İnşaat Malzemeleri

Point Hotel Barbaros, Türkiye'nin ilk ‘art-tech' oteli!

Point Hotel Barbaros, Türkiye'nin ilk ‘art-tech' oteli. Duvarlarını 26 modern Türk sanatçının eserleri süslüyor

Gökhan Özbek, alışılmış bir otel patronu portresi çizmiyor. Bir kere çok genç, 30'larının başında. Ayrıca neşeli ve kasıntısız. Sohbetimiz ilerledikçe sanata, teknoloji ve kitaplara ilgisi ortaya çıkıyor. Aksi takdirde Türkiye'de ilk kez bir ‘art-tech hotel' yani sanat-teknoloji oteli açmaya öncülük etmez, bunun için Beral Madra ile çalışmazdı.
Gayrettepe'deki yeni Point Hotel Barbaros'u benzerlerinden ayıran, her köşesinde ‘sürekli sergi' niteliğinde modern Türk sanatına yer vermesi. 220 bin liralık bütçe ayırıp toplam 265 eser toplanmış.
Point'un Genel Koordinatörü Özbek'le otelin girişinde açılan Pizza Piola'da buluşuyoruz. 1986 Treviso kökenli Pizza Piola'nın ilk Türkiye şubesi burası. Buzlu Spritzer'ları tıkırtadırken çocuksu değil, temkinli heyecanla yeni projelerini anlatıyor.

Ajda@PointHotel
Özbek'in leziz patlıcan dilimli pizzayı yerken bile gözlerini başka noktalara çevirten şey, sadece ‘personel işini iyi yapıyor mu?'yu kontrol etmek için değil. Aklında, otelin en üst katındaki helikopter pistinin altında, enfes bir manzarası olan 1500 metrekarelik mekanı gece kulübü olarak işletmek var.
“Oteli bozar mı?” diye biraz endişeli. Fakat bunu da çoktan formüle ettiğini, 19'uncu kattaki devasa alana adım attığımda anlıyorum: “Lobiden buraya ayrı bir asansör çıkacak, işte şuradan!”
Peki Ajda Pekkan'ın mekanı işleteceği doğru mu? “Kesin bir anlaşma yok” diyor. Diva gerçekten Point'e talip. Fikir heyecan verici: İstanbul'un kaliteli, modern ve Boğaz manzaralı bir canlı müzik kulübüne ihtiyacı var.

Oyungezer işletecek
Gökhan Bey'in kafasında dönen tilkiler bundan ibaret değil. Otelde bir VIP oyun salonu kuracak. Microsoft, Nintendo ve Sony ile anlaşmış. Play Station'dan tutun Wii'ye, her türlü oyunun oynanabileceği ‘The Game'in ortasında barı, atıştırmalık yiyecekleri ve şık oturma grupları olacak.
Mekanı işletecek olan Oyungezer'in hem online forumu var, hem de dergisi. Ayrıca Türkiye'deki bilgisayar oyunu turnuvalarını düzenliyorlar.
Fakat Point Hotel'in en çok sevdiğim tarafı, oyun salonu değil. Lobinin üst katında açılan ‘sahaf'. Burada, İstanbul hakkında yazılan her türlü yerli-yabancı kitabın yanı sıra, sahaflardan toplanan müthiş değerli, eski İstanbul kitapları da var. 19. Yüzyıldan kalma bir hesap defteri de var, Osmanlıca ve Latince yazılmış, Ceylan derisi kapaklı, orijinal gravürlü tarih kokan kitaplar da... “Otel müşterisi istediği kadar burada oturup okuyabilir. Ama odaya çıkarmak yok!” diyor.
En kısa sürede tekrar gidip, sahafın ortasındaki masada kitaplara bakmayı hayal ediyorum. Yanına bir de Mimoza...


220 BİN LİRA SANAT BÜTÇESİ
Kuratörlüğünü Beral Madra'nın yaptığı Point Hotel Barbaros, eserler için 220 bin TL bütçe ayırmış. Otelin her katında, bir on yılı anlatan yerleştirme yapılmış. Uzaktan bakınca rengarenk görünen fotoğraf karelerini tek tek incelemek çok eğlenceli. 

Mehveş Evin/Milliyet Cadde