Genel

Plastik işleme makinelerinde üretim ilk çeyrekte yüzde 3 düştü!

Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy yaptığı açıklamada "Türkiye'nin plastik mamul üretimindeki hızlı büyümenin, yerli makine üreticilerine yeterince yansımamasından üzüntü duydum" dedi


Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED), plastik işleme makinelerinde üretimin ilk çeyrekte yüzde 2,8 düştüğünü bildirdi. 


PLASFED, "Türkiye Plastik İşleme Makineleri Sektörünün 2014 Yılı ilk 3 Aylık Değerlendirmesi" raporunu yayımladı. Raporda, plastik işleme makineleri sektöründeki ilk çeyrek gerçekleşmeleri yanında, 2014 yılsonuna ilişkin ilk tahminlere de yer verildi.


Rapora göre, 2014 ilk çeyrek sonucunda, plastik işleme makinelerinde üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 azaldı. Makine türlerine ilişkin yapılan inceleme sonucunda, üretimdeki dönemsel düşüş, bir önceki yıla göre yüzde 10,6 gerileyen presler ve diğer makinelerin üretiminden kaynaklandı.


Türkiye'nin en fazla ithal ettiği makine türleri arasında bulunan enjeksiyon makinelerindeki yerli üretim sıkıntısı da devam ediyor. İlk çeyrekte yüzde 0,9 gerileme görülse de yıl sonuna kadar bu makinelerdeki yerli üretim düşüşünün yüzde 24,7'ye ulaşabileceği tahmin ediliyor.


Yılın ilk üç ayı sonunda, plastik işleme makineleri ithalatı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2 artarak 128 milyon dolara ulaştı. İhracat ise yüzde 3 gerileyerek 32 milyon dolara düştü. Buna bağlı olarak dış ticaret açığı da yüzde 3,6 artarak 96,2 milyon dolar oldu.


Avrupa'nın ikinci, dünyanın ise yedinci büyük plastik ürün üreticisi olan ve bu nedenle plastik yatırımları açısından en önemli ülkelerden biri haline gelen Türkiye'de yılın ilk üç ayı sonunda plastik işleme makineleri iç satışları (sektörün makine teçhizat yatırımları) yüzde 0,6 arttı. Raporda, mevcut veriler ışığında yapılan tahmine göre yıl sonunda makine teçhizat yatırımlarının yüzde 3,3 gerileyeceği de aktarıldı.


 


- Ülke stratejisi, ilave teşvik ve koruma talebi


 


Sektörün makine teçhizat yatırımları, ilk çeyrekte 177 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Enjeksiyon ve ekstrüzyon makineleri dışındaki bütün makine türlerinde iç satışlarda yüzde 7 - 46 aralığında değişen ciddi düşüşler gözlendi. Raporda, PLASFED tahminlerine göre ise plastik sektörü makine teçhizat yatırımının, 2014 yılı sonunda bir önceki yıla kıyasla yüzde 3,3 azalarak 708 milyon dolara gerileyebileceği bilgisi de paylaşıldı.


Raporda görüşlerine yer verilen PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, Türkiye'nin plastik mamul üretimindeki hızlı büyümenin, yerli makine üreticilerine yeterince yansımamasından üzüntü duyduğunu belirterek, ülke olarak bu alanda bir strateji belirlenmesi gerekliliğinin altını çizdi. 


Makine sektöründeki genel sorunların, plastik işleme makineleri için de geçerli olduğunu vurgulayan Aksoy, şunları kaydetti:


"Bu genel sıkıntılara ek olarak, plastik işleme makinelerine yönelik herhangi bir ulusal stratejinin bulunmaması ve yerli makine üreticilerimizin yeterince korunmaması mevcut olumsuz tablonun devamındaki en önemli etkenlerden biri. Türkiye, plastik işleme makinelerine yönelik çok ciddi yatırım yapan plastik sektörüne sahip. Dolayısıyla bu alanda dünyanın en önemli pazarlarından biriyiz.


Bu pazarın yüzde 70’inden fazlasına ise ithal makineler giriyor. Net ithalatçıyız ve ihraç ettiğimiz ürünlerin de birim fiyat karşılaştırmaları arzu ettiğimiz seviyeden çok uzak. Plastik işleme makineleri sektörümüz başta Çin olmak üzere ucuz makine üretici ülkelerden yapılan ithalat karşısında gelişememektedir. Plastik işleme makineleri sektörüne yönelik bir devlet stratejisinin bulunmaması, yerli üreticinin yeterince korunmaması ve plastik mamul üreticilerinin rekabet üstünlüğü sağlamak için ucuz ve ikinci el makine ithalatını tercih etmeleri, Türkiye’de plastik işleme makineleri sektöründe üretimin giderek küçülmesine neden olmaktadır.


Yerli makine üreticilerimize yönelik ilave teşvikler ve korumalar, atılacak ilk adım olmalı."


 


- 2014 tahminleri


 


Raporda mevcut veriler ışığında bazı tahminlere de yer verildi. Buna göre, aynı trend devam ederse sektörün makine teçhizat ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 3 azalarak 511 milyon dolara  gerileyecek.


Enjeksiyon makinelerinde 2014 yılı sonunda yerli üretim bir önceki yıla göre yüzde 24,7 gerileyerek 14,9 milyon dolar düzeyine inecek, ithalat artışı ise devam edecek. İthalat 193,3 milyon dolara çıkacak.


Bu yılın ilk çeyreğinde 10 ülkeden yapılan makine ithalatı, toplam ithalatın adet bazında yüzde 90’ını değer bazında da yüzde 92’sini oluşturdu. 2013 yılının eş döneminde Türkiye’nin ithalatında Çin adet bazında birinci, değer bazında ikinciyken 2014 yılının ilk 3 ayında hem adet hem de değer bazında birinci sıraya yükseldi. Çin, Almanya, İtalya, Avusturya ve Tayvan en çok ithalat yapılan ilk 5 ülke oldu.



AA