Polat Holding rüzgar enerjisine 1 milyar dolar yatırdı!
Rüzgar enerjisine 1 milyar dolar yatırım yapan Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, önümüzdeki 5 yılda 1 milyar dolarlık yeni yatırımla 1200 megavata ulaşacak.
Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, 100 megavatlık kapasite artışı yatırımı devam eden Soma RES projesini Mayıs 2015’te tamamlayarak 240 megavat kurulu güce ulaşacaklarını, şirket olarak Türkiye’nin işletmedeki en büyük rüzgar santrali olacaklarını söyledi. Polat, yenilenebilir enerjide bu yatırımla toplam 630 megavata ulaşmış olacak. Önümüzdeki 5 yılda da 1 milyar dolarlık yatırım planladıklarını belirten Polat, böylece kapasitelerini iki kat artırıp 1200 megavata çıkacaklarını belirtti. “Böylece sektörün sağladığı enerjinin yüzde 20’sini biz üretiyor olacağız” diyen Polat, bu kapasite ile Avrupa’nın da lider üreticilerinden olacaklarını vurguladı ve “Rüzgarda Avrupa’nın en büyüğü olacağız” dedi.
İş yanlış başladı
Yenilenebilir enerjide yatırım sürecinin zorlu olduğunu, düzenlemelerin önlerini açmadığını anlatan Adnan Polat, “Yenilenebilir enerjide iş yanlış başladı. Şimdi düzeltmek için uğraşıyorlar. Burada yapılması gereken şey çok net. Yatırımın önünü açın. Gerçek yatırımcıyı tespit edin, izin verin yapsınlar” ifadelerini kullandı. 2014 yılı sonu itibariyle Türkiye’nin kurulu rüzgar gücü 3 bin 600 megavat civarında ve bu miktar toplam kurulu gücün yüzde 5’ini oluşturuyor. Rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2023 yılına kadar 20 bin megavat olması hedefleniyor. Türkiye’nin rüzgarda 20 bin megavata ulaşması yıllık 6 milyar dolarlık doğalgaz faturası ödenmeyeceği anlamına geliyor. Bu kurulu güce ulaşabilmek için 240 bin kişi civarında bir istihdama ihtiyaç bulunuyor.
Bu yasayla 40 yılda olmaz
Adnan Polat, yatırımların önünün açılması halinde 1 milyar dolarlık yatırıma 6 milyar dolarlık tasarruf hesabının güneş enerjisi için de kullanılabileceğini vurguladı. “Güneş enerjisi yatırım sürecinden de rüzgarla aynı sıkıntı var. Güneşte de yatırımın önü açılırsa, aynı hesap ve geri dönüş güneş enerjisinde de sağlanır” yorumu yaptı. Polat, yenilenebilir enerjide yatırımların önünü neyin kestiğine dair soruya, “Kırşehir’i 150 megavat ile aydınlatıyoruz. Nevşehir’i de aydınlatalım dedik. Niye vermiyorsun? Kentsel dönüşüm de hızlı gitmeli. 20 bin megawatı bugünkü yöntem ve bu yasayla 40 yılda yapamayız. Enerjide iş yanlış başladı, çocuk prematüre doğdu. TIR gibi yavaş ilerliyoruz. Bir deli kuyuya bir taş attı, 40 akıllı çıkaramıyor. En basit işin bile olması aylar sürüyor. Bu da yatırımcıları bezdiriyor” yanıtı verdi. Adnan Polat tüm dünyada ekonomilerin yenilenebilir enerjiye önem verdiklerini ve enerji bağımlılıklarını bu yolla dengelediklerini vurgulayarak, “Almanya’nın yenilenebilir enerji kapasitesi 150 bin megavat. Bunda rüzgarın payı 35 bin megavat, güneşin payı ise 40 bin megavat. Bizde de toplam kapasite 70 bin megavat olabilir. Güneş olmayan ülkeler bile bu alanda yatırımları hızla gerçekleştirirken biz maalesef hızlı adım atamıyoruz” diye konuştu.
Alman şirketi yatırıma ikna ettik
Rüzgar enerjisinin Türkiye ekonomisi için çok önemli katkıları olacağını vurgulayan Adnan Polat, “Bugün bu alanda Türkiye’de üretilmeyen bir tribün kaldı ki onunla ilgili bir yatırımın da eli kulağında. Bir Alman şirketi ikna ettik, üretim yapmak üzere ancak bu süreçte kanunun bekliyorlar” dedi
Torunum işi ana karnında öğrendi
Kanada’nın önde gelen emeklilik fonu PSP Investment’ın dolaylı bir iştiraki olan PSPEUR Sarl, Polat Enerji’nin yüzde 45’ini geçtiğimiz yıl satın almıştı. Adnan Polat bu anlaşma sürecini o dönem hamile olan kızı Eda Polat’ın yürüttüğünü anlattı ve espriyle “Torunum hukuk ve iş geliştirme süreçlerini ana karnında öğrendi” dedi. Polat Enerji’de bugün 60 kişinin çalıştığını, bunun 40’ının kadın olduğunu anlatan Adnan Polat, “Kadınlar işi çok iyi yönetiyor. Daha konsantreler, daha iyi takip yapıyorlar” dedi. Polat şirkette yaş ortalamasının ise 32’nin altında olduğunu söyledi.
Dünya