Sektörel

Piyasalar dalgalandı, inşaat sektörüne güven yine azaldı!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan resmi rakamlara göre güven endeksi, Ekim ayında geçen aya kıyasla hizmet sektöründe yüzde 1,5, perakende ticaret sektöründe yüzde 0,1 artış gösterirken, inşaat sektöründe yüzde 1,7 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2024 yılı Ekim ayına ilişkin merakla beklenen hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endekslerini resmen açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan resmi rakamlara göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi, Ekim ayında aylık bazda hizmet sektöründe yüzde 1,5 artış göstererek, 114,2, perakende ticaret sektöründe yüzde 0,1 yükseliş göstererek 110,7 şeklinde olurken inşaat sektöründe yüzde 1,7 azaldı ve 86,3 değerini aldı.

Açıklanan rakamlara göre hizmet sektöründe ekim ayında bir önceki aya göre son 3 aylık dönemde iş durumu yüzde 2,4, son 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep yüzde 1,7, gelecek 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi yüzde 0,4 artış gösterdi.

Ayrıca tüm bunlar dışında perakende ticaret sektöründe son 3 aylık dönemde iş hacmi-satışlar yüzde 1,3 azalma gösterirken, mevcut mal stok seviyesi yüzde 1,5, gelecek 3 aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi de yüzde 0,4 artış gösterdi.

İnşaat sektöründe de alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinde yüzde 4 gerileme yaşanırken gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisinde yüzde 0,3 yükseliş yaşandı.

EYLÜL AYINDA DA AZALMIŞTI


Türkiye İstatistik Kurumu taradından 'Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endeksleri, Eylül 2024'e göre güven endeksi hizmet sektöründe yüzde 0,6 artış gösterirken, perakende ticaret sektöründe yüzde 2,5 arttı, inşaat sektöründe ise yüzde 0,2 azalmıştı.

Yine söz konusu bu rakamlara göre mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi 2024 yılının Eylül ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 0,6 oranında artmış ve, 112,6 değerini, perakende ticaret sektöründe yüzde 2,5 oranında artmış ve 110,6 değerini ve inşaat sektöründe yüzde 0,2 oranında azalmış ve 87,8 değerini almıştı.

Paylaşılan detaylara göre 0-200 aralığında değer alan güven endekslerinin 100'den büyük olması söz konusu sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100'den küçük olması ise kötümserliğini gösteriyor.

Çiftçilerin hesaplarına bugün 150 milyon TL yatıyor! Bakanlıktan yeni tarımsal destek ödemesi müjdesi! 

İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan: İnşaat sektöründe sürdürülebilirlik için denetim şart!

Mia Investment'ten 125 milyon euroluk dev yatırım! Riviera Montenegro hayata geçiriliyor!