş, geçen yılın temmuz ayına göre 2017 Temmuz’da yüzde 115 büyüdü” diye yanıtlıyor.


Geçen yıl yaşanan 15 Temmuz darbe girişiminin dip yapan etkisiyle, bu yıl 3 haneli büyüme yakalandığını söylemek, artışı açıklamak için yeterli olmayabilir.


Çapçı, “2014 yılında turist pazarını bir pazarlama segmenti olarak ayrıştırarak yurtdışı otellerde ve medyada tanıtım yapmaya başladık” diyor.


Toplam cironun içinde çoğunluğu Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin payı yüzde 10’a ulaşırken, Temmuz 2017 itibarıyla bu oran yüzde 25’e çıkmış.


Beymen Mağazacılık’ın 1.1 milyar TL olan 2016 yılı cirosu içinde internetten satışların payı da yüzde 12’ye yükselmiş. Şirket bu yıl cirosunu 1.3 milyar TL’ye yükseltmeyi hedefliyor.


Beymen’in yurtdışı mağazası, Mısır’ın başkenti Kahire’de açılmıştı. Kuzey Irak’ın yönetim merkezi Erbil’deki mağaza ise DEAŞ’ın Irak’a saldırıları nedeniyle kapanmıştı.


Türkçe avantajını değerlendirerek Azerbaycan’a internetten satış yapan grup, İran’ı da radarına alıyor.


TÜRK MARKALARINA RAĞBET EDİYORLAR


AVM’leri bir kenara koyarsak; İstanbul’da perakendede markaların vitrine çıktığı 3 ana akstan söz edebiliriz: Beyoğlu, Nişantaşı, Bağdat Caddesi...


Müslüman coğrafyanın ilgi odağı haline gelen Beyoğlu’na gelenlerin çoğu, fiyata duyarlı gariban turistler...


Londra ya da Paris yerine İstanbul’da ünlü moda markalarına erişmeye çalışan turistler ise Nişantaşı ve Bağdat Caddesi’ne yöneliyor.


Çapçı, turistlerin en çok hangi markaları tercih ettiğini sorduğumda, “Yüzde 75’i bizim markalarımızı, yüzde 25’i ithal markaları satın alıyor” yanıtını verdikten sonra sıralamayı açıklıyor: Beymen Collection, Academia, Valentino, Dolce- Gabbana...


İyi haber, yılın ilk 6 ayında Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısı yüzde 14.5, haziran ayında da yüzde 43.1 artmıştı.


Türkiye’yi ziyaret eden turistler arasında Rusya ve Almanya başı çekiyor, ama alışverişi Araplar yapıyor...


CHANEL YATIRIMCI BEYMEN KİRACI


Perakendeye olan talep, gayrimenkul sektörünü de hareketlendiriyor. Saf GYO ile birleşerek Türkiye’nin en büyük 3 gayrimenkul fonundan biri haline gelen Akkök Grubu iştiraklerinden Akiş GYO, Bağdat Caddesi’nde 4 ayrı projeye 420 milyon TL yatırım yapacağını açıkladı.


Arsaların alınmaya başlanması 2014 yılı öncesine dayanıyor, yatırımların 2016 yılında bitirilmesi planlanmıştı.


Henüz o günlerde; PKK çukur savaşı başlatmamış, DEAŞ Reina’yı kana bulamamış, 15 Temmuz darbe girişimi olmamış, OHAL ilan edilmemişti....


Akiş GYO’nun Suadiye’de kentsel dönüşüm kapsamında satın aldığı Uşaklıgil Apartmanı, Beymen mağazasına kiralandı.


Eylül başında açılması planlanan Suadiye Beymen; grubun 90 mağazası içinde İstinyepark ve Zorlu Center’dan sonra 5 bin metrekareyle en büyüğü olacak. 2017 yılı için 50 milyon TL yatırım planladıklarını belirten Çapçı, bunun yüzde 50’sini Suadiye mağazasına yaptıklarını belirtiyor.


Fransız lüksü Chanel ve İtalyan markası Eatly’nin de Suadiye’de mağaza açacağını hatırlatan Çapçı, “Bağdat Caddesi’nde rönesans” ifadesini kullanıyor.


Chanel de Akiş gibi kentsel dönüşüm rüzgârına kapılmış, 2012 yılında Türkiye’de kurduğu gayrimenkul şirketi, Suadiye’de 20 milyon dolara Pan Apartmanı’nı satın almıştı. Henüz açılışı yapmadı.


İştirakleri arasında Beymen Mağazacılık’ın da olduğu Boyner Holding; 12 Nisan 2017 tarihinde KAP’a yaptığı açıklamada, Katarlı ortağı Mayhoola for Investment’in Boyner Perakende’deki hissesini yüzde 12 artırarak yüzde 42.68’e çıkardığını açıkladı. Böylelikle yüzde 14’ü halka açık olan şirkette, Boyner Holding’in payı yüzde 42.80’e geriledi. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı’na eski Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Yönetim Kurulu Başkanvekilliği’ne de Ümit Nazlı Boyner geldi.


Mayhoola, 2015 Nisan’ında da Boyner Perakende’nin yüzde 30.7 hissesini 885 milyon liraya devralmıştı.


Marka portföyünü zenginleştiren Mayhoola’nın; İtalyan moda devi Valentino’yu (858 milyon dolara) ve Fransa’nın ünlü markası Balmain’i (563 milyon dolar) satın almasını, İtalyan markası Lavin’e talip olmasını yazan uluslararası basının, son 3 yılda 1 milyar TL’lik hisse yatırımı yaptığı Boyner Perakende markalarına ilgi gösterdiği söylenemez.


Aynı tarihlerde moda dünyası; Katar Devlet Fonu’nun ortak olduğu Louis Vuitton’un (LVMH), bir başka moda devi Dior’u 13.2 milyar dolara, Michael Kors’un İngiliz lüksü Jimmy Choo’yu 1.17 milyar dolara satın almasıyla çalkalanıyordu.


Boyner Grup Perakende Operasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı da olan Çapçı, bugünlerde genel müdürlük görevini devretmeye hazırlanıyor. Yeni genel müdüre, borçların tasfiye sürecini ve uluslararası iş modelini yönetmek düşecek...




Serpil YILMAZ/Habertürk