Ekonomi

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ne su tasarrufu düzenlemesi!

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde su tasarrufu içeren düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Gerçekleştirilen düzenlemelerle evlerde lavabo musluk debilerine sınırlama gelecek, sıcak su re-sirkülasyon pompası kullanımı zorunlu tutulacak.

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde su tasarrufu içeren düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Gerçekleştirilen düzenlemelerle evlerde lavabo musluk debilerine sınırlama gelecek, sıcak su re-sirkülasyon pompası kullanımı zorunlu tutuşacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde gerçekleştirilen düzenlemelerle evlerde lavabo musluk debilerine sınırlama gelecek, sıcak su re-sirkülasyon pompası kullanımı zorunlu tutuşacak.

Söz konusu yönetmelikte özellikle su tasarrufuna yönelik yapılacak tedbirler yer alıyor. Gelen düzenleme ile birlikte evlerde suyun daha tasarruflu tüketilmesi için sıhhi tesisatlarda lavabo musluk debileri dakikada 6 litre, duşlarda ise dakikada 8 litre ile sınırlı tutulacak. Kullanılması planlanan armatürlerin de bu duruma uygun olarak mahal listesinde bulunmasına imkan verilecek.

Binalarında merkezi sıcak su sistemli bulunanlarda sıcak su re-sirkülasyon pompası zorunlu tutulacak. Bu doğrultuda musluklarda  sıcak suyun hazır olması sağlanacak.

"İç mekan projesi" zorunluluğu var

Yönetmelik ile iç mekan tasarımına yönelik "iç mekan projesi" zorunluluğu da olacak.

Bu doğrultuda, 300 yataktan büyük hastane, havaalanı, 30 bin metrekareden büyük AVM yapıları için iç mimarlar yada mimarlar tarafından "iç mekan projesi" yapılması gerekiyor olacak. Söz konusu projelerin ruhsat aşamasında sunulması zorunlu olmazken iskandan önce ilişkin idareye sunulması zorunlu hale getirilecek. 

Ayrıca, Sıfır Atık Yönetmeliği'ndeki geçici atık depolama alanları ile biriktirme ekipmanların yerlerinin mimari projelerde belirtilmesi zorunluluğu getirildi.

Yapılaşmış parsellerde ise geçici atık depolama bölümlerinin parselin yan, ön veya arka bahçelerindeki yapı yasaklı bölge olan çekme mesafeleri içerisinde yapılmasına müsaade verilecek.

Öte yandan güneş panellerini teşvik etmeye yönelik bina çatılarına kurulumu yapılan halen çatı eğimi içerisinde yapılma zorunluluğu yer alan  çatı eğimini aşmasına da izin verilerek, bu sistemlerin kurulumunu zorlaştıran koşullarda ortadan kaldırıldı.

Bahçelere damla sulama yöntemi şartı getirildi

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; getirilen düzenleme ile peyzaj projelerindeki parsel bahçelerinde su tasarrufu dikkate alınacak. Böylece bahçe işlerinde bitki seçimi, iklime uygun olarak seçilecek. Bitki sulamalarında ise damla sulama yöntemi yapılacak. Özellikle sulama işlemleri için yağmur suyu depolama sistemindeki suyun kullanılması zorunlu tutulacak.

Binalarda enerji performansı yönetmeliği resmen değişiyor!