Ekonomi

Petrol Çin’le fırladı! Çok yakında bakın kaç para olacak?

Yaklaşık 3 senedir piyasaları neredeyse ölüm sessizliğine sokan Çin’den gelen açılma haberi piyasalarda adeta bomba etkisi yaparken, en önemli emtialardan petrolde müthiş bir iddia ortaya atıldı. Öncelikle bir süredir düşüşte seyreden petrol fiyatlarında hareket başladı

Dünyanın gözünü kulağını çevirdiği Çin 3 yıllık aradan sonra dün kapılarını açtığını duyurdu ve uzun süredir sürekli bu ülkenin tedirdiğinliğini yaşayan piyasalarda hareket anında başladı. Öncelikle bir süredir düşüşte seyreden petrol fiyatlarında hareket başladı.

Çin’in 3 senelik aranın ardından kapılarını açtığını duyurması tüm dünyayı anında etkiledi.

Küresel piyasalar gelen haberle adeta yeniden doğarken, bundan en fazla etkilenen petrol piyasası oldu.

Dünya petrol piyasası gözlerin çevrildiği Çin'in karantina önlemlerini kaldırmasının ardından yeni haftaya olumlu bir giriş yaptı.

Bu emtiada , yatırımcıların Çin'deki olumlu talep görünümü ve Fed'in daha az kısıtlayıcı para politikası uygulayacağı beklentisi dolayısıyla yeni haftaya yükselişle başladı.

HAM PETROL ÇİN HABERİYLE 75 DOLARA YÜKSELDİ

Gelişmeler üzerine ABD ham petrolü geçen haftayı yüzde 8 düşüşle kapattıktan sonra Pazartesi günü varil başına 75 dolara yükseldi.

Bloomberg’in haberine göre, People’s Daily ile yapılan bir röportaja göre Çinli bir merkez bankası yetkilisi, Pekin hane halklarına ve şirketlere daha fazla mali destek sağlar sağlamaz ülkenin büyümesinin yeniden yoluna gireceğini söyledi.

Konuyla ilgili yorum yapan RHB Investment Bank Analisti Sean Lim, "Çin'in sınırları yeniden açmasının etkisinin hissedilmesi biraz zaman alacak. Taleple ilgili endişeler devam ediyor. Orta vadede daha dengeli bir petrol piyasası bekliyoruz” diye konuştu.

140 DOLAR İDDİASI!

Piyasalarda ayrıca, Fed’e yönelik beklentiler ABD'de istihdam verilerinin ücret artışlarının hız kestiğine işaret etmesinin ardından değişim göstermişti.

Dünyanın en önemli emtialarından petrol, yeni seneye zayıf bir başlangıç yapmıştı. Ancak son gelişmeler üzerine yorum üst düzey koruma fonu yöneticisi Pierre Andurand, Asya'nın Covid ile ilgili kapanmalarının ardından tamamen yeniden açılması durumunda ham petrolün bu yıl varil başına 140 doları geçebileceğini söyledi.

Diğer taraftan dünyanın en büyük petrol üreticilerinden ABD’de de petrolle ilgili gelişmeler yaşanıyor. Ekonomi alanında dünyada çok etkili olan Bloomberg’in haberine göre ise Biden yönetimi, tekliflerin ya çok maliyetli olduğuna ya da gerekli özellikleri karşılamadığına karar verdikten sonra acil durum petrol rezervini yeniden doldurmak için alımları erteliyor.