27 / 04 / 2024

Polonya İnşaat ve Mimarlık Fuarı 11-14 Mart tarihleri arasında yapıldı!

Polonya İnşaat ve Mimarlık Fuarı 11-14 Mart tarihleri arasında yapıldı!

Polonya İnşaat ve Mimarlık Fuarı BUDMA 11-14 Mart tarihleri arasında Polonya'nın Poznan kentinde yapıldı. Türkiye-Polonya Ticaret Odası Başkan Vekili Grzegorz Kobylecky, son dönem kurlardaki dalgalanmalardan tedirgin olduklarını belirtti...



Polonya İnşaat ve Mimarlık Fuarı BUDMA 11-14 Mart tarihleri arasında Polonya'nın Poznan kentinde yapıldı. Fuarın açılışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türkiye-Polonya Ticaret Odası Başkan Vekili Grzegorz Kobylecky, son dönem kurlardaki dalgalanmalar sonrası, Türk inşaat sektörü ile kontratların dolar cinsinden olması nedeniyle proje bazmda fazla etkilenme beklemediklerini vurguladı. Kobylecky, buna karşılık Türk firmalarının mal satın alma konusunda ise çekingen davrandıklarını belirtti. 


İki bilanço tedirgin ediyor 


Polonyalı işadamlarının Türkiye'nin büyük bir pazar olduğunu yeterince kavrayamadığım belirten Kobylecky, iki ülke arasındaki doğrudan yatırımın 40 milyon dolar düzeyinde olduğunu ve bunun çok düşük bir oran göründüğünü belirtti. 


Türkiye'deki satın almalarda sıklıkla iki ayrı fiyat görmelerinden dolayı tedirginlik belirttiklerini de vurgulayan Kobylecki, şunları söyledi: "Polonyalı firmaların en büyük endişeleri; firmanın gözüken fiyatı ve gerçek fiyatı arasında fark olması. Bu çok büyük bir problem. Firma 'Bu vergi için hazırladığım dosya ama gerçek fiyatım bu' diyor. Polonya'da bizim ağır vergisel kurallarımız var, kağıt üzerinde görünenden fazla ödeyemeyiz çünkü 'neden' diye sorarlar. Aradaki fark bazen yüzde yüz farklı. Kütahya'da bir firma kağıt üzerine 3 milyon gösteriyor ama sonra 'Benim değerim 6-7 müyon' diyor. Her sektörde oluyor. İşte bu yüzden firmalar iflas gösteriyor. Maliyeye gösterilen paralar ve arkada hali hazırda olan paralar var. Polonyalı bir firma Türk bir firmayı satın aldı çünkü iflas etmişti. Resmi ve resmi olmayan parası yoktu. Ona göre direk o firmaya yöneldik. Kendi resmi olmayan parasıyla orayı değerlendirdi." 


DİDEM ATALAY/ Dünya Gazetesi 


Geri Dön