Ekonomi

Piyasalar seçimlere kilitlendi! Kur korumalı mevduat rekor kırıyor!

Seçimlere sayılı günler kala piyasalarda hareketlilik sürüyor. TL dolar karşısında son 3 ayda yüzde 4 oranında değer kaybetti. Dolar güne 19.50 seviyesinden başlarken, seçim sonrası endişelerle kur korumalı mevduata yoğun bir ilgi oluştu.Hazine, mayıs ayı ihalelerini bugün düzenleyeceği iki ihale ile tamamlanacak

14 mayıs pazar günü yapılacak olan seçimler öncesi piyasalar pozisyon almaya devam ediyor. Hazine, mayıs ayı ihalelerini bugün düzenleyeceği iki ihale ile tamamlanacak. Hazinenin mayıs programı seçim öncesi tamamlanmış olacak. Hazinenin 12 Haziran tarihine kadar Hazine'nin iç piyasada düzenleyeceği bir ihale bulunmuyor.

Hazinenin mayıs ayı hedefi olarak 50 milyar liralık bir borçlanma bulunuyor. Toplamdaki iç borç seviyesi ise 103.1 milyar lira. Bugün yapılacak 5 yıl vadeli sabit kuponlu ve 10 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvillerin yeniden ihraçları öncesi Hazine bu ay yaklaşık 30 milyar lira borçlandı.

DOLAR GÜNE 19.50’DEN BAŞLADI

Seçim yaklaşırken dolardaki artış da devam ediyor. Dolar/TL bu sabah güne 19.5080'den başladı. Böylece şubat ayında yaşadığımız deprem felaketinden sonra TL dolar karşısında yüzde 3,5 oranında değer kaybetmiş oldu. Liranın dolar karşısındaki kaybı ocak ayından bu yana 4 aylık süre içerisinde yüzde 4 seviyesine ulaştı.

Dunya.com’daki habere göre Borsa cephesinde ise dün yükselme yaşandı. Pazartesi gününe kadar geçen sekiz işlem gününün yedisini düşüşle kapatan borsa İstanbul yıl başındaki zirveye göre yüzde 22,5 gerilemişti. Ancak BIST 100 endeksi dün yüzde 3,66 oranında yükselme kaydederken, bankacılık endeksi de yüzde 8,37 oranında çıkış kaydetti.

 

100 TON ALTIN REZERVİ KULLANILDI

Seçime doğru piyasalarda ve kamu tarafında doların olması gerektiğinden daha aşağıda fiyatlandığı görüşü hakim. Bu durum da dövize olan ilgiyi artırdı. Aynı şekilde altına olan ilgide de yüksek bir artış gözleniyor. Merkez Bankası’nın da bu lokal talebi karşılamak adına 100 ton civarındaki altın rezervini kullandığı tahmin ediliyor.

Kur korumalı mevduat hesaplarına da büyük ilgi var. Dövizde seçim sonrası için oluşan endişelerle birlikte rekor boyutta bir katılım söz konusu. Nisan ayının son üç haftasında 17 milyar dolar birden yükselen KKM miktarı 109 milyar dolara çıktı.