Dekorasyon

Polonezköy için ‘Koruma Amaçlı İmar Planı' hazırlanıyor

‘Tabiat Parkı' statüsüyle koruma altındaki Polonezköy için ‘Koruma Amaçlı İmar Planı' hazırlanıyor

İstanbul'un doğayla iç içe olan yerleşim bölgesi Polonezköy için hazırlanan imar planıyla, yıllardır duran yapılaşma yeniden başlayacak. Belediye, 1994'te “Tabiat Parkı” statüsüyle korumaya alınan Polonezköy için “Koruma Amaçlı İmar Planı” hazırlıklarını tamamlamak üzere. Uygulama imar planı hazırlanmadığı için 15 yıldır Polonezköy'de yapılaşma yasağı bulunuyordu.
Belediye imar durumunda bir artışın söz konusu olmadığını savunurken, Polonezköy Doğa Derneği yetkilileri ise Polonezköy'ün yok edileceğini, bir uydu kente dönüştürüleceğini öne sürüyor.

‘Bu planı yapacağız'
Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Polonezköy'le ilgili koruma planlarının olduğunu, uygulama imar planının ise bir türlü hazırlanmadığını söyledi. Belediyenin asli görevinin başta “imar” olduğunu kaydeden Çelikbilek, şunları söyledi: “15 yıldır uygulama imar planları hazırlanıp yürürlüğe girmemiş. 1/10 binlik planları var. Burası bir tabiat parkıdır. 1/1000 planları da olması gerekir. Biz bunu çıkaracağız. Yasal bir zorunluluğu yerine getireceğiz. Orman Bakanlığı yetki verdi. Bazı vatandaşlar buna karşı çıkıyor. Polonezköy'de kendilerinden başka kimsenin yaşamamasını, kimsenin buraya gelmemesini isteyen bir grup var. İtirazlar bu yüzden.”

Tehlike çok büyük
Beykoz Belediyesi'nin 16 Ekim'de düzenlediği “koruma planı” tanıtım toplantısında, mevcut köy yollarının genişletileceğinin, yeni yolların ve otoparkların yapılacağının, büfe, kafe, manej gibi yeni yapılara izin verileceğinin köylülere anlatıldığını belirten Çelikbilek “Yeni imar durumu yüzde 7.5 olacak. Bunun neti de yüzde 6'dır. Yani eski oranlar korunacak” dedi. 
Polonezköy Doğa Derneği Başkanı Prof. Dr. Arif Esin ise Uygulama İmar Planı'nın gündeme gelmesinin  öncesinde Polonezköy'de büyük arsa satışları yaşandığını öne sürerek şöyle konuştu:
“Tehlike Polonezköy'ün uydukent haline dönüştürülmek istenmesinde. Belediye burasını kent yapmak istiyor. Polonezköy tabiat parkı olarak korunmalı. Belediye, Çevre Bakanlığı ve Anıtlar Kurulu'na raporlarımızı, itirazlarımızı ilettik. Son çare olarak yargıya gideceğiz. Planlarda 14 metre genişliğinde yol düşünülüyor. Bunlar ağaçlar kesilmeden yapılamaz. Planlarda 150 dükkân yapabilecek bir ticaret merkezi ayırmanın anlamı nedir?”
Polonezköy Muhtarı Antoni Dohoda ise bölgenin tabiat parkı ilan edilmesiyle birlikte genç neslin ev yapamadığı için köyü terk etmeye başladığını söyledi.
Şenol DEMİRCİ/Milliyet