Ekonomi

Piyasaları neler bekliyor? Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hangi adımları atacak?

Piyasanın umutla fiyatladığı Mehmet Şimşek'in, yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde Hazine ve Maliye Bakanı şeklinde görev alacağı açıklandı. Piyasalarda dikkatler artık uygulanacak politikaya odaklandı. İşte uzman isimlerin açıklamaları... Piyasalarda bu isim ilk aşamada pozitif olarak yorumandı

Türkiye'de ekonomide sıkışıklık olduğu her dönem ismi ekonomi yönetimi için gündeme gelen Mehmet Şimşek yeni hükümetin Hazine ve Maliye Bakanı olarak atandı. Piyasalarda bu isim ilk aşamada pozitif olarak yorumandı. Fakat önemli olan ‘Yeni Türkiye Modeli’ şeklinde isimlendirilen, düşük faiz, cari fazla ile büyüme ve sürdürülebilir düşük enflasyon hedefleyen politikada değişiklik olup olmayacağı. 

Ekonomimcom'da Şebnem Turhan'ın haberine göre; konuya yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre, Bakan Şimşek, 18 ay süre istedi, Türkiye’nin ihtiyacı olan dış kaynağı da kendisinin bulacağına dikkat çekerek güven mesajı verdi. 

Geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul BİST100 endeksi haftalık yüzde 11,66 yükseliş kaydetti. Özellikle ikinci tur sonrasında Şimşek isminin daha sık konuşulmaya başlamasıyla beraber artış hızlanırken, kritik 5000 seviyesi de geçildi. Bugün ilk açılışta da coşkunun devam etmesini bekleyen piyasa uzmanları beklentinin satın alınması sebebiyle kar satışlarının olabileceğini de vurguladı. 

Borsadaki coşkulu seyir Türk Lirası'nda aynı olmadı. TL'de değer kaybı geçtiğimiz hafta devam etti. Dolar/ TL 21.05 seviyesine, Euro/TL ise 22.59 seviyesine ulaştı. Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin iflas risk primi CDS’leri ise 600 baz puanın altına düşse de yüksek seyrine devam etti. Rezerv kaybı da bir taraftan sürüyor. 

Piyasaları neler bekliyor? Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hangi adımları atacak? 

Milyonlarca kişi tarafından piyasalarda bundan sonra ne olacağı merak ediliyor. Uzman isimler tek tek Mehmet Şimşek dönemi beklentilerini açıkladı.

ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat, umutlu ve iyimser olduğuna dikkat çekerek,  "Mehmet Şimşek’in de önümüzdeki dönemde istediklerini yapabileceğini düşünüyorum. Geleneksel para politikalarına, serbest piyasaya mali disiplinden ödün vermeden dönüş sağlamak isteyecektir" açıklamasında bulundu. 

Mehmet Şimşek'in serbest piyasa ekonomisine inandığını, yurtdışı bağlantıları sebebiyle yabancı yatırımcılara güven verip kaynak çekeceğini vurgulayan Atılım Murat, Mehmet Şimşek’e istediği zaman ve yapmak istediklerine olanak sağlanırsa başarılı olacağına inanıyorum. Zaten Mehmet Şimşek de bu şartlar oluşmadan gelmezdi, kesin bir söz, garanti almıştır" dedi ve diğer türlü dışarıdaki kredibilitesini riske atacağını vurguladı. 

Deniz Yatırım, Yatırım Strateji ve Araştırma Bölüm Müdürü Orkun Gödek de konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve "Sayın Şimşek, piyasada ikinci turun ardından satın alınan isimdi ve gerçekleşti. Bu kısım önemli. Beklenti karşılandı, fiyatlamalar için yeni bir hayal kırıklığı başlığı oluşmadı" ifadelerine yer verdi. 

BIST için ilk etaptaki iyimserlikten sonra kısmen beklentinin gerçekleşmesi  sebebiyle realizasyon görülebileceğini dile getiren Orkun Gödek, yapısal bozulmanın şu an için zor olduğunun altını çizdi. 

"Şahsi fikrim tam anlamıyla bir ortodoks politika dönüşü olmayacağı şeklinde. Ancak, bozulan piyasa dinamikleri ve yatırımcı algısı açısından bir takım normalleşme adımları mutlaka gelecektir" diyen Gödek, gelecek vadede kur ve hisse senetlerinin yüksek korelasyon ile hareket edebileceğini, daha serbest kur rejiminin  yabancı yatırımcı girişine de ilk etapta sınırlı olmak  şartıyla oyun alanı açabileceğini vurguladı. 

TEPAV Direktörü Dr. Burcu Aydın Özüdoğru ise piyasaların Mehmet Şimşek’ten beklentileri olduğuna dikkat çekti ve "Bu beklentileri de şöyle sıralayabiliriz: Merkez Bankası başta olmak üzere önemli pozisyonlara atamalar, TCMB’den faiz artışı ve izleyen aylara ilişkin artış patikasının belirlenmesi, piyasadaki kısıtlayıcı kontrol ve düzenlemelerin kaldırılması veya buna ilişkin takvimin açıklanması ve kamu maliye dengelerini iyileştirecek tedbirler" açıklamsında bulundu. 

Fortuna Capital Danışmanlık Kurucusu Dr. Altuğ Özaslan ise "Hem Mehmet Şimşek hem de Cevdet Yılmaz’ın kabinede beraber görev alması, ekonomi yönetiminin ve kamu maliyesinin bütünselliği açısından olumlu bir tablo sunuyor" ifadelerine yer vererek, GYSH’nın %5.5’u kadar cari açık, %3.5’u kadar bütçe açığı, $130 milyar KKM, %64 civarı dolarizasyon oranı, bozuk ve adaletsiz vergi sistemi vb gibi pek çok önemli sorunların kalıcı olarak çözülmesi gerektiğini vurguladı. 

Söz konusu açıklamasında "Sayın Şimşek kısa yabancı sermayenin ülkemize sıcak para ağırlıklı olarak gelmesine sebep olabilir, kamu tarafında bazı satışlar ve FDI girişi de olabilir ama önemli olan içeri gelecek sermayenin niceliği yüksek körfez sermayesi ağırlıklı değil, niteliği yüksel batı sermayesi ağırlıklı olmasıdır" ifadelerine yer veren Altuğ Özaslan, bunun başarılmasının da piyasaya Ağbal şokunun unutturulması ile tıkanan swap kanallarının açılması ve yabancı kurumların risk yönetimlerinin kıstığı limitleri yeniden yükseltmesini sağlamak olduğunu belirtti. 

5 kg yoğurt 95 TL'ye, tereyağı 159 TL'ye, tost peyniri 135 TL ile dip yaptı! BİM 13 Haziran aktüel ürünler kataloğu

İstanbul'daki evini satıp Portekiz’den konut alan Türklerin sayısı yüzde 40 arttı!

Dolarda yeni rekor! Doların geleceği en yüksek rakam belli oldu! Son dakika dolar gelişmesi