Piyasaların beklediği haber geldi! Senelik enflasyon %4,9'e erişti
ABD'de meydana gelen enflasyon, Nisan ayında %0,4 oranında yükselişe çıkarken; senelik oranda %4,9 seviyesinde meydana geldi. Piyasa tahminine göre ülkenin enflasyonunun aylık olarak %0,4 çıkması, senelik bazda ise %5,0 olması tahmin ediliyordu.Buna göre, ülkenin Nisan ayında enflasyonu yüzde 0,4; senelik oranda yüzde 4,9 seviyesinde oldu
ABD, Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini paylaştı. Buna göre, ülkenin Nisan ayında enflasyonu yüzde 0,4; senelik oranda yüzde 4,9 seviyesinde oldu. Piyasa beklentisi, enflasyonun Nisan ayında yüzde 0,4; senelik ise yüzde 5,0 oranı olması yönündeydi.
Çekirdek enflasyon aylık oranda yüzde 0,4; senelik oranda ise yüzde 5,5 civarına çıktı. Beklenti, çekirdek enflasyonun aylık yüzde 0,4; senelik ise yüzde 5,5 olmuştu.
ABD enflasyon verisi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasına has yol haritası üstünde etkili olduğu için bi hayli kritik.
Piyasalar ne tepki verdi?
ABD TÜFE verisinin akabinden, ons altın 2045,83 doları gördü, şu sıralarda 2040,80 dolar oranında bulunuyor.
Dolar Endeksi, ABD enflasyon verisinin arkasından 101,78'den 101,38'e kadar düştü.
Euro/dolar paritesi, düne göre yüzde 0,25 yükselişle 1,09886 oldu.
Piyasaların beklediği haber geldi! Senelik enflasyon %4,9'e erişti
Tüketici Fiyat Endeksi nedir?
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), bir ülkedeki tüketici fiyatlarındaki genel değişimi ölçen istatistiksel bir göstergedir. TÜFE, belirli bir dönemde, belirli bir sepete dahil edilen mal ve hizmetlerin fiyatlarının ortalama değişimini takip eder. Bu sepet, tipik bir tüketici tarafından satın alınan temel ürün ve hizmetleri temsil eder.
TÜFE, enflasyonun ölçülmesi ve ekonomik analizlerde kullanılması amacıyla önemli bir gösterge olarak kabul edilir. Tüketici fiyatlarının artması, genellikle enflasyon olarak adlandırılır ve ekonomik istikrara, gelir dağılımına ve tüketici satın alma gücüne etki edebilir.
TÜFE, belirli bir baz yılına göre hesaplanır ve bu baz yılındaki fiyatlar 100 endeks değeri olarak kabul edilir. Sonraki dönemlerdeki fiyatlar, baz yılındaki fiyatlara göre yüzdesel olarak değişim gösterir. TÜFE'nin hesaplanmasında genellikle ağırlıklı ortalama yöntemi kullanılır, yani ürünlerin tüketim ağırlıklarına göre ağırlıklandırılır.
TÜFE, bir ülkedeki enflasyon seviyesini ölçmek, fiyat artışlarını takip etmek, maaş zamlarının belirlenmesi, vergi ayarlamaları, ekonomik politikaların değerlendirilmesi ve ekonomik kararların alınması gibi birçok alanda kullanılır. Ayrıca, TÜFE'nin alt endeksleri aracılığıyla farklı sektörlerin ve mal/hizmet gruplarının fiyat değişimleri de izlenebilir.