Ekonomi

'Petrol fiyatları yakında artacak'

Petrol fiyatlarında korkutan tahmin. Rus petrolüne yaptırım nedeniyle Rusya'nın ihracatının düşmesi ve Çin'in talebinin artmasıyla petrol arzında sorun yaşanması ve petrol fiyatlarının artması bekleniyor.

Uluslararası yatırım bankası Goldman Such'a göre, yaptırımların Rus petrol ihracatının düşmesi ve Çin'in tam olarak açılım yapmasıyla birlikte petrol fiyatlarının 80 dolar seviyesinden yeniden 100 doların üzerine çıkacağı tahmininde bulundu.

Goldman Such Analisti Jeff Currie, Suudi Arabistan'ın Riyad kentinde düzenlenen bir konferansta yaptığı değerlendirmede, petrol endüstrisinde talebi karşılamak için yapılması gereken yatırım eksikliğinin de fiyatların artmasının itici gücü olacağını kaydetti.Bu üretim eksikliğinin 2024 yılına kadar büyük bir sorun haline geleceğini ifade eden Currie, "Şu anda, Çin hala tam olarak toparlanamadığı için hala bir fazla ile dengeleniyoruz" ifadesini kullandı. Goldman Sachs analisti, bu yıl içinde talep arzı geçtiğinde kapasitenin bir sorun haline gelmesinin muhtemel olduğunu kaydetti.

Rusya'ya yaptırım fiyatları artıracak

 Goldman Sachs üst düzey analisti Jeffrey Currie, üretime yetersiz yatırımla birlikte Rusya'ya yönelik yaptırımların petrol fiyatında gelecek yıl "ciddi bir soruna" yol açacağını ifade etti. Goldman Sachs üst düzey analisti Jeffrey Currie, petrolün bu yıl yeniden varil başına 100 doların üzerine çıkacağını, ancak Batı yaptırımları nedeniyle azalan küresel üretimin ve Rusya'da azalan üretimin 2024'te arz sorunlarına yol açabileceği değerlendirmesinde bulundu. Suudi Arabistan'da düzenlenen bir konferansın oturum aralarında konuşan Currie, "Batı'nın Rusya'ya yaptırımları ve Çin'de toparlanan talep nedeniyle petrol fiyatları 100 doların üzerine çıkarken aynı zamanda Rusya'nın petrol arzında düşüş tetiklenecek" öngörüsünde bulundu.

Yatırım eksikliği itici güç olacak

Goldman Sachs Analisti Currie, artan talebi karşılamaya yönelik gelecekteki petrol üretimini güvence altına almak için gerekli olan sektördeki yatırım eksikliğine dikkat çekerek bunun da petrol fiyatlarını artıracak bir faktör olduğunu kaydetti. Öte yandan Currie'nin sözlerini yineleyen Suudi Arabistan enerji bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, Rusya'ya yönelik Batı yaptırımlarının küresel pazar üzerindeki olumsuz etkisi konusunda uyarılarda bulundu. Salman, OPEC+'nın üretimi ne zaman artıracağına karar verirken temkinli davranacağını ifade etti.