Sektörel

Polat Holding'ten İstanbul'un 5 ilçesine A+ projeler!

Akşam Gazetesi yazarı Şenay Büyükköşdere Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat'la gelecek yatırımlarını konuştu, işte o röportaj...


Akşam Gazetesi yazarı Şenay Büyükköşdere Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat'la hedeflerini ve gelecek yatırımlarını konuştu, işte Şenay Büyükköşdere'nin o röportajı...


Zor bir sene geçirdik. Ardından ilk çeyrekte yüzde 5’lik büyüme geldi. Yılın geri kalanına dair beklentileriniz nasıl?

2016'da Türkiye’de olmayacak her şey oldu. Arkasından referandum süreci geldi. O bitti derken Katar meselesi çıktı. Tüm bunlara rağmen ilk çeyrek büyümesi takdire şayan. Türkiye büyük ve güçlü bir ülke. Bu kadar baskı ve belaya rağmen dimdik ayakta. Arzu ettiğimiz yerde değiliz. Ama Suriye savaşı bittiğinde bütün tablolar değişir. Türkiye çok rahat yüzde 6’ların üzerine çıkar.



Sizde yeni yatırımlar var mı?

İnşaat ve enerji projelerimiz var. Bir kentsel dönüşüm projemiz olacak. Ayrıca Kadıköy, Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu, Sarıyer’de de orta ölçekli A+ projeler yapacağız. Bunların toplamı 4.5 milyar TL civarında olacak.


YEKA'ya kazanmak için gireceğiz


Rüzgar enerjisinde en büyük oyunculardan birisiniz. Rüzgar YEKA ihalesine girecek misiniz?

Evet hazırlanıyoruz. İhale  27 Temmuz’da. 1000 megawatlık, milyar dolarlık bir proje. Biz de kazanmak için gireceğiz. 5-6 firma katılıyor. Kolay bir yarışma olmayacak ama biz şu anda Polat Enerji olarak rüzgarda en büyük firmayız, birinci sıradayız. Bundan sonra arkadan birkaç tane daha bunun gibi 1000’er megawatlık ihale gelecek. Türkiye 2023’e kadar 20 bin megawata ulaşmak istiyor. 20-50 megavatlarla oralara varmak mümkün değil. Enerji bakanlığımız da bunu gördü. Şimdi 1000’er megavatlık ihaleler yapıyor.


YEKA dışında yatırımlar var mı enerjide?

Bizim diğer kendi projelerimiz var. Tabii orada prosedür uzun sürüyor. Bizim arzumuz 2020’ye kadar Polat Enerji’nin 600 megawat kurulu gücünü 1000 megavata çıkarmak, 1.2 milyar euroluk yatırımı bitirmek istiyoruz. Güneşte de doğru projeler bulursak devam etmek istiyoruz. 


Önce karayı görmemiz lazım


Turizm yatırımı konusunda artık daha mı temkinlisiniz?

Piyalepaşa'da da bir otel olacaktı. Şimdi 'otel yerine ne yapabiliriz' diye düşünüyoruz. Ama bizim işe küsme gibi bir lüksümüz yok. Bizim 1000 odadan fazla odamız var.  Tekrar turizm yatırımı düşünebiliriz ama önce bir karayı görmemiz lazım, daha denizin ortasındayız. Türkiye’de biraz ortam iyileşince komşular durulunca düşünebiliriz. 


Bu fırsat bugün var, yarın yok


Son dönemde sık sık gayrimenkulde büyük bir fırsat dönemi yaşandığının söylüyorsunuz. Hala sürüyor mu bu fırsat dönemi?


Kesinlikle. Konut sektörünün alıcı lehine olduğu son 40 yılın en önemli dönemi. Bu fırsatlar bugün var, yarın yok. Şu anda insanlar ellerindeki döviz ve altınla vedalaşamıyorlar. Bence hata yapıyorlar. Çünkü dolarda altında büyük artışların olacağı dönem bitti. Dövizin geldiği en yüksek, konutun geldiği en düşük noktadayız. 6-7 ay sonra Suriye savaşı bitip ortam sakinleştiğinde, dipte olan konut fiyatları çok yukarı çıkacak. Piyalepaşa’da bugün alanlar, bittiğinde dolar bazında bire bir kazanacaklar. 


MACARİSTAN'DA KONUT PROJESİ


Yurtdışında planlarınız var mı?

Evet Avrupa’da 4-5 projemiz olacak. İlk etapta gündemde Macaristan’da 2 konut projesi var. Ben aynı zamanda Türkiye – Macaristan iş konseyi başkanıyım. Orası yatırım için çok cazip bir Pazar. Teşvikler  yüksek, vergi yüzde 9. Avrupa’nın tam ortasında ve enflasyon da işsizlik de çok düşük. Önümüzdeki 5 yıllık vadede ikisi Macaristan’da olacak ilk 3 projeye 350 milyon euro civarında yatırım yaparız. Sonra da hem Doğu hem Batı Avrupa'da proje geliştirmeye devam edeceğiz. 

 



Şenay Büyükköşdere/Akşam