30 / 04 / 2024

Petkim, İran'da fabrika kuracak

Petkim, İran'da fabrika kuracak

kamunun mülkiyetindeki yüzde 51 hissesi Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi'ne satılan Petkim, İran'da fabrika kurmaya hazırlanıyor



2007'de düzenlenen özelleştirme ihalesiyle kamunun mülkiyetindeki yüzde 51 hissesi, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR)- Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu'na satılan Petkim, İran'da fabrika kurmaya hazırlanıyor. Şirket, İran devlet şirketi NPC International ile Süspansiyon Polivinil Klorür fabrikası ile bu fabrikaya hammaddde sağlayacak kimya tesislerinin kurulmasına yönelik ön anlaşma imzaladığını açıkladı. Projenin Bakhtar Holding'e bağlı Miandoab petrokimya şirketi ile yürütüleceği kaydedildi.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Anlaşma tamam, Petkim İran'da iki fabrika kuracak 
 
Türkiye'nin 'komşularla sıfır problem' politikası, ekonomide de meyvelerini veriyor. Petrokimya devi Petkim ile İranlı NPC International Ltd. (NPCI) arasında, bu ülkede iki fabrika kurulması konusunda ön anlaşma (memorandum of understanding) imzalandı.
 
Anlaşma, İran'da Süspansiyon Polivinil Klorür (S-PVC) fabrikası ile kimya tesislerinin kurulmasına yönelik ekonomik, teknik değerlendirme ve fizibilite çalışmalarının başlatılmasını öngörüyor. Anlaşmaya göre, Türk ve İranlı şirket, ülkenin Batı Azerbaycan eyaletinde yıllık 300 bin ton kapasiteli S-PVC (Süspansiyon Polivinil Klorür) fabrikası kuracak. Ayrıca bu fabrikaya yeterli hammaddeyi sağlayacak yıllık 187 bin ton kapasiteli KA (Klor Alkali), 301 bin ton kapasiteli VCM (Vinil Klorür Monomer) tesislerini de yüzde 50-50 ortaklık şeklinde inşa edecek. Bakhtar Holding'e bağlı Miandoab Petrokimya şirketiyle yürütülecek projenin gerçekleşmesiyle satılabilir ürün olarak yıllık 300 bin ton PVC, 195 bin ton kostik soda üretimi hedefleniyor.
Zaman

'Bölge ülkeleriyle görüşme yapıyoruz'

İranlı NPC ile ortak yatırım konusunda ön anlaşma imzaladıklarını açıklayan Petkim Genel Müdürü Yavuz, 'Bölgede doğal kaynakları bulunan başka ülkelerle de görüşmelerimiz sürüyor' dedi

Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, İran devlet şirketi NPC International şirketiyle ortak yatırım konusunda fizibilite yapmak üzere çalışma başlattıklarını, bölgede doğal kaynakları bulunan başka ülkelerde de görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.Yavuz, NPC ile daha önce ortak yatırımla metanol, yüksek ve alçak yoğunluklu polietilen tesisi kurulması konusunda fizibilite çalışması başlattıklarını, son olarak Başbakan Erdoğan'ın İran temasları sırasında bir ortak tesis için daha fizibilite çalışması yapmak üzere ön anlaşma imzaladıklarını söyledi.

Petrokimya'da söz sahibi
İran'ın son yıllarda petrokimyaya 50 milyar dolar yatırım yaparak dünyada söz sahibi bir hale geldiğini, doğal gaz ve petrole dayalı avantajlarını değerlendirmek üzere harekete geçtiklerini belirten Yavuz, Petkim'in de bu konuda iyi bir altyapı ve bilgi birikimine sahip olduğuna dikkati çekti.

Yavuz, “Yaptığımız ilk ön anlaşmadan sonra şimdi de Batı Azerbaycan bölgesinde yapmayı düşündükleri PVC zinciri için bize birlikte çalışma önerisi getirdiler. Kabul ettik. Başbakan Erdoğan'ın İran seyahatinde anlaşmayı imzaladık” dedi.

Petkim'in bölgesel güç olma hedefi koyduğunu belirten Yavuz,  Petkim'i Avrupa'nın en büyükleri arasına sokmayı planladıklarını söyledi. Bunun için Petkim'in rekabet gücünün artması gerektiğini, bunun da hammadde kaynaklarından geçtiğini dile getiren Yavuz, şunları kaydetti: Büyüme vizyonumuz çerçevesinde bölgesel güç olmak için bölgemizdeki stratejik kaynaklarla stratejik ortaklıklar kurarak büyüme projeksiyonu izliyoruz. Her türlü iş birliğine açığız.

Ancak sadece İran ile değil, bölgede başka kanallarla da görüşmelerimiz devam ediyor. Hammadde sahibi başka ülkeler de var. Elbette ortağımız olan SOCAR'ın da hammadde kaynakları bulunuyor. Bu entegrasyon içinde bölgemizdeki diğer ülkelerin kaynaklarını da değerlendirebiliriz. Avrupa, bu sektörde rekabet gücünü kaybetmiş durumda.  Türkiye olarak bu konuda gücümüzü artırmaya çalışıyoruz.”

Petkim'in, kamunun mülkiyetinde bulunan yüzde 51 hissesi, 2007'oe özelleştirilmiş Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR)-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu'na satılmıştı. (aa)

Petkim İran'da fabrika kuruyor
Petkim Petrokimya Holding ile NPC International Ltd. (NPCI) arasında, İran'da Süspansiyon Polivinil Klorür (S-PVC) fabrikası ile kimya tesislerinin kurulmasına yönelik ekonomik, teknik ve fizibilite çalışmalarını başlatmak üzere bir ön anlaşma (Memorandum  of Understanding) imzalandı.Petkim'in, KAP'daki açıklamasında, “Tesisin İran Batı Azerbaycan eyaletinde yüzde 50-50 ortaklık şeklinde kurulmasına yönelik ön anlaşma imzalanmıştır” denildi.
Radikal

Petkim İran'da fabrika kuracak

Petkim, NPC International ile İran'da yüzde 50-50 ortaklıkla şirket kurmak için ön anlaşma imzaladı. Proje kapsamında İran Batı Azerbaycan eyaletinde yılda 300 bin ton kapasiteli Süspansiyon Polivinil Klorür (S-PVC) fabrikası kurulacak. Ayrıca bu fabrikaya yeterli ham maddeyi sağlayacak 187 bin ton/yıl kapasiteli KA (Klor Alkali), 301 bin ton/yıl kapasiteli VCM (Vinil Klorür Monomer) tesisleri inşa edilecek. Projenin gerçekleştirilmesiyle birlikte yılda 300 bin ton PVC, 195 bin ton da Kostik Soda üretimi gerçekleştirilecek.
Türkiye


Geri Dön