Ekonomi

Piyasalarda ‘Şimşek’ coşkusu! Borsa yeni rekorlara koşuyor! İşte BIST 100 endeksinde yeni tahminler…

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yeni Bakanlar Kurulu piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Geçen hafta Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığına geleceği söylentileri ile coşan borsada yükseliş sürüyor. Peki yükseliş nereye kadar sürecek? Dolar ne olacak?Yeni kabinenin Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Mehmet Şimşek atanırken, yeni ekonomi yönetimi piyasa çevrelerinden olumlu tepki aldı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlanmasının ardından yeni Bakanlar Kurulu da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklandı. Yeni kabinenin Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Mehmet Şimşek atanırken, yeni ekonomi yönetimi piyasa çevrelerinden olumlu tepki aldı.

Nurettin Nebati’den görevi devralan Mehmet Şimşek, verdiği ilk mesajlar ile yeni dönemde uygulanacak ekonomi politikalarına ilişkin de önemli ipuçları verdi. Şimşek, Türkiye’nin artık rasyonel bir zemine dönme dışında herhangi bir seçeneğinin kalmadığını vurgularken, bu açıklamalar piyasalarda mevcut politikaların tamamen geride bırakılacağı şeklinde algılandı.

Peki, önümüzdeki günlerde piyasalarda nasıl bir seyir bekleniyor? Borsa, altın, dolar ne olur? Detayları haberimizde…

Dünya Gazetesi köşe yazarı Ufuk Korcan, ‘Paranın Rotası’ adlı köşesinde, bu soruların yanıtlarını aradı. Şimşek’in mesajlarının piyasa oyuncuları tarafından olumlu algılandığını belirten Korcan, ekonomi yönetimindeki değişiklikler ve son mesajların piyasaları kısa vadede olumlu etkileyeceğini ifade etti. Ancak bu olumlu havanın ne kadar süreceğinin atılacak adımlara ve bunların sürekliliğine bağlı olacağını kaydeden Korcan, “Olumlu beklentiler sonucu ilk etapta Türkiye’nin CDS’lerinde ve eurobond faizlerinde düşüş olması bekleniyor” ifadesini kullandı.

KURLARDA BASKI AZALIR

Korcan döviz piyasalarında ise baskının her ne kadar azalacak olsa da aşağı yönlü hareketlerin Merkez Bankası’nın rezerv güçlendirmek için alıcı tarafa geçebileceği beklentisiyle sınırlı kalabileceğinin altını çizdi. Dolar TL kurunda haftalık bazda yükselişin devam ettiğine işaret eden Korcan, ancak yeni ekonomi yönetiminin verdiği mesajlar nedeniyle kurlarda kısa vadede aşağı yönlü bir hareketin yaşanabileceğine vurgu yaptı.

Dolar /TL paritesinde 21,30 TL seviyelerinin direnç noktası olarak öne çıktığını kaydeden Korcan, olumlu havanın etkisiyle paritenin 20,50 liranın altına hatta 19,75 liraya kadar gerileyebileceğini dile getirdi. Bu seviyenin altında ise 18,60 TL bir sonraki destek noktası olarak görünüyor.

BORSADA TARİHİ ZİRVELER

Yeni kabinenin netleşmesinin ve verilen mesajların borsayı da olumlu etkileyeceğini kaydeden Korcan, özellikle son yıllarda yapılan çok sayıda düzenleme nedeniyle performans olarak biraz geride kalan bankacılık hisselerinde alımların daha hızlı olabileceğinin altını çizdi. Geçen hafta yüzde 11,65 yükselen BIST 100 Endeksi için ilk direnç noktasının 5 bin 250 puan seviyeleri olacağını dile getiren Korcan, bu seviyenin bu yıl 4 defa test edilmesine rağmen üzerine çıkılamadığını, Şimşek’in etkisiyle bu seviyenin hacimli olarak kırılması halinde yeniden 5 bin 550 direnç noktasının gündeme gelebileceğine dikkat çekti. Korcan, bu seviyenin aşılması durumunda endekste yeni rekor seviyelerin hedefleneceğinin altını çizerken, aşağı tarafta ise 5 bin, 4 bin 880, 4 bin 800 puan seviyelerinin destek noktaları olarak öne çıktığını aktardı.