Ekonomi

Piyasaların gözü kulağı FED’de… Faiz kararı ne olacak?

Bankacılık krizi ABD’den Avrupa’ya doğru genişlerken, ABD Merkez Bankası’nın (FED ) Mart ayı faiz toplantısı sonrası yapacağı açıklamalar, uluslararası piyasalar tarafından dikkatle takip ediliyor. Peki FED, faiz konusunda nasıl bir karar verecek?Bu ortamda çok daha fazla önem kazanan FED Mart ayı toplantısında ne kararlar alınacağı ve ekonominin rotasının nasıl belirleneceği, piyasalar tarafından adeta soluksuz takip ediliyor

 

Uluslararası piyasalarda resesyon beklentisinin ardından gelen bankacılık krizi, ABD'de patladıktan sonra Avrupa'ya yayılıyor. Bu ortamda çok daha fazla önem kazanan FED Mart ayı toplantısında ne kararlar alınacağı ve ekonominin rotasının nasıl belirleneceği, piyasalar tarafından adeta soluksuz takip ediliyor.

Uluslararası para politikalarında belirizlikler daha da artarken, FED tarafından bugün yapılacak açıklamalar piyasada belirleyici bir yol haritası oluşturacak.

KÜRESEL PİYASALAR BEKLEMEDE

ABD Merkez Bankası tarafından (FED) toplantı sonrası yapılacak açıklamalar, küresel piyasalardaki seyri belirleyecek.  Para politikasına yönelik FED açıklamalarının hemen öncesinde bankacılık sektörü hakkında endişelerin yavaş yavaş azalmaya başladığı gözleniyor.

İlk olarak ABD’de yaşanan ve Avrupa ülkelerine de yayılmaya  başlayan bankacılık krizi, merkez bankalarının para politikaları hakkında belirsizlikleri artırdı.  FED toplantısı sonrasında FED Başkanı Jerome Powell tarafından açıklanacak yeni kararlar sonucu, yeni yol haritası da oluşturulmuş olacak.

FED  toplantısı sonrasında ekonomiye yönelik projeksiyonlar ve politika faizine ilişkin üyelerin beklentilerini içeren “dot plot” grafiğinin de paylaşılacağı belirtilirken, analistler piyasalarda yaşanan oynaklığın yüksek olabileceğine işaret ediyor.

25 BAZ PUAN ARTABİLİR

Analistler, 2023 yılının bundan sonraki kısmı için FED’in atacağı adımlar hakkında piyasa beklentilerinin dağınık olduğunun da altını çizerek,  bankanın yüzde 90 ihtimalle para piyasalarındaki fiyatlamalarda 25 baz puan faiz artıracağının beklendiğini kaydediyorlar.

Bu yılın sonuna değin para piyasalarının 100 baz puan faiz indirimini fiyatladığına vurgu yapan analistler, enflasyon ve bankacılık krizi arasında kalan FED’in adımları hakkında cevap bekleyen önemli sorular olduğuna dikkat çekiyor.

Öte yandan Emtia tarafında karışık bir seyir olduğu dikkat çekerken, hafta başından itibaren altının ons fiyatı yüzde 2,5 gerileme yaşadı ve 1.940 dolara düştü. Brent petrolde ise varil fiyatı yüzde 3,1 yükselişle 74,7 dolar oldu.  New York borsasında S&P 500 endeksi  22 Mart tarihi itibarıyla yüzde 1,30, Dow Jones endeksi yüzde 0,98 oranında ve Nasdaq endeksi yüzde 1,58  oranında artış gösterdi.  

Yumurta fiyatlarından üretici de şikayetçi!  Peki fiyatlar neden yükseliyor?

Seçimden sonra Dolar kaç TL olacak? Ekonomi düzelecek mi? Ünlü ekonomist Selçuk Geçer tarih verdi!

Ramazan kolisi alacaklara önemli uyarı… Tarihi geçmiş ürünlere dikkat!

Enflasyon canavarı emekliyi ezdi geçti! Fiyat artışları son 5 yılda yüzde 269’a ulaştı!

Lüks iftar menüsü isteyenler bu Ramazan 13 bin lirayı gözden çıkaracak