Ekonomi

Piyasalarda işler bıçak gibi kesildi! Vadeler uzadı, taksitler arttı

Yüksek enflasyon her geçen gün vatandaşın alım gücünü zorluyor. Alım gücünün eski yıllara oranla azalması nedeniyle ticaret hayatında da işler durma noktasına gelirken, KOBİ’ler de alacaklarını tahsil etmekte zorlanıyor. Vadeler altı aya kadar uzadı.Tahsilat yöntemleri ve ödeme çözümleriyle KOBİ’lerin güçlü bir nakit akışı ve likiditeye sahip olmasını hedefleyen Octet Türkiye’nin araştırması, ticaret hayatındaki gelişmeleri yansıtması oldukça çarpıcı sonuçları ortaya koydu

Yüksek enflasyon ortamında vatandaş zorunlu ihtiyaçlar dışındaki harcamalarını kısarken, ticaret hayatında da vadeler uzadı ve taksitli satışların payı arttı. Tahsilat yöntemleri ve ödeme çözümleriyle KOBİ’lerin güçlü bir nakit akışı ve likiditeye sahip olmasını hedefleyen Octet Türkiye’nin araştırması, ticaret hayatındaki gelişmeleri yansıtması oldukça çarpıcı sonuçları ortaya koydu.

Octet’in araştırmasına göre, geçen yıl içerisinde ticaret hayatında vadeler altı ayın üzerine kadar çıktı. Ödemelerde tek çekim ve 2-3 taksitli işlemler yüzde 32 oranında azalırken, çoğu şirket 5 ve 6 taksite kadar ödemelerini yayıyor.

Octet Türkiye genelinde binden fazla satıcı şirkete hizmet veriyor. 2022 yılı Türkiye ödeme verilerini açıklayan Octet Türkiye Genel Müdürü Derya Ekemen Fidan, “Beraber çalıştığımız şirketler ve hedef sektörlerimiz itibariyle; ortalama vadeler 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 28 artış gösterdi. Bunun yanı sıra özellikle 6 ve üzeri taksitli işlemlerde artış oranı ise yüzde 23 oldu” diye konuştu

VADELER UZADI

Fidan, tek çekime ek olarak 2 ve 3 taksitli işlemlerin de ortalama yüzde 32 civarında azaldığını ifade ederken, ödemelerin ağırlıklı olarak 5 ve 6 aya kadar uzayan vadelere yayıldığını söyledi. Buna göre;  2021 yılında yüzde 35 seviyelerinde gerçekleşen 6 taksit üzeri işlemlerin payı, 2022 yılında yüzde 45 seviyesine yükseldi. 

Derya Ekemen Fidan, 12 taksit yani 180-190 gün vade ile çalışan şirketlerin oranının ise 2021’deki yüzde 1,70’lik seviyesinden yüzde 6,50’lik bir seviyeye çıktığını sözlerine ekledi.

BEŞ KAT BÜYÜDÜ

Octet’in 2022 yılı performansını da değerlendiren Fidan, geçen yılı beş kat büyüme ile 6,5 milyar liralık ciro ile kapattıklarını ifade etti. Kobi müşterilerinin sayısının da geçen yıl yüzde 275 oranında arttığını belirten Fidan, şirketler ve bayi ağına sahip firmaların sayısının da geçen yıla oranla yüzde 230 oranında arttığını dile getirdi. Fidan, Octet portalı üzerinden 4 bin 500 üye şirkete ödeme ve tahsilat çözümleri sunarak güçlü bir nakit akışı ve likiditeye sahip olmalarını sağladıklarını ifade etti.

Derya Ekemen Fidan’ın verdiği bilgilere göre, 2022 yılı içerisinde; otomotiv ve yan sanayi, kimya ve elektrik/elektronik öncelikli sektörler arasında yer alıyordu. Ancak Fidan 2023 yılında bu sektörlere hızlı tüketim, lojistik ve tarımın da ekleneceğini söyledi.