Ekonomi

Piyasalar sallanıyor dolar karşısında 14 yılın dibini gördü

Onshore yuan Çin'de yeni korona karantinaların yaşanmasının endişelere neden olması ve de yetkililerinden gelen faizlerin artacağına dair açıklamaların ardından doları güçlendirmesi ile dolar karşısında 14 yılın en düşük seviyesini gördü.Yuan dolar karşısında 7,2525’e gerileyerek 2008 Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye geldi

Onshore yuan, Çin’de Şian’ın bazı bölgelerinde korona virüs kaynaklı karantinaların büyüme endişelerini artırması ve Amerika Merkez Bankası Fed yetkililerinden gelen şahin yorumların doları güçlendirmesi ile 14 yılın en düşük seviyesine düştü.

Yuan dolar karşısında 7,2525’e gerileyerek 2008 Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye geldi.

Bu harekette Fed cephesinden gelen yeni şahin yorumların doları desteklemesi de etkili oldu. Philadelphia Fed Başkanı Harker Fed'in faiz oranlarını 2022’de yüzde 4’ün çok üzerine yükselterek enflasyonla mücadele amacıyla bir süre orada tutacağını söyledi.

Öte yandan Çin’in Sıfır korona vaka politikasına bağlı kalması da büyümeyi aşağı çekerek yuan üzerindeki baskıyı da artırmış oldu. Şian’ın merkezi metropolünün bazı bölümlerinde de en az bir hafta süreyle kapanma uygulanırken diğer büyük şehirlerde de virüs kısıtlamaları uygulandı.
 

Gelen yolcular için korona karantinası şartlarında azalma olacağına dair beklentiler Perşembe günü para biriminin kısa bir süreliğine nefes almasını sağlamıştı.

Çin Merkez Bankası Komünist Parti kongresi sırasında para birimini desteklemek için Cuma günü seansta da art arda 37. kez daha güçlü bir sabit kur belirlemiş oldu.

Öte yandan piyasa aktörleri ise merkez bankasının kongrenin bitimiyle beraber yuan üzerindeki kontrolünü de gevşetmesini bekliyor.

30 yuan işlemi yapan piyasa katılımcısının yaklaşık yüzde 90’ı Çin Merkez Bankası’nın Cumartesi günü gerçekleştirilecek zirve sona erdikten sonra dar aralıklı yuan kuru sabitlemesini gevşeteceğini ön görüyor.

Bunların yarısı ise yıl içinde yuanın dolar karşısında 7,4 hatta 7,5’e ulaşmasını beklediklerini belirtirken sadece yüzde 10’u mevcut yaklaşık 7,25 seviyesinde kaldığını öngördü.

PBOC beklentilerin üstünde kur sabitlemelerine ek olarak ise bankaların vadeli döviz satışlarında yüzde 20’lik bir risk rezervi zorunluluğu getirildi. Ayrıca bankaların yuan kayıplarını önlemek için döviz rezerv zorunluluğu seviyesini de düşürdü. Onshore yuan seneyi 1994 yılından beri en kötü yıllık değer kaybıyla kapatmaya hazırlanıyor.