Ticari

Pınar Ögetürk, Türkleri ABD'de ev almaya çağırıyor

Küresel krizin ana nedeni olarak görülen mortgage krizi ile ABD'de dip yapan ev fiyatları, hem yatırımcılar hem de yeni iş alanları arayanlar için fırsat oldu.

Bir dönem iş ve sanat dünyasında moda haline gelen ABD'de ev sahibi olma merakı, düşen fiyatlarla birlikte şimdi emeklisinden ücretli çalışanlara kadar, her kesimi sarmış durumda. Artan bu ilgi ABD'de yaşayan Türkler için de yeni bir iş alanı yarattı. 5 yıl önce ailesi ile birlikte Türkiye'den ABD'ye giden Pınar Ögetürk de bu isimlerden biri Bir emlak uzmanının "Kriz yokken evler emlakçıya gerek olmadan satılıyordu. Satılık ev azdı. Şimdi satılık ev çok, alıcı az. Emlakçılık yaparak krizi lehinize çevirebilirsiniz" önerisini dinleyen Ögetürk, emlak kurslarına giderek aldığı sertifikalarla ABD'de emlakçılığa soyundu.
Ögetürk, yeni mesleğinde ilk adımı da Türk yatırımcıların dikkatini ABD'deki konut fırsatlarına çekmek için attı. Türkiye'de gazetelere "ABD'de ev almanın tam zamanı" diyerek ilanlar veren Ögetürk'e başvuranlar arasında emekliler de var, üst gelir grubundan kişiler de...

Tekstilden emlakçılığa

Pınar Ögetürk ile Türkiye'de gazetelere verdiği "ABD'de ev sahibi olmak istiyorsanız şimdi tam zamanı" ilanları tanıdık. Ögetürk'e ulaştığımızda karşımıza yalnızca bir emlak öyküsü çıkmadı. Oğullarının eğitimi için ülke değiştiren bir anne, önce ekonomik kriz sonra Çin yüzünden darbe yiyen bir tekstilci. Ama en önemlisi içinde bulunduğu krizden fırsat çıkaran bir girişimciyle karşılaştık.
İstanbul, Saint Benoit Koleji'nden mezun olan Ögetürk, Fransızca, İngilizce ve İtalyanca biliyor. Emlakçı olmadan önce bildiği yabancı dillerle eşinin tekstil işine yardım eden Ögetürk için 2002 bir dönüm noktası olmuş. Ögetürk ve eşi tekstilde işler yolunda giderken firmalarını ABD'ye kadar taşıyarak, 2002'de New York'ta bir showroom kuruyor. Doğan ikinci çocuk ve alınan oturma izni ile Ögetürk Ailesi ABD'ye yerleşiyor.
ABD'ye yerleştikten 2 yıl sonra firmaları önce her yere dolup taşan Çin malları nedeniyle darbe yedi. ABD'de mortgage krizi ile patlayan küresel krizle birlikte ise piyasalar daraldı ve tüm sektörlerde olduğu gibi tekstilde de işler çıkmaza giriyor. Eşi tekstil firmalarına sahip çıkarken Pınar Ögetürk ise aile bütçesine katkı sağlayacak yeni bir iş arıyor. Ögetürk'ün kafasındaki ilk iş bir restoran açmak. Ancak bir emlak uzmanının önerisi ile tüm fikrini değiştiriyor.

Ev fiyatları dibe vurdu

Ögetürk, emlak işine nasıl adım attığını şöyle anlatıyor: "Bir uzman 'Kriz yokken evler çok kolay satılıyordu. İnsanlar emlakçı kullanmadan da evlerini satabiliyordu. Şimdi ise durum tam tersi. Satılık evlerin çok, alıcının az olduğu piyasada krizi lehinize çevirebilirsiniz. Artık emlak uzmanı ve müşteri portföyü olmadan, reklam yapmadan ev satmak çok zor. Kurslara gittim ve lisanslı bir emlakçı olarak New York'ta çalışmaya hak kazandım."
Yeni mesleğinde ilk adımını da Türk yatırımcıların dikkatini ABD'deki konut fırsatlarına çekmek için atan Ögetürk, bunun için gazetelere ilan veriyor. ABD'de ev sahibi olmak isteyenlerin 2009 sonuna kadar harekete geçmesi gerektiğini belirten Ögetürk, "Piyasada satılık çok fazla ev var. Kriz yüzünden satın alanların sayısı da az. Dolayısıyla ev fiyatları düşük" diyor.
Ögetürk, değişken fiyatlara rağmen New Jersey, Connecticut ve Florida 250 bin dolara iyi bir daire almak mümkün. Alınan daire aylık ortalama 2500 dolar kira geliri getiriyor.
ABD'de de Türkiye'deki gibi her fiyata ev olduğunu kaydeden Ögetürk, "Yer çok önemli. Long Island'da 1 milyon dolara filmlerde gördüğümüz bahçe içinde iki katlı bir ev almak mümkün. Aynı fiyata Florida'da site içinde bahçeli çok daha büyük bir ev alabiliyorsunuz. Great Neck'te 200 bin dolara küçük bir daire alınabiliyor. Benim Türk yatırımcılara önerim ise Long Island. Bu bölgede emlak vergileri yüksek. 3 yatak odalı 2 banyolu küçük ama bahçeli bir evin senelik vergisi 6 bin dolar. Ama okulları çok iyi" diye konuşuyor.
Florida krizden en fazla etkilenen eyaletlerden. Piyasada 3-4 yıl öncesine göre yaklaşık 4-5 kat satılık ev bulunduğu belirtiliyor. Florida'da konut fiyatlarının yüzde 30-35 düştüğünü söylüyor. İcralık konutların fiyatının ise yarı yarıya düştüğü belirtiliyor.

Referans