Ekonomi

Petroldeki kesinti beklenenden büyük olacak! Akaryakıta zam gelir mi?

OPEC’e yakın kaynaklardan elde edilen bilgilere göre 5 Ekim'de yapılacak toplantıda günde bir milyon varilden daha fazla bir petrol üretim kesintisinin göz önünde bulundurduğu belirtildi. Örgütün düşen petrol fiyatlarına önlem için keskin adımlar atması bekleniyor.Söz konusu rakam, geçen hafta verilen ve ortalama günde 500 bin varil ile toplamda 1 milyon varil arasında değişen bir kesinti için yapılan tahminlerin de biraz üzerinde görülüyor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’ne kaynaklarının kritik toplantı öncesi verdiği demeçte, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün 5 Ekim'deki 2 yıl aranın ardından yüz yüze gerçekleştireceği toplantısında günde bir milyon varilden fazla seviyede bir petrol üretim kesintisini göz önünde bulundurduğunun altı çizildi.

Söz konusu rakam, geçen hafta verilen ve ortalama günde 500 bin varil ile toplamda 1 milyon varil arasında değişen bir kesinti için yapılan tahminlerin de biraz üzerinde görülüyor.

Bu kesintinin başta Türkiye olmak üzere tüm petrol piyasasına da zam olarak yansıyacağı öngörülüyor.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ile Rusya gibi müttefiklerini birleştiren Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, Mart 2020'den bu yana ilk kez Viyana'da yüz yüze buluşuyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’ne yakın kaynaklardan biri, "Bu, çok ilginç bir küresel zamanda gerçekleşen bir toplantı" dedi.

Brent tipi ham petrol, Rusya'nın 2022 Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etme girişiminin ardından varil başına ortalama 125 doların da üzerine çıktı. Ülkelerin Merkez bankalarının enflasyonla mücadele etmek amacıyla faiz oranlarını yükseltmesi bununla birlikte ABD'den Çin'e ekonomilerin yavaşlaması nedeniyle de o zamandan beri 85 dolara kadar düştü.

JPMorgan Chase and Co dahil büyük bankalar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün fiyatları istikrara kavuşturmak için üretimi günde en az 500 bin varil düşürmesi gerekebileceğini dile getirdi. RBC Capital Markets LLC'nin baş emtia yorumcularından Helima Croft ise grubun iki kat daha büyük bir kesintiyi tercih edebileceğini deklare etmişti.

Söz konusu haber, Moskova'nın Ukrayna'daki dört bölgeyi gayri resmi referanduma giderek ilhak etmesinin ardından Amerika Birleşik Devletleri'nin Rusya'nın başbakan yardımcısı ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü sorumlusu Alexander Novak'a yaptırım uygulamasından bir gün sonra geldi.

Avrupa Birliği'nin kendi başına yeni yaptırımlar getirmesi bekleniyor, ancak bunların Rus bireyleri hedef alıp almayacağı belli değil.