Ekonomi

Petrolden sonra o aranıyor! Petrolden sonra ikinci gelir kaynağı!

Irak ekonomisi için petrol yataklarından sonra ikinci gelir kaynağı olarak gösteriliyor. İşte detaylar!Irak'ta ihracatı onlarca çeşit hurma geniş yer tutuyor

Irak için petrol çok önemli bir ekonomik koz iken, hurma ticaretinde aldığı yola bakıldığı zaman ise petrolden sonraki verimli gelir aracı olduğu görülüyor.

Irak'ta ihracatı onlarca çeşit hurma geniş yer tutuyor. Irak Tarım Bakanlığı Sözcüsü olan Muhammed Huzayi ile Bakanlık Müsteşarı Mehdi el-Kaysi hurma üretimi ve ihracatında meydana gelen gelişmeler hakkında konuştu.

İşte ayrıntılar…

IRAK'TA SENEDE 600 BİN TON HURMAİHRAÇ EDİLDİ!

Irak'ta 2003 yılından sonra hurma üretiminde çeşitliliğin arttığını söyleyen Huzayi; "Irak'ın en büyük sembollerinden biri olan hurma üretimini destekleyen yasalar çıktı. Avrupa'dan talep edilen hurma çeşitleri de ekilmeye başlandı. Hurma ağacı yalnızca tarım değil, sanayi alanında da çok geniş yer tutan verimli bir bitkidir.

Irak'ta şu sıralarda 22 milyondan fazla hurma ağacı yer alıyor. Bu sayı hızlı bir şekilde artıyor. Geçtiğimiz yıl 600 bin ton hurma Orta Asya'ya ihraç edildi." Huzayi, Irak hükümetinin iklimine ve toprağın elverişli olduğu güney bölgesinde hurma ağacı dikme projesine ağırlık verildiğini vurgulayarak, Kerkük, Salahaddin ve Enbar bölgelerinde de hurma ağacı dikme projesini gerçekleştireceklerini söyledi.

Irak Tarım Bakanlığı Müsteşarı da Dr. Mehdi el-Kaysi de bilhassa çöl bölgelerinde fazla su gerektirmeyen ve hava koşullarına dayanıklı hurma ağacı diktiklerini dile getirdi.

Kaysi, "Hurma ağacı, toplumsal kimliğimizin sembollerinden biridir. 1950 yıllarından 32 milyon hurma ağacımız vardı. Bu sayı İran ile Irak Savaşı'nda hem su kesintileri hem bu alanda çalışanların arazilerini terk ettiklerinden dolayı azaldı." dedi. Kaysi, hurma üretiminde istenilen seviyeye ulaşmayı hedeflediklerini ve bunun da daha gelişmiş sulama yolları ve gerekli arazi tahsisi ile gerçekleştirilebileceğine değindi.

PETROLDEN SONRA ÜLKENİN İKİNCİ GELİR KAYNAĞI!

Iraklı gazetecisi ve aynı zamanda aktivist olan Abdullah Fazıl, "Son yıllara bakıldığı zaman Irak hurma üretimi ve ihracatında çok ciddi gelişme yaşandı. Irak'ta 22 milyondan fazla hurma ağacı bulunuyor. Hurma, Irak'ta petrolden sonra ikinci gelir kaynağı konumunda yer alıyor” dedi.