Ekonomi

Petrolde tüm zamanların rekoru kırıldı!

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Çin ekonomisinin öngörülenden daha hızlı toparlanmasıyla talepte yaşanacak iyileşmeye işaret ederek 2023 için küresel petrol talebi öngörüsünü günlük 200 bin varil artırdı. Günlük küresel petrol üretimi ise nisanda, mart ayına nazaran 230 bin varil azaldı. Talebin, OECD bölgesinde 2022’ye nazaran 349 bin varil yükselişle birlikte günlük 46 milyon 300 bin varil olacağı hesaplanırken, OECD üyesi olmayan ülkelerde ise 1 milyon 860 bin varil yükselişle günlük 55 milyon 710 bin varil olacağı hesap edildi

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) bugün paylaşılan aylık petrol piyasası raporuna göre, küresel petrol talebinin 2023’te, 2022’ye nazaran günlük bazda 2 milyon 200 bin varil yükselişle beraber 102 milyon varile ulaşması öngörülüyor. Talebin, OECD bölgesinde 2022’ye nazaran 349 bin varil yükselişle birlikte günlük 46 milyon 300 bin varil olacağı hesaplanırken, OECD üyesi olmayan ülkelerde ise 1 milyon 860 bin varil yükselişle günlük 55 milyon 710 bin varil olacağı hesap edildi.

ÇİN’DEN TÜM ZAMANLARIN REKOR PETROL TÜKETİMİ

Küresel petrol talebi yılın ilk aylarında OECD ülkelerinde zayıf ilerledi. Ama dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi konumunda bulunan Çin’in ekonomisindeki istikrarlı büyümeye bağlı olarak öngörülenden fazla bir artış trendine girdi. Ülkenin petrol tüketimi mart ayında günlük 16 milyon varil yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Küresel ekonomik görünüm bankacılık sektöründe meydana gelen sorunlar ve faiz artırımlarıyla son dönemlerde olumsuz bir seyre girdiği ifade edilen raporda, krizin etkilerinin kısa vadeli değil uzun vadeli olacağı ve enflasyonla mücadele kapsamında bankaların uyguladığı sert faiz kararlarında sona gelindiği beklentilerine vurgu yapıldı.

İşte detaylar...

KÜRESEL PETROL ARZI AZALDI

Rapora göre, günlük küresel petrol üretimi nisanda, mart ayına nazaran 230 bin varil azalarak yaklaşık 101 milyon 100 bin varil oldu. Kanada'nın batısındaki Alberta eyaletinde 6 Mayıs tarihinde başlayan ve daha sonra British Columbia bölgesine sıçrayan orman yangınları ve OPEC+ üretim kesintileri ile beraber bu düşüşün mayıs ayında 1 milyon varili bulabileceğinin altı çizildi.

OPEC'in günlük ham petrol üretimi de geçen ay, mart ayına nazaran 310 bin varil azalarak yaklaşık 28 milyon 850 bin varil olarak gerçekleşti. Bu süreçte ham petrol dışındaki diğer konvansiyonel olmayan OPEC üretimi de günlük 5 milyon 360 bin varil oldu. Bu nedenle, OPEC'in günlük petrol üretimi nisanda yaklaşık 34 milyon 210 bin varil olarak kayıtlara geçti.

Vakıfbank'ın 2023’ün ilk çeyreğinde elde ettiği kâr dudak uçuklattı!

Merkez Bankası Eski Başekonomisti Kara: ‘Döviz rezervleri erimeye devam ediyor’

A101’de fiyatlar dibi gördü! Krep tavası 80 TL’ye, rondo 110 TL’ye, matara 25 TL’ye düştü!