Planlama müdürlüğünün görevleri nelerdir?
Planlama Müdürlükleri; müdür, müdür yardımcıları ve müdür yardımcılarına bağlı personelden meydana geliyor. Peki planlama müdürlüğünün görevleri nelerdir? İBB Planlama müdürlüğü ne iş yapar? İşte yanıtı...
Planlama müdürlüğünün görevleri nelerdir?
Planlama Müdürlüğü’nde müdür, müdür yardımcıları ve müdür yardımcılarına bağlı personel olmak üzere fiili olarak üç kademeli bir hiyerarşik yapı bulunuyor.
İstanbul Planlama Müdürlüğünde; Bu yapı içerisinde her müdür yardımcısının bünyesinde şeflikler ve memurlar- işçiler bulunmaktadır. Planlama müdürlüğünün bünyesinde memur, sözleşmeli memur, sözleşmeli çalışan ve işçi olmak üzere 108 personel çalışmaktadır. Bu personelin 62 si teknik personel, 22’ü genel idari hizmet ve 24’i işçi statüsündedir. Personelin % 47’i memur, % 38 ’i sözleşmeli memur, %21’i işçi ve geriye kalan %2’ü da diğer statüde çalışanlardan oluşuyor.
İBB Planlama Müdürlüğü, 23 Temmuz 2004 tarihine kadar, 3030 sayılı yasa kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkisi içinde kalan 183.000 hektarlık alanda 3194 sayılı yasa ile Plan yapma – yaptırma – onama ve inceleme görev ve yetkisine sahipti.
Yetki alanı; plan yapma faaliyetleri için Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın 16.01.1997 gün ve S/24 sayılı Başkanlık Onayı ile Sarıyer İlçe sınırları hariç olmak üzere İstanbul’un Avrupa yakasını ve plan inceleme faaliyetleri için Büyükşehir Belediyesi sınırını kapsamaktaydı. 23 Temmuz 2004 tarihli 5216 sayılı yasa ile Büyükşehir Belediyemizin yetki sınırları genişletilmiş, sorumluluk alanımız 183.100 hektardan 535.000 hektara çıkmıştır.
- İstanbul Metropoliten Alanında planlama stratejisi 2004 yılından itibaren farklı bir ivme kazanmıştır. 5216 sayılı yasa gereği Çevre Düzeni Nazım İmar Planı ve 1/25 000 ölçekli Nazım İmar Planlarının hazırlanması işi belediyemiz bünyesinde tek çatı altında toparlanarak bütüncül planlama kriterlerine bağlı olarak hiyerarşik planlama düzeni içinde çalışmalara başlanmıştır.
- İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren “Şehir Planlama ve Planlama Müdürlüklerinin” görev ve sorumlulukları 29.02.2008 tarih ve S/272 Başkanlık Oluru ile yeniden düzenlenmiştir. Söz konusu düzenlemeye istinaden 01 Mayıs 2008 tarihinden geçerli olmak üzere; “Avrupa Yakası Sit Planları, Avrupa Yakası'nın tüm 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planları ve Bölge Planı inceleme faaliyetleri” Şehir Planlama Müdürlüğüne devredilmiş ve böylece İstanbul İl Sınırları içerisinde Nazım Planlar Şehir Planlama Müdürlüğü’nün yetki ve sorumluluğunda hazırlanmaya başlanmıştır.
- Planlama Müdürlüğünde 2009 yılı itibariyle, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan teklifleri ile diğer değişik tüm yazışmaları içeren yaklaşık 20.016 adet dosya giriş ve 21.038 adet dosya çıkışı olmuştur. Peki Planlama müdürlüğü ne iş yapar? Planlama müdürlüğünün görevleri nelerdir?
Planlama müdürlüğünün görevleri nelerdir?
- 1/5000 ölçekli her türlü kamu ve özel Nazım İmar Planı değişiklik taleplerini incelemek, değerlendirmek ve Büyükşehir Meclisine iletilmek üzere onaya sunmak, değişikliklere ilişkin alınan meclis kararlarının ve eklerinin dağıtımını yapmak.
- İlçe Belediye Başkanlıklarınca yapılan - yaptırılan ve İlçe Meclis Kararına bağlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği tekliflerini incelemek, değerlendirmek ve Büyükşehir Meclisine iletilmek üzere onaya sunmak ve kararların dağıtımını yapmak.
- 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliklerine yapılan itirazlar ile İlçe belediye meclislerince karara bağlanmış uygulama imar planı itirazlarını değerlendirmek ve karar alınmak üzere Büyükşehir Belediye Meclisine iletilmek üzere onaya sunmak.
- Bütün bu çalışmalar sürecinde Bakanlıklar, Kamu kurum ve Kuruluşları ile İlçe Belediyeleri arasındaki koordinasyonu sağlamak.
- Onanlı planlar hakkında açılan her türlü davaya ilişkin teknik rapor ve görüş hazırlamak ve hukuk müşavirliğine iletmek.
- Onanlı nazım ve uygulama imar planları hakkında tereddüte düşülen konularda görüş vermek.
- Daire Başkanlığınca ve Belediye Başkanlık Makamı’nca verilecek diğer benzergörevleri ifa etmektir.