Ekonomi

Piyasalarda kritik hafta! Faiz artışları sürecek mi? İşte 30 Ocak piyasa takvimi!

Geçen hafta Borsa İstanbul satış ağırlıklı bir seyir izledi. Yurt dışında ise özellikle ABD ekonomisinden gelen olumlu verilerin etkisiyle pay piyasalarında pozitif bir seyir hakimdi. Peki, gelecek haftanın gündeminde neler var? Piyasalarda nasıl bir seyir bekleniyor?Şimdi gözler gelecek hafta gündemine çevrildi

Global pay piyasaları, ABD ekonomisinin ‘yumuşak iniş’ yapabileceği beklentisi ve tahminlerin üzerinde gelen büyüme verileriyle bu hafta pozitif bir seyir izledi. Şimdi gözler gelecek hafta gündemine çevrildi. Gelecek hafta başta ABD ve Avrupa merkez bankalarının para politikası kararlarıyla birlikte yoğun veri gündemi piyasaları bekliyor.

Dünya genelinde açıklanan makroekonomik verilerin resesyon endişesini yumuşatması ve hızlanan bilanço döneminde şirket karlılıklarının beklentileri geride bırakması risk iştahını artıran en önemli gelişmeler oldu.

BORSAYA VERİ DOPİNGİ!

ABD ekonomisi, geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 2,9 ile beklenenden fazla büyürken, yeni konut satışları da Aralık 2022’de aylık yüzde 2,3 yükselişle 616 bine çıkarak 4 ayın en yüksek seviyesini kaydetmiş oldu. Ülkede kişisel tüketim harcamaları büyümesi yıllık bazda yüzde 2,1’e inerken, enflasyonda düşüş eğiliminin hızlanacağına yönelik beklentilerin ise güçlendiği belirtiliyor.

Global pay piyasaları bu gelişmelerle yükseliş trendine geçerken, para politikalarına ilişkin beklentilerdeki belirsizliklerin de azaldığı belirtiliyor.

Piyasa çevreleri, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek hafta gerçekleştireceği toplantıda 25 baz puan faiz artıracağına kesin gözüyle bakıyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ise faizleri 50 baz puan artıracağı tahmin ediliyor.

FAİZ ARTIŞLARI SÜRECEK Mİ?

Uzmanlara göre, gelecek dönemdeki en önemli soru: Merkez bankaları faiz artışlarına devam edecek mi? Bu yüzden Fed ve ECB’nin politika metinlerindeki yönlendirmelerle birlikte merkez bankası başkanlarının toplantı sonrası yapacağı açıklamaların büyük önem taşıdığı belirtiliyor. Fed’in mart ayında faiz artışlarına ara verilip verilmeyeceğine yönelik soru işaretlerinin bulunduğunu söyleyen uzmanlar, Fed Başkanı Jerome Powell’ın yönlendirmelerinin yanı sıra cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin de piyasa beklentilerini etkileyebileceğini ifade ediyor.

ECB’nin ise mart ayında da faiz artışlarına devam edeceğini öngören uzmanlar, ancak Banka’nın faiz artışlarına nerede son verebileceğine yönelik olası sinyallerin de önem taşıdığına dikkat çekiyor.

ABD’DE BİLANÇO DÖNEMİ

ABD’de pay piyasalarında geçen hafta alıcılı bir seyir görülürken, gelecek hafta çarşamba günkü ABD Merkez Bankası Fed’in para politikası kararları ve cuma günü açıklanacak İstihdam Raporu, yatırımcıların yakın takibinde olacak.

Öte yandan geçen hafta ABD’de açıklanan şirket bilançoları da hisse ve sektör bazlı oynaklıkları artırdı. Elektrikli araba üreticisi Tesla gelirlerini 4. çeyrekte yüzde 37 artırarak 24,3 milyar dolara yükseltti. Piyasa beklentileri gelirlerin 24,7 milyar dolar olacağını tahmin ediyordu. ABD’li teknoloji şirketlerinden Microsoft’un net karı ise, geçen yılın ekim-aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 12 geriledi. General Electric de aynı dönemde 21,8 milyar dolar gelir elde ederek beklentileri geride bıraktı. Johnson&Johnson’ın geliri ise 23,7 milyar dolarla piyasa öngörülerinin gerisinde kaldı.

Gelecek hafta ise Apple, Amazon, Alphabet ve Meta şirketlerinin finansal sonuçları piyasaların seyrinde etkili olacak. Bu gelişmelerle, geçen hafta New York borsasında, S&P 500 yüzde 2,47, Nasdaq endeksi yüzde 4,32 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,81 prim yaptı.

GELECEK HAFTANIN GÜNDEMİ

-30 Ocak ile başlayan haftanın veri takviminde, ABD’de çarşamba ADP özel sektör istihdam raporu ve ISM imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), perşembe fabrika siparişleri ile dayanıklı mal siparişleri ve cuma işsizlik oranları açıklanacak.

-Gelecek hafta perşembe günü ECB ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) para politikası kararları açıklanacak. nın yanı sıra bölge genelinde açıklanacak büyüme ve enflasyon verilerine çevrildi.

-30 Ocak Pazartesi günü Euro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi ve Almanya’da büyüme verileri açıklanacak.

-31 Ocak Salı günü, Euro Bölgesi’nde büyüme ve Almanya’da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) açıklanacak.

-1 Şubat Çarşamba günü bölge genelinde imalat sanayi PMI ve Euro Bölgesi’nde tahmini TÜFE ile işsizlik oranı ve cuma bölge genelinde hizmet sektörü PMI ile Euro Bölgesi’nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri açıklanacak.

-Salı günü Japonya’da işsizlik oranı ve sanayi üretimi, Çin’de sanayi karlılıkları, çarşamba Çin’de imalat sanayi PMI ve cuma hizmet sektörü PMI verileri yakından izlenecek.

-Yurt içinde geçen hafta pay piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir görüldü. BIST 100 endeksi haftayı yüzde 5,44 kayıpla 5.191,83 puandan kapattı.

-Uzmanlar, dördüncü çeyrek bilanço sonuçlarının açıklanmasıyla hisse ve sektör bazlı hareketlilik bekliyor.

-Gelecek hafta yurt içinde salı dış ticaret dengesi ve çarşamba imalat sanayi PMI verileri izlenecek.

-3 Şubat Cuma günü açıklanacak TÜFE ve yurt içi ÜFE verisi de yurt içinde piyasaların yakın takibinde olacak.