Ekonomi

Piyasalarda normalleşme başladı! Dövizde ‘üçlü kur’ dönemi sona erdi!

Seçim öncesi piyasalardaki belirsizlik ve kurlarda oluşan baskı nedeniyle oluşan üçlü kur dönemi sona erdi. Kapalıçarşı’daki dolar kuru, banka kotasyonlarının altına geriledi.Böylece bankalar ile Kapalıçarşı’da döviz kurları arasında oluşan kur farklılıklarının azaldığı, Kapalıçarşı dolar kurunun, banka kotasyonlarının altına düştüğü kaydediliyor

Seçim öncesi dönemdeki para piyasalarındaki belirsizlik ortamı ve döviz kurlarındaki baskı nedeniyle oluşan üçlü kur döneminin artık sona erdiği belirtiliyor. Böylece bankalar ile Kapalıçarşı’da döviz kurları arasında oluşan kur farklılıklarının azaldığı, Kapalıçarşı dolar kurunun, banka kotasyonlarının altına düştüğü kaydediliyor.

Dünya Gazetesi’nden Birol Bozkurt’un haberine göre, seçim öncesi belirsizlik ortamı ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile kur üzerinde oluşturulan suni baskının yanı sıra bankalara getirilen döviz kısıtlamalarının da etkisiyle Merkez Bankası, bankalar ve Kapalıçarşı’da olmak üzere piyasalarda üç ayrı kur oluşmuştu.

ROLLER ARTIK DEĞİŞTİ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlanmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Mehmet Şimşek’in atanması ve hemen ardından Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanlığı’na finansal piyasaların çok yakından tanıdığı Hafize Gaye Erkan’ın atanması piyasalarda olumlu algılandı. Bütün bu adımlar artık mevcut ekonomik modelin terkedilip ekonomi politikalarının rasyonel zemine oturtulacağına ilişkin beklentiyi kuvvetlendirdi.

Kapalıçarşı’da dolar TL kurunun şu anda banka kotasyonlarının altına düştüğü belirtilirken, seçim öncesi  bankalarda yüzde 5’i geçen alış satış makasının hızla düşüşe geçtiği belirtiliyor. Bankalarda ise alış-satış makası arasındaki fark yüzde 2’lere çekildi.

NORMALLEŞME BAŞLADI

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, döviz kurlarında üçlü kur döneminin seçimlerden önce oluşan belirsizlik ortamında ortaya çıktığını hatırlatarak seçim sonrası yeni hükümetin kurulması ve ekonomi yönetiminin belli olmasıyla normalleşme mesajlarının verildiğini, böylece belirsizliğin ortadan kalktığını ifade etti. Mehmet Ali Yıldırımtürk, böylece döviz kurlarında normalleşmenin de başladığını savundu.

Kapalıçarşı’da şu anda dolar TL kuru 23,28 lira seviyesinde hareketlilik gösteriyor. Bu rakamın bankalara göre 5-10 kuruş daha fazla olduğunu belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Kurban Bayramında vatandaşların nakit ihtiyaçlarının artması nedeniyle dövizini bozduranların sayısının fazla olması dolar kurunu bir miktar aşağı çekti” dedi.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Kurban Bayramından sonra doların 25 lira seviyelerine çıkacağı tahmininde bulundu.

Öte yandan bankacılık kaynaklarına dayandırılarak verilen haberde, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye gelmesiyle dolar TL kurunda bir miktar düşüş olabileceği belirtildi.