Prefabrik ev için gerekenler!
Prefabrik ev yaptırmaya karar verenlerin merak ettiği birçok soru var. “Arsam müsait mi? Ruhsatı nasıl alırım? Konut kredisi kullanabilir miyim?” bu sorulardan sadece birkaçı. İşte 10 soruda prefabrik ev için gerekenler...
Ekonomik olmaları ve depreme dayanıklılıklarıyla tercih edilen prefabrik evlere olan ilgi her geçen gün artıyor. Prefabrik ev yaptırmak için neler yapmanız gerektiği sorusu zihninizi meşgul ediyorsa 10 soruda prefabrik ev için gerekenlere göz atın...
1- Prefabrik ev her arsaya yapılabilir mi?
Prefabrik ev imarlı arsalara yapılır.
2- Prefabrik ev yaptırmak için arsa alırken nelere dikkat etmek gerekir?
Prefabrik ev yaptırmak için alınacak arsanın öncelikle imar durumunun ilgili belediyeden öğrenilmesi gerekiyor. Ayrıca arsanın altyapı ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmak için ilgili belediyenin hizmetlerindeki yeterliliklere bakmak gerekiyor.
3- “Tarlam var, prefabrik ev yaptırabilir miyim?”
Tarlaya prefabrik ev yaptırmak için, tarlanın yola cephesi olması şart. Kadastrol cepheli tarlalarda yüzde 5 imar izni var ve maksimum 250 metrekarelik ev yapılabiliyor. Yani kadastrol cepheli 5 bin metrekarelik tarlada 250 metrekareye kadar prefabrik ev yapılıyor.
4- Ruhsat işlemleri nasıl yapılır?
Ruhsat işlemleri için her bölgenin belediyesinin farklı uygulaması var. Bu yüzden ruhsat işlemleri için gerekli evrakları ilgili belediyeye danışarak öğrenmek gerekiyor. Daha sonraki adım ise prefabrik evi yapacak firmadan statik hesap dosyası ve mevcut projeyi almak. Bu adımdan sonra da basit bir temel betonu dökülür ve ruhsat işlemlerine başvurulur.
5- Yapı ruhsatı kaç kere alınır?
Yapı ruhsatı yalnızca 1 defaya mahsus veriliyor. Bu sebeple ruhsat alındıktan 5 yıl içinde projenin tamamlanması gerekiyor. 5 yıl sonrasında ise süre uzatılabilir.
6- Prefabrik evi yapacak firmayı seçerken nelere dikkat etmek gerekir?
Prefabrik evi yaptırmadan önce seçilecek firmanın güvenilirliğini ve sunduğu hizmetleri incelemek gerekiyor. Söz konusu firmanın üretim teknikleri de bu noktada önem arz ediyor. Seçici olmak için firmanın showroom'unun gezilmesi ve üretim tesislerine bakılması gerekiyor.
7- Prefabrik ev yaptırmak için konut kredisi kullanılabilir mi?
Arsa ve firma mevzularını hallettikten sonra sıra evi yaptırmaya geldi ve bunun için konut kredisi kullanmayı düşünüyorsunuz. Prefabrik ev yaptırmak için konut kredisi veren bankalar var.
8- Prefabrik ev yaptırmanın maliyeti ne kadar?
68 metrekarelik 2+1 prefabrik evin fiyatı 18 bin 500 TL. Bu rakam 155 metrekarelik prefabrik evlerde 55 bin TL ve 98 metrekare tek katlı evlerde 30 bin TL oluyor.
9- “Prefabrik ev yaptırırken extra masraflarla karşılaşır mıyım?”
Prefabrik evin maliyeti dışında karşılaşılan masraflar ise şöyle; imar izni ve ruhsatlar için ilgili belediyeye ödenmesi gereken miktar var. Bir başka masraf ise su basmanı, zemin betonu dökülmesi işlemi. Bu bedel de betonun yüksekliğine ve işçilik ücretlerine göre değişkenlik gösteriyor. Karşılaşılacak diğer masraf da prefabrik evin montaj aşamasında oluyor. Bu aşamada, işçilerin gıda ve konaklama masrafları karşılanıyor. Dördüncü masraf ise ince işçilikte karşınıza çıkıyor. Bunun içine mutfak, banyo takımları, parkeler, zemin döşemeleri vs giriyor. Son olarak da nakliye masrafı var. Zira prefabrik evin kurulacak alana getirilmesi için nakliye masrafını alıcı ödüyor.
10- Prefabrik ev modelleri neler?
Prefabrik ev modelleri; tek katlıdan çift katlıya, villa tarzından ahşapa kadar geniş bir yelpazeye sahip.
Şebnem BER/Emlakkulisi.com