Ekonomi

Piyasaları uçuracak haber! 250 milyar TL yeni kredi geldi! Peki kimler faydalanacak? Bakan Nebati peş peşe duyurdu!

Piyasalara 14 farklı destek paketinden oluşan KGF destekli 250 milyar TL’lik kredi paketi geldi. Peki piyasaları coşturacak bu krediden kimler faydalanacak? Bakan Nureddin Nebati tek tek anlattı. İşte detaylar… Türkiye’deki tüm bankaların içsel derecelendirme sistemlerini dikkate alan standart bir derecelendirme sistematiği oluşturduklarını şirketleri en yükseğinin birinci, en düşüğünün ise beşinci grup olmak üzere değerlendirmeye tabi tutuklarını söyleyen Nebati, önümüzdeki dönemde sistem kapsamında kullandırmak istedikleri kefaletleri de kredibilitesi olan ancak teminat yetersizliği bulunan üçüncü grup ağırlıklı olmak üzere; ikinci ve dördüncü gruptaki firmalar için kullandırmayı planladıklarını söyledi

Kameraların karşısına geçen Bakan Nebati, yeni KGF paketinin ayrıntılarını peş peşe duyurdu ve tek tek anlattı.

Türkiye’deki tüm bankaların içsel derecelendirme sistemlerini dikkate alan standart bir derecelendirme sistematiği oluşturduklarını şirketleri en yükseğinin birinci, en düşüğünün ise beşinci grup olmak üzere değerlendirmeye tabi tutuklarını söyleyen Nebati, önümüzdeki dönemde sistem kapsamında kullandırmak istedikleri kefaletleri de kredibilitesi olan ancak teminat yetersizliği bulunan üçüncü grup ağırlıklı olmak üzere; ikinci ve dördüncü gruptaki firmalar için kullandırmayı planladıklarını söyledi.

TEMİNATI ÇOK YÜKSEL OLANLA TEMİNATI OLMAYANA KULLANDIRILMAYACAK

Nebati, kredibilitesi çok yüksek olan ve teminat sorunu yaşamayan birinci gruptaki şirketler ile kredibilitesi çok düşük olan beşinci gruba ise kesinlikle kullandırmayacaklarını vurgulayarak, “Kefalet imkanımızın yüzde 60’ını üçüncü grup, yüzde 30’unu ikinci grup, yüzde 10’unu ise dördüncü grupta yer alan firmalara kullandırmayı planlıyoruz” diye konuştu.

"KREDİLERİN AMAÇ DIŞI KULLANIMI ENGELLENECEK"

Yeni pakette kullanılacak olan kredilere ilişkin tüm harcamaların, Finansal Kurumlar Birliği Merkezi Fatura Kayıt Sistemi ve Katılım Bankaları Birliği Katılım Bankaları Fatura Kayıt Sistemi ile entegre edilmesi sayesinde ödemelerin doğrudan satıcılara yapılmasını sağlayacaklarını vurgulayan Nebati, böylece fatura takiplerinin tamamen elektronik ortamda yapılacağını ve kredilerin amaç dışı kullanımının engelleneceğini ve iptal edilen faturaların da takip edilip, aynı faturanın birden fazla krediye konu edilmesinin önüne geçileceğini bildirdi.

"KARA LİSTE DEVREYE GİRECEK"

Söz konusu kredinin farklı yerlerde ya da döviz alımında kullanılması durumuna karşı, kara liste uygulamasını hayata geçirdiklerini bildiren Nebati, bu firmaların artık destekten yararlanamayacağını da söyledi

Nebati ayrıca, destek paketlerinde ödemesiz dönem imkanının yanı sıra, kefalet oranını da asgari yüzde 70 olarak uygulayacaklarını bildirdi.

 

İŞTE TEK TEK KREDİ DESTEK PAKETİNİN DETAYLARI

-35 milyar TL kefalet limitini haiz İşletme Giderleri Destek Paketi ile işletmelerin maaş ve kira ödemeleri başta olmak üzere tüm sabit giderlerine yönelik finansman desteği sağlanacak. Böylelikle, şirketlerin faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürmeleri hedefleniyor.

- 35 milyar TL kefalet limitine haiz Döviz Kazandırıcı Faaliyetleri Destek Paketi ile bu alanda faaliyet gösteren başta KOBİ’ler olmak üzere tüm firmaları destekleyerek mevcut ihracatçı firma sayısını ve gerçekleştirilen ihracat hacimlerini artırıp, cari açığın azaltılmasına katkı yapılması amaçlanıyor.

Ayrıca 20 milyar TL kefalet limitine haiz Yatırım - Proje Finansmanı Destek Paketi ile her alanda yatırımlar desteklenerek, sürdürülebilir üretimin artması hedefleniyor. Bu kapsamda Yatırım Teşvik Belgesi almış olan şirketlere daha yüksek tutarlarda kredi imkanı sağlanarak, nitelikli yatırım alanları güçlendirilecek.

Diğer yandan 15 milyar TL kefalet limitine haiz İmalat Sanayii Destek Paketi ile imalat sanayiinde verimlilik, üretim, istihdam ve ihracat artışını sağlayarak imalat sanayii sektöründe yer alan yatırımlar desteklenecek.

EYT İÇİN İŞVERENE 25 MİLYAR TL  DESTEK

Bunun dışında, 25 milyar TL kefalet limitine haiz EYT Destek Paketi ile işverenlerin EYT sürecinde kıdem tazminatı yükünü hafifletilecek.

-10 milyar TL kefalet limitine haiz Bölgesel Odaklı KOBİ Destek Paketi ile imalat sanayi öncelikli olmak üzere işletmelerin yatırım, istihdam ve ihracat odaklı projelerine destek sağlanacak.

GİRİŞİME 8 MİLYAR LİRALIK DESTEK

-4 milyar TL kefalet limitini haiz Girişimci Destek Paketi ile girişimcilik ekosistemini geliştirerek, genç ve tekno girişimcilerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılacak.

 

-4 milyar TL kefalet limitini haiz Kadın Girişimci Destek Paketi ile yeni bir işyeri açmak isteyen ya da bir iş fikrine dayalı olarak faaliyet gösteren gerçek kişi/tüzel kişi işletme sahibi kadın girişimciler ve kadın kooperatifleri desteklenerek kadın girişimciliği ekosistemini güçlendirilecek.

-7 milyar TL kefalet limitine haiz Yeşil Dönüşüm ve Enerji Verimliliği Destek Paketi ile iklim değişikliğinin yol açacağı sorunların ekonomi için getirdiği riskler bertaraf edilecek ve yeşil dönüşümü amaçlayan projeler için KOBİ ölçekli firmalar desteklenecek.

-4 milyar TL kefalet limitine haiz Teknoloji Destek Paketi ile teknoloji alanında yazılım, block zinciri, yapay zeka, akıllı şehir, giyilebilir teknolojiler, felaket kurtarma merkezleri ve bulut bilişim hizmetleri gibi belirli alanlarla sınırlı olmak üzere teknoloji firmaları desteklecek.

-1 milyar TL kefalet limitine haiz Dijital Dönüşüm Destek Paketi ile KOBİ'lerin dijital dönüşüm süreçlerini tamamlaması sağlanacak. Bu kapsamda, internet altyapısı kurulumu ve kiralanması, donanım ve yazılım alımı/kiralanmasına ilişkin giderler, donanım desteği ve yazılım lisans giderlerine ilişkin harcamalar desteklenecek.

ÖZEL OKULLARA 10 MİLYAR TL

-10 milyar TL kefalet limitine haiz Eğitim Destek Paketi ile personel giderlerini ödemekte güçlük çeken özel okullara finansman desteği sağlanacak.

KONUTA VE MÜTEAHHİDE 30 MİLYAR LİRALIK DESTEK

-20 milyar TL kefalet limitine haiz Yeni Evim Programı İnşaat Destek Paketi ile orta gelir grubuna hitap eden konut arzının artırılabilmesi için konut üreticilerine uygun maliyetli finansman imkanı sağlanacak. Bu  kapsamda yararlanıcılar projelerini Yeni Evim Programı kapsamında yapmayı taahhüt edecek ve bankayla projenin tamamlanmasına yönelik Garantörlük Sözleşmesi imzalayacak. Ayrıca müteahhitler, bu şartları sağlamaları halinde desteklenecek.

-10 milyar TL kefalet limitine haiz Konut İnşaatı Destek Paketi ile inşaat sektöründe arz/talep uyumsuzluğunu ortadan kaldırılması amacıyla tamamlanmamış projesi olan küçük ve orta ölçekli inşaat firmaları desteklenecek.