Ekonomi

Petrol fiyatlarında düşüş sürecek mi? AB'nin Rus petrolüne getireceği sınır ne olacak?

Avrupa'da Rus petrolüne getirilecek tavan fiyatın petrol fiyatları üzerinde düşüş baskısı yaratmaya devam etmesi beklenirken Rusya-Ukrayna arasındaki olası bir barışın da fiyatları olumlu etkilemesi bekleniyor.AB'nin yanı sıra Rus petrolünü sınırlamak için bir G7 planının da devreye girmesi bekleniyor

Avrupa Birliği'nin Rus petrolüne yönelik yaptırımlarının 5 Aralık’ta başlayacak. AB'nin yanı sıra Rus petrolünü sınırlamak için bir G7 planının da devreye girmesi bekleniyor.

Ekonomist Şant Manukyan Ekonomim sitesindeki köşe yazısında petrol fiyatlarındaki olası trendi ele aldı. Manukyan, Rusya-Ukrayna savaşının petrol fiyatlarını çok yükseklere taşıyacağı ve küresel enflasyonu kontrol edilemez noktalara getireceğinden söz edilirken beklenen en kötü senaryonun gerçekleşmediğini ve petrol fiyatlarının ambargolara rağmen yön değiştirdiğini kaydetti. Bunda Rus petrolünün el altından devam etmesinin etkili olduğunu kaydeden Manukyan, Çin ve Hindistan gibi ülkelerin Rus petrolünü daha ucuz seviyelerden aldığına işaret etti.

Tavan fiyat ve OECD toplantısı belirsizlik yaratıyor

AB'de Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması ve OPEC toplantısının kısa vadede belirsizlik yaratan ve fiyatları yukarı itebilecek gelişmeler olduğunu belirten Manukyan, yine de fiyatların gerileme trendi içinde olacağını düşündüğünü kaydetti. Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın sona ermesinin fiyatların gerilemesi için olumlu bir risk olduğunu ancak, Çin'in Covid önlemlerinin kaldırması ve ABD'de ucuz benzin fiyatlarının yaratacağı hane halkı bütçesinde yaratacağı ani rahatlamaya Fed'in ne tepki vereceğinin ise belirsizlik yarattığını kaydetti.

Tavan fiyat 60-65 dolar olabilir

Öte yandan Ekonomist Ali Ağaoğlu ise petrol fiyatlarının 80-85 dolar seviyesini koruyacağına inandığını söyledi. Rus petrolüne getirilecek sınırlamanın net olmadığını ancak 60-65 dolar seviyesinin konuşulduğunu kaydeden Ağaoğlu, bu nedenle petrol fiyatının bir miktar gerilediğini belirtti. Ağaoğlu, 65 dolarda bütün üretici ve alıcıların anlaşması gerektiğine inandığını belirterek, "Hem yatırımlar devam ediyor, hem herkes hesabını biliyor. 65 dolarda anlaşırsa dünya çok iyi olacak. İnşallah bu seviyede anlaşırlar. Ama Brent petrolde yılbaşına kadar 80- 85 dolar bandını koruruz" şeklinde konuştu.

Petrol fiyatları çakıldı! Akaryakıta indirim gelecek mi?

Petrol fiyatlarına Çin etkisi! Brent petrol düşüyor! 7 Kasım 2022 brent petrol varil fiyatı

Petrol fiyatları artacak mı, azalacak mı? İşte son gelişmeler...