Sektörel

Petkim'in rafineri tesisi 2014'te tamamlanacak!

5 milyar dolarlık rafineri yatırımı için proje çalışmalarına başladı

Petrokimya sektörünün Türkiye'deki en büyük tesislerini bünyesinde barından Petkim, 5 milyar dolarlık rafineri yatırımı için proje çalışmalarına başladı. 2014'te tamamlanması planlanan rafineri tesisi ile 10 bin kişiye de istihdam sağlayacak olan Petkim, sektöründe bölgenin en büyük oyuncularından biri haline gelecek. Socar-Turcas Rafineri A.Ş. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) 23 Haziran'da lisansını alırken, rafineri Aliağa'ya kurulacak. Türk özel sektör tarihinin en büyük yerelleştirme projesini hayata geçireceklerini belirten Socar Turcas Enerji A.Ş. Grup Üst Yöneticisi (CEO) Kenan Yavuz, Türkiye'nin 1965'lerde olduğu gibi yeniden bu sektöre giriş yaptığını söyledi.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Bu yatırımın Petkim'in geleceğini de güvence altına aldığına işaret eden Yavuz, "Ben daha önce Petkim, rafineri yatırımı yapmazsa Sümerbank fabrikaları gibi kapanacağını söylemiştim. Rafineri yatırımı Petkim'in daha uzun yıllar ülke ekonomisine katkı sağlayacağının sigortası olacak. Yatırım bizi çok heyecanlandırıyor. Lisans almadan önce proje çalışmalarına başladık. Şu anda çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu tür yatırımlarda en önemli ayak proje. Bizde proje konusunda çalışmalarımızı hızlı bir şekilde sürdürüyoruz. 2014 yılında tamamlanacak olan proje için 4-5 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirilecek. 2018 yılına kadar da Petkim'de 10 bin kişiye de iş imkanı yaratılacak" dedi.

Rafinerinin yıllık 10 milyon ton kapasitesi ile bu bölgenin en büyük rafinerisi olacağını anlatan Yavuz, bu yatırımla petrokimya alanında dünyanın dev firmalarının da Aliağa'ya yatırım yapacağını kaydetti. Halen bu konuda birçok firma ile de görüşme halinde olduklarını ifade eden Yavuz, bu yatırımın Aliağa'nın yatırım kapasitesini de ikiye katlayacağını kaydetti. Yatırım konusunda Singapurlu Jurong firması ile danışmanlık anlaşması imzaladıklarını da belirten Yavuz, Singapur modelinde olduğu gibi bir petrokimya kümelenmesini hedeflediklerini kaydetti. Türkiye'nin iyi bir pazar olması ve lojistik avantajı ile rafineri yatırımı için çok uygun olduğunun altını çizen Yavuz, Ceyhan'da kurulacak rafinerinin de Türkiye'nin bu sektördeki gücünü daha da artıracağını söyledi. Bu yatırımlarla birlikte ithal eden bir ekonomiden, isihdam yaratan ve üretim yapan bir ekonomiye geçileceğini ifade eden Yavuz, bu alanda Türkiye'nin söz sahibi olacağını kaydetti.

PETROKOK ÜRETİMİ
Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk ise Rafineri projesi ile petrokimyada ürün katma değerini artırarak ülkeye daha çok döviz kazandıracaklarını ve ithalatın da önüne geçeceklerini belirterek, 10 milyon tonluk üretimin sadece 3 milyon tonunun Petkim tarafından kullanılacağını kaydetti. Rafinerinin petrole dayalı olacağını ve mazot, jet yakıtı, petrokok üretimi yapacağını anlatan Öztürk, Türkiye'nin bu ürünler için yıllık 4-5 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiğini kaydetti. Rafineri ile katmadeğeri daha yüksek ürünleri pazara sunacaklarının belirten Öztürk, bu sayede ülkeye daha çok gelir kazandıracaklarını sözlerine ekledi.
YeniAsır/Murat Şahin