Piyasalar yeni ekonomi yönetimine odaklandı! Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna kim oturacak?
Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla piyasalar yerel seçimlere kadar şimdilik rahat bir nefes aldı. Şimdi sırada ekonomi yönetimini devralacak ekibin kimlerden oluşacağı konusu var. Piyasaların bundan sonraki seyrinde uygulanacak ekonomi politikaları belirleyici olacak.Seçim gündeminin geride kalmasıyla borsa ilk tepki olarak gelen alımlar ile birlikte pozitif bir trende girdi
Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerini Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanmasıyla yerel seçimlere kadar seçim gündemi ve bunun getirdiği belirsizlik ortamı ortadan kalktı. Seçim gündeminin geride kalmasıyla borsa ilk tepki olarak gelen alımlar ile birlikte pozitif bir trende girdi. Dolar ve euroda ise sınırlı da olsa yükselişler devam ediyor.
Uzmanlara göre, seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla piyasalar rahat nefes almaya başladı ancak şimdi sırada yeni ekonomi yönetimi ve özellikle Hazine ve Maliye Bakanı’nın belirlenmesi var. Buna göre piyasalardaki fiyatlamaların da değişebileceği belirtiliyor.
Ekonomim Gazetesi’nden Şebnem Turhan’ın haberinde, Borsa İstanbul’da ilk işlem günündeki hızlı yükselişe, dolar ve eurodaki hareketliliğe dikkat çekilirken, piyasaların gözünün ekonomi yönetiminde olacağı belirtildi.
Bu yıl Türk Lirası, dolar karşısında yüzde 7,44 oranında değer kaybederken, yıllık bazda ise değer kaybı yüzde 23,95’i buldu. Haberde, Merkez Bankası’nın TL’deki değer kaybını kontrol altında tutabilmek için yoğun bir şekilde döviz sattığı, 19 Mayıs haftasında 2002’den bu yana ilk kez net uluslararası rezervlerin eksiye dönerek eksi 151,3 milyon dolara gerilediği kaydedildi. Haberde, 12 Mayıs haftasında 2,33 milyar dolar seviyesinde olan net uluslararası rezervlerin, bir haftada yaklaşık 2,5 milyar dolar azaldığı belirtildi. 2023 yılı başından bu yana net rezervlerdeki toplam düşüşün ise 27,7 milyar doları bulduğu kaydedildi.
YENİ DÖNEME İLİŞKİN BEKLENTİLER
Deniz Yatırım Yatırım Strateji ve Araştırma Bölüm Müdürü Orkun Gödek, piyasalarda seçim sürecinde görülen fiyatlama stresinin kademeli şekilde azalacağını öngörürken, alım yönünde temkinli duruşun bir süre daha devam edeceğini ileri sürdü. Gödek, piyasalar açısından önümüzdeki süreçte, yeni ekonomi takımı, muhtemel atamalar ve bu sürecin getirebileceği çokça tartışılan politika değişikliklerinin ön plana çıkacağını ve piyasaların seyrinde etkili olacağını ifade etti.
Ekonomist İnanç Sözer de ilk gündemin ekonomi ve AK Parti’de kısmen de olsa rasyonelleşme çabalarının nasıl vücut bulacağının önemli olacağının altını çizerek yeni kabinenin kimlerden oluşacağının ve ekonomi bürokrasisi de dahil olmak üzere yapılacak değişikliklerin piyasadaki kusursuz dengesizliğe etkilerinin yakından izleneceğini dile getirdi. Bu gelişmeler ışığında TL’deki zayıflığın devam edeceğini söyleyen Sözer, yılın ikinci yarısındaki durgunluğun belirginleşerek gün yüzüne çıkacağını öngördü. Sözer, piyasaların seyri açısından yeni ekonomi bürokrasisinin belirlenmesinin önemli olduğuna işaret etti.
KAMU KURUMLARI ALIM YAPTI
ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat, piyasalarda henüz yeni bir haber akışının olmadığını, sadece spekülasyonların bulunduğuna dikkat çekti. Seçim öncesi cuma günü kamu kurumlarının alımlarının yoğun olduğunu özellikle hem Varlık Fonu hem Ziraat Yatırım’ın alım yaptığını söyleyen Murat, dün yine yerli alımının yanı sıra kamu kurumlarının da alış tarafında yer aldığına işaret etti. Murat, ayrıca piyasanın döviz kuruyla ilgili beklentisi yukarı yönlü olduğu için döviz geliri yüksek olan şirketlerin hisselerine de alımlar geldiğini, bunun da endeksi yukarı taşıdığını vurgularken, piyasaların öncelikle Bakanlık koltuğuna kimin oturacağını görmek isteyeceğine dikkat çekti.