30 / 04 / 2024

Petkim'in yeni yatırımı 10 bin kişiye istihdam yaratacak

Petkim'in yeni yatırımı 10 bin kişiye istihdam yaratacak

Petkim'in sahibi Socar & Turcas'ın CEO'su Kenan Yavuz, yeni başlayacakları yatırımla 10 bin kişiye istihdam yaratacakalrını söyledi



Socar&Turcas enerji CEO'su Kenan Yavuz; "Yapacağımız sadece rafineri değil, "Türkiye'nin en büyük yerlileştirme projesi' 2014 yılında devreye alınması planlanan rafineri için yatırım sürecinde 7 bin ile 10 bin, üretim sürecinde ise bin kişi istihdam edilecek" dedi. Petkim'in sahibi Socar&Turcas Grubunun, Aliağa Kompleksi'nde yapmayı planladığı Ege Petrokimya Rafinerisi'nin lisans alma aşamasında önemli bir adım daha atıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan gönderilen yazıda, proje dosyası, fizibilite raporu gibi belgelerin sunulmasını müteakip Rafinerici Li-sansı'mn verilmesinin uygun bulunduğu belirtildi.

10 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Socar&Turcas Enerji A.Ş CEO'su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, bürokrasi sürecini tamamlamak üzere olduklarını söyledi. 10 milyon ton/yıl kapasiteli rafineride temelin en kısa zamanda atılacağını söyleyen Yavuz, inşa aşamasında asgari 7 bin ilâ 10 bin, faaliyet aşamasında ise bin kişiye ek istihdam sağlanacağım, Socar&Turcas Grubu olarak 2018 yılında 10 bin kişilik bir istihdam potansiyelini hedeflediklerini vurguladı. Türkiye'nin en önemli sorununun işsizlik olduğuna işaret eden Yavuz, özelleşerek ekonominin içinde kalmayı başaran Petkim-Yarımadası'nda gerçekleştirilecek yatırımlar ve ulaşılacak istihdam sayısının, Türk özelleştirme tarihinde en başarılı modelini de yaratacağım belirtti.

ÖZEL SEKTÖRÜN EN BÜYÜK YATIRIMI

2014 yılında üretime almayı hedefledikleri rafineri yatırımı ile birlikte Petkim Yarımadası'na Socar&Turcas Grubu olarak 5 milyar dolar yatırım yapacaklarını 2008 yılı mayıs ayında kamuoyuna açıkladıklarım anımsatan Yavuz, şöyle devam etti: "Bu, ülkemizde özel sektör eliyle tek noktaya yapılacak en büyük yatırımların başmda gelmektedir. Bu yatırımın en önemli özelliği ülkemizin ihtiyacı olan ara malı üretimine yönelik entegrasyon ve yaratacağı katma değer boyutudur. Üretimi yapılacak olan her gram mamulün şu anda ithal edildiği gerçeğinden hareket edersek, Sayın Başbakanımızm açıkladığı teşvik paketinde tanımlanan üretim ve istihdam odaklı yatırım sürecinin en somut örneği olacaktır. Bu rafineri ile hem Petkim hem de petrokimya sektörü hammaddedeki dışa bağımlılık zincirini kıracak. Sinerji ile küresel piyasalarda çok daha iyi koşullarda rekabet etme şansı kazanacak."
Star
 

 


Geri Dön