Polat Tower Rezidans bir ayda eski haline dönecek!
Polat Tower'da çıkan yangının ardından işçiler hummalı bir çalışma içerisine girdi. Polat Tower Rezidans Proje Müdürü Namık Ünlü, 1 aylık çalışmanın ardından binanın eski haline getirileceğini söyledi
İstanbul Beşiktaş'taki Polat Tower'da çıkan yangından kısa bir süre sonra, rezidans içerisindeki hayat normale dönmeye başladı. Polat Tower Rezidans Proje Müdürü Namık Ünlü, yangının çıktığı günün gecesi 357 kişiyi konuk ettiklerini söyledi. Binada hayatın eskisi gibi devam ettiğini belirten Ünlü, "Şu anda binada su, elektrik ve internet dâhil her şey devrede yani yangın binanın içerisine, donanımına zarar veremedi." dedi. Polat Tower'da yaşanan yangının ardından kriz masası oluşturduğunu belirten Ünlü, yaklaşık 1 ay içerisinde binayı eski haline kavuşturacaklarını dile getirdi. Yangın esnasında büyük faciayı önleyen akıllı yangın algılama sistemi hakkında bilgi veren Ünlü, "Binada yaklaşık 68 tane yangın kapısı var. Bu yangın kapılarının her birinin önünde 1,5 saat yangına dayanıklı başka kapılar var. Bu kapıların alevi içeri almaması ciddi bir faciayı engelledi. Alev iç tarafta yol bulamayınca binanın dış cephesine yöneldi." şeklinde konuştu. Polat Tower'ın 34 bin noktaya hükmeden 17 güçlü bilgisayarla yönetilen bir otomasyonu olduğu bilgisini veren proje müdürü, "Yangın algılama sistemi kısa sürede devreye girerek görevlileri 32 saniyede olay yerine yönlendirdi. Ardından devreye söndürme sistemleri girdi." ifadelerini kullandı. Akıllı yangın algılama sisteminin binadaki gaz yükünü yok etmek için İGDAŞ'ın vanalarını kapattığını dile getiren Ünlü şöyle devam etti: "Sistem koridorlardaki yüksek miktardaki dumanı yok etmek için damperler açıyor ve egzoz fanları çalıştırarak dumanı tahliye ediyor. Hemen arkasından 2 tane yangın merpeni var, insanlar o yangın merpeninden rahatlıkla çıksınlar diye fanlar devreye girerek o merpenlerin içini şişiriyor. Amaç biri kapıyı açıp yangın merpenine girdiğinde dumanı peşinden götürmesin tam tersine içerdeki fazla hava dışarı doğru gelsin ve içerisi temiz kalsın.''
Yangının çıkma ve yayılmasında yalıtım malzemesinin ilgisi yok
Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, Polat Tower Rezidans olayında yangının çıkması ve yayılmasının yalıtım malzemeleriyle ilgisinin bulunmadığını bildirdi. Ertuğrul Şen, yaptığı yazılı açıklamada, Polat Tower Rezidans binasının akıllı olması ve doğru yalıtım malzemelerinin kullanılması sonucu, muhtemel facianın önüne geçildiğini aktardı. İZODER Genel Merkezi'ndeki test laboratuvarlarında yapılan uygulamalar sonucu, taş yünü plakalarının yanmadığının bir kez daha ispat edildiğini savunan Şen, şunları kaydetti: "Doğru detay çözümleri ile birlikte doğru yalıtım malzemesi olan taş yünü, özellikle gökdelenlerde hem ısı hem ses hem de yangın yalıtımı amaçlı kullanılmakta. Çok katlı binalarda eğer akıllı bina teknolojisi yoksa böyle yangınlarda facialar yaşanması mümkündür."
Topbaş: İtfaiyemiz başarılı bir iş çıkardı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Polat Tower'da çıkan yangına ilişkin, "Türkiye'de ve İstanbul'da dün ilk defa bir gökdelen yangını yaşadık ama bir başka olguyu daha yaşadık, İstanbul itfaiyesi oldukça başarılı iş çıkardı.'' dedi.
Topbaş, The Marmara Oteli'nde düzenlenen "Ramadan in İstanbul-İstanbul'da Ramazan'' projesinin basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.
Bir gazetecinin, Polat Tower'daki yangının çıkış nedeninin tespit edilip edilmediğine ilişkin sorusu üzerine, bu konuda itfaiye ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Topbaş, "Türkiye'de ve İstanbul'da dün ilk defa bir gökdelen yangını gördük, yaşadık ama bir başka olguyu da yaşadık, İstanbul itfaiyesi oldukça başarılı bir iş çıkardı. Yangının başlamasından sonra 3 dakikada binaya erişip müdahaleyi başardılar. Yangına klima neden olmuş olabilir. Ama açıklama yapmak için daha erken. Ekipler her katı tek tek tarıyor.'' diye konuştu.
Salim Serdar Köksal - Zeynep Özonar / ZAMAN