Ekonomi

Piyasalarda son durum ne? Fed toplantısı öncesi dolar, altın ve euro fiyatları ne oldu?

Piyasalar bugün başlayacak ABD Merkez Bankası Fed’in toplantılarına kilitlenmiş durumda. İki gün sürecek toplantılardan çıkacak kararlar öncesi piyasalarda nasıl bir seyir hakim? Dolar ve euroda ilk fiyatlar ne oldu? İşte yanıtları…Fed’in faiz artırımlarına devam edip etmeyeceği hala belirsizliğini koruyor

ABD’de başlayıp Avrupa’ya sıçrayan bankacılık kriziyle artan endişeler alınan önlemler sonucu kısmen hafifledi ancak şimdi gözler Fed’den gelecek kararlara çevrildi. Fed’in faiz artırımlarına devam edip etmeyeceği hala belirsizliğini koruyor.

Küresel belirsizlikler nedeniyle dün pay piyasalarında da satıcılı bir seyir hakim oldu. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi dün pozitif başladığı günü ekside kapadı. Endeks, yüzde 1,38 oranında değer kaybederek günü 4 bin 906 puandan kapatmıştı. Toplam işlem hacmi 62,3 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 2,23 oranında değer kaybederken, holding endeksi hisselerinde değer kaybı yüzde 1,16 oldu. En fazla kazandıran sektör endeksi yüzde 3,35 ile spor, en çok kaybettiren ise yüzde 3,68 ile taş, toprak sektör endeksi olmuştu.

Uzmanlar, küresel hisse senedi piyasalarında bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin azalmasıyla pozitif bir seyir izlendiğine işaret ederek Borsa İstanbul'un ise negatif ayrıştığını vurguluyor. Piyasaların yakından takip ettiği ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısı da bugün başlıyor. 

Toplantı iki gün sürecek. Bankacılık krizine ilişkin endişeler nedeniyle Fed'in atacağı adımlara ilişkin belirsizliklerin oldukça yüksek olduğunu, faiz artırımlarına tamam mı, devam mı diyeceğinin henüz netlik kazanmadığını kaydeden uzmanlar, bu yüzden piyasaların ‘bekle-gör’ strateji izlediğini belirtiyor. Piyasalarda belirsizlikler devam etse de uzmanlar ABD Merkez Bankası Fed’in yüzde 73 olasılıkla 25 baz puan faiz artıracağını tahmin ediyor.

Piyasa çevreleri bugün ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının piyasaların yakın takibinde olacağını belirtiyor. Piyasalar özellikle Fed’in faiz kararına kilitlenmiş durumda. Piyasalar açısından veri gündeminde yurt içi sakin görünüyor. Yurt dışı veri gündemi açısından ise İngiltere'de açıklanacak enflasyon verileri takip edilecek.

Uluslararası borsalarda küresel pay piyasalarına ilişkin belirsizlikler iç piyasalara da yansıyor.

İstanbul serbest piyasada dolar 19,0320 liradan, euro ise 20,5020 liradan güne başlangıç yaptı. Serbest piyasada 19,0300 liradan işlem gören dolar 19,0320 liradan alıcı buluyor. Serbest piyasada 20,5000 liralık alış fiyatından işlem gören euronun satış fiyatı ise 20,5020 lira civarında.

Dün, dolar 19,0270 liradan alıcı bulurken, euronun satış fiyatı ise 20,5100 lira civarından işlem görüyordu. Uluslararası borsalarda işlem gören altının onsu ise bin 942 dolardan işlem görüyor.