Porland Porselen artık 1500 metrekarelik dev mağazalar açacak!
Porland Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Pamukçu, şu anda 18 mağazaya ulaştıklarını söyleyerek, "Mağazacılıkta yeni bir konseptimiz var. 1500 metrekare büyüklüğünde dev mağazalar açıyoruz. Konseptin adı Porland Fabrika" dedi
Süleyman Pamukçu tarafından 1992 yılında kuruyan Porland Porselen, mağazacılığa yeni bir konsept getirdi: Fabrika... Hem ev hem de gastronomi tüketicisine yönelik binlerce ürünün sergilendiği mağazalar bin 500 metrekare büyüklüğe sahip. Porland Fabrika mağazalarında, aynı tabaktan bin adet satın alan işletme sahibi ile evde kullanım için bir adet ürün alan tüketicinin aynı fiyatı ödüyor.
Bu konseptin çok başarılı olduğunu söyleyen Süleyman Pamukçu, "Şu anda iki Fabrika mağazamız var. Kısa süre içinde üçüncüsünü açacağız. Bu mağazalarımızda geniş bir ürün yelpazesi sunuyoruz" dedi.
Hedeflerinin Porland Fabrika mağazalarının sayısını 10’a çıkarmak olduğunu belirten Pamukçu, şöyle devam etti:
"Bu konseptle yurtdışına da açılmak istiyoruz. Öncelikli hedefimiz İngiltere. Bu amaçla da üretim kapasitemizi artırıyoruz. Bilecik'teki fabrikamızda yaptığımız yeni yatırımlarla yıllık 45 milyon adetlik üretim kapasitemizi 70 milyon adete çıkaracağız. Eylül ya da ekim sonu üç fabrika sayısına ulaşmayı planlıyoruz."
20. yılını kutluyor
Bu yıl kuruluşlarının 20. yılını kutladıklarını kaydeden Pamukçu, "Çalışan sayımız 1500 kişiye ulaştı. Toplamda 18 mağazaya ulaştık. Üretimimizin yüzde 65’ini ihraç ediyoruz" diye konuştu.
‘Alumilite adlı yeni bir ürün kategorisine giriyoruz’
Yeni yatırımlarla birlikte bugün 300 dönümlük bir alanda faaliyet gösterdiklerini ifade eden Pamukçu, şu bilgileri verdi: "Ekim ayında hizmete girecek yeni yatırımlarla üretim kapasitemiz 70 milyon adede çıkacak. Ayrıca Alumilite adlı yeni bir ürün kategorisine giriyoruz. Bu ürünün özelliği sert porselenden üretiliyor olması. Kremsi bir renk. Yani sert porselenlere özgü yüzey dayanıklılığı ve yumuşak porselenlere özgü kremsi rengin aynı bünyede hayat buldu. İki yıldır Ar-Ge çalışmalarını yapıyorduk. Şimdi tamamen Porland reçetesi ile üretiyoruz. İtalya'ya satışına başladık. Bu ülkeyi pilot ülke olarak seçtik. Hedefimiz İngiltere ve Avusturya pazarlarına Alumilite ürün grubunu ihraç etmek. Porland Porselen üretiminin yüzde 65 ini ihraç ediyor. İngiltere’de yüzde 7 pazar payımız var. Aynı zamanda 14 yıldır IKEA’nın ana tedarikçisiyiz. Tesco ile görüşmelerimiz sürüyor. Anlaşırsak Tesco’ya da ürün vermeye başlayacağız."
2014 yılında halka açılacak
2014 yılında halka açılmayı planladıklarını söyleyen Süleyman Pamukçu, "Bu yönde hazırlıklarımız devam ediyor. Halka açıldıktan sonra gündemimize cam üretimi ve otelcilik gibi yeni yatırımları alacağız" dedi.
Pamukçu, Porland Porselen'in logosunda neden 'balerin' olduğunu da şöyle anlattı: "Logomuz balerin çünkü bale disiplin, estetik, çağdaşlık ve güzellik demek. Bunlar aynı zamanda porselenin de özellikleri... Ben kişisel anlamda bale sanatını çok severim. Bu nedenle balerin logosunu uygun gördük. Bale bana yaşam sevinci veriyor. Aynı zamanda Tan Sağtürk Bale Okulları’nın da yıllardır yıl sonu gösterilerinin ana sponsoruyuz."
İngilizce öğretmenliğinden sanayicİliğe...
Süleyman Pamukçu aslen İngilizce öğretmeni... İçindeki girişimcilik ruhu nedeniyle öğretmenliği bırakan Pamukçu, önce züccaciye dükkanı açarak perakendeye adım atmış. Pamukçu, girişim öyküsünü şöyle anlatıyor:
"Girişimcilik para kazanmak için değil, yapmam gereken bir şeydi. Öyle hissediyordum. Bir işi sevgiyle yaptığınızda para sonrasından geliyor. Ben iş hayatıma Siirt’te açtığım züccaciye dükkanıyla başladım. Bardaktan kaşığa, porselenden tencereye masa üstü malzemeler satıyordum. Aynı zamanda içecek bayiliği yaptım."
Şansın herkesin önüne geldiğini söyleyen Pamukçu, şöyle devam ediyor: "Zaten hayat da böyle değil mi? Benim de şansım 1983’te promosyon işleri yapmaya başlayınca geldi. Logolu bardak promosyonu faaliyetine başladım. 3 milyon adet bardak gibi hacimlere ulaşınca İstanbul’a taşınmak durumunda kaldım."
Pamukçu, "Turizm sektörü de hareketlenmeye başlamıştı. Otellerin logolu bardak ve porselen ihtiyacı giderek artıyordu. Doğru zamanda doğru işe girmiş bulunduk. Zamanla iyice öğrendik.Bu faaliyetleri İmge adlı şirketimizle yürütüyorduk. İmge oğlumun da adı. Şirket ve oğlumun doğumu aynı yıla denk geliyor" dedi.
Üretime adım attı
Bardakları o dönem İstanbul Porselen’den temin ettiklerini kaydeden Pamukçu, kendisini sanayiciliğe götüren süreci şöyle anlatıyor: "Bir süre sonra bu şirket kapandı. Çalışanların teşviğiyle üretime karar verdik. Makinalara talip olduk. 1992’de üretime başladık. Daha sonra Bilecik’te 100 dönümlük bir araziye fabrika kurduk."
Milliyet