Sektörel

Peyzaj, imar planlarındaki en temel eksiklik!

Yüksek Peyzaj Mimarı Yrd. Doç. Dr.Oktan Nalbantoğlu, kent kimliğinin sürdürülebilmesi için, kentin doğal çevresi, tarihsel süreçte kazandığı kültürel ve mimari miras ile ekolojik planlama anlayışının temel alınması gerektiğini vurguluyor.

TOKİ Dergi'de yer alan habere göre, TOKİPARK Kayaşehir projesini tasarlayan Yüksek Peyzaj Mimarı Yrd. Doç. Dr. Oktan Nalbantoğlu, günden güne aynılaşarak kimliksizleşen şehirlerin, mekân ve kent üzerine düşünen insanların ortak kaygısı olduğunu belirterek, yönetimlerin ve ilgili meslek disiplinlerinin, “ekolojik planlama temelinde kent kimliğinin sürdürülmesi” bilinciyle hareket etmesi gerektiğini söylüyor.

Yalnızca imar planıyla biçimlendirilen şehirlerin kimliksizleştiğini söylüyorsunuz. Peki, kimlikli kentten ne anlamamız gerekiyor? Bu bağlamda şehircilik kavramını nasıl yorumlamalıyız?
Kentlerdeki kimlik sorunu tartışılırken, doğal ve yapay çevresel özelliklerin yanında, toplumun sosyo-kültürel özelliklerinin de ele alınması gerekiyor. Doğal çevre verilerini, topoğrafik durum, iklim koşulları, su öğesi, bitki varlığı, jeolojik ve jeomorfolojik durum ile genel konum oluşturuyor. Bu faktörlerin farklılığıyla kentler birbirinden ayrılarak özgünleşiyor. Doğal çevre verilerinin iyi bir şekilde analiz edilmesi, iyileştirilmesi ve vurgulanmasıyla, kentin olumlu kimliğinin güçlenmesi sağlanıyor ve nihayetinde insanın da eklenmesiyle kentler biçimleniyor, kimlik kazanıyor.

“KENT KİMLİĞİ ZAMAN İÇİNDE ŞEKİLLENİYOR”

Kültürel ve sosyal özelliklerin çeşitliliğiyle farklılaşan kentlerin karakterleri; kent kimliği, kent profili ve kent imgesi kavramlarıyla açıklanıyor. Doğal, teknik, ekonomik, sosyal, politik ve kültürel birçok konunun bir arada olduğu bir yerleşme olarak tarif edebileceğimiz kentsel kimlik, uzun bir zaman dilimi içinde biçimleniyor. Kentin kendisi gibi kimliğinin de bir zamansallık/zamansızlık boyutu var. Doğal, sosyo-ekonomik ve insan eliyle şekillenmiş mekân profillerinin bütünleşmesiyle oluşan kent profilinin öğeleri, kent kimliğiyle doğrudan ilişki kuruyor.

“PEYZAJ, İMAR PLANLARINDAKİ EN TEMEL EKSİKLİK”

Kentlerin şekillenmesi ve toplum yaşamının kurulabilmesinde birincil adım olan imar planının üç temel verisi var: Yoğunluk, yer seçimi ve ulaşım ilişkisi. Sadece bu ilişkiler üzerinden kurgulanmış bir planlama sürecinde kent kimliği parametreleri özgün olarak yerini almakta zorlanıyor ve şehirlerin kimliksizleştiği bir gelişim