Pınargözü ve Çetince Deresi'nde 2 HES kurulacak!
Antalya'da, "gizli cennet" olarak adlandırılan Pınargözü ve Çetince Deresi üzerinde bir firma iki HES kurmak için valilikten "ÇED Gerekli Değildir Raporu" istedi.
Usta Enerji ve Sanayi Ltd. Şti., Serik ilçe sınırlarındaki 70 ve 51.5 metre yüksekliğinde Uçansu şelalelerinin bulunduğu Pınargözü ve Çetince Deresi üzerinde iki HES kurmak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kanalıyla Antalya Valiliği'ne başvurdu. Antalya'da daha önceki tüm örneklerinde 10 megawatt altındaki tüm projeler için valiliğin "ÇED Gerekli Değildir" kararıyla HES projeleri onaylanırken, valilik ilk defa bu projede 10 megawatt altındaki iki HES için başvuruyu onaylamadı ve "ÇED Gereklidir" raporu alınmasını önerdi. Bu karar üzerine firmanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurması ve "ÇED Olumlu" Raporu alması gerekiyor.Firmanın HES ve bölgede kuracağı kum, çakıl ve kaya ocağı projelerinde, sunum dosyasına bakıldığında onlarca ton çeşitli türde patlayıcı kullanılması planlanıyor. Projede HES'lerin 13 bin 659 metre iletim ve boru hatları ve 338 bin metreküp küp kaya ve taş ocağı alan kazılarında kullanılacağı belirtilen patlayıcılar ise dinamit, kapsül ateşleyici, infilak fitili, amonyum nitrat ve fuel oil olarak belirtildi. Sadece bir kısmı için kullanılacak dinamit sayısı 3 bin 837 adet olarak belirtilen projede, yüksek miktarda ANFO ve diğer patlayıcı türleri kullanılacak.
Yüzülebilen göletleriyle doğa tutkunlarının büyük ilgisini çeken ve kent merkezine 70 km uzaktaki Uçansu şelalelerinden Yukarı Uçansu 70 metreden, Aşağı Uçansu ise 51.5 metreden dökülüyor. Yukarı Uçansu'nun döküldüğü alanda başlangıç noktasında 2.5 metre genişliğinde olan şelale, dev kazanına ulaştığında 20 metre genişliğe ulaşarak üçgenimsi bir görünüm alıyor. Dökülme yüzeyi kireçtaşından oluştuğu için küçük sarkıtların oluştuğu bu alanda büyük kayalık kısımda kopma da yaşanmış. Aşağı Uçansu ise 800 metre kadar batıda 51.5 metrelik çağlayana sahip. Burada da 4 metre derinlikte dev kazan bulunuyor.
Şelaleler, rafting için de son derece uygun
Ülkedeki en uzun yürüyüş rotası olan, Hristiyanların hac yolu olarak da bilinen Aziz Paulus Yolu üzerinde yer alan şelaleleri, yaz ve bahar aylarında çok sayıda yabancı turist ziyaret ediyor. Yerli turistlerin özellikle hafta sonları ilgi gösterdiği şelaleler ve etrafındaki çam ve sandal ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanda doğa yürüyüşü, Atv ve cip safari gibi etkinlikler düzenleniyor. Bölgede Pednelissos antik harabeleri de yer alıyor. Antalya'da alternatif turizm için büyük bir değer olan bu gizli cennete giriş ücretsiz. Şelalenin olduğu bölgede ahşap bir restoranda yemek yenebiliyor, ayrıca kısıtlı da olsa konaklama imkanı bulunuyor. Şelale etrafında 9 bungalov yer alıyor. Müşteri ağırlığı ise Alman ve İngiliz turistler. Bölgede raftingin yanında Atv ve cip safari turlarından eşekli kısa turlara kadar çeşitli aktiviteler düzenleniyor.
Şelaleler, rafting için de son derece uygun. Mayıs ayı ortalarında başlayan rafting sezonu sonbahara kadar devam ediyor. Geçen yıl Uçansu Şelalesi'nde 3 bin Alman ve İngiliz turist rafting yaparken, bu sene 6 bin kişinin gelmesi bekleniyor. Ancak Uçansu şelalelerinin en önemli sorunu, az biliniyor olması. Bölgede eko turizm ve alternatif turizmin canlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Uçansu Şelalesi için yurtdışı fuarlarda tanıtım yapması bekleniyor.
Dünya