Emlak Konut

Prefabrik evler için ruhsat ve izin gerekli mi? Ruhsata ihtiyaç olmayan yapılar hangileri?

Prefabrik evler Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerden sonra yoğun ilgi görmeye başladı. Pek çok kişi prefabrik ev için izin ya da ruhsat gerekip gerekmediğini merak ediyor. Ancak 3194 sayılı İmar Yasası’na göre bazı yapılar için ruhsat alınmasını zorunlu tutulmuyor

İmar Yasası’nın 21’nci Maddesine göre, bütün inşaatlar için yapı ruhsatı alınması gerekiyor. Ancak 3194 sayılı İmar Yasası’na göre bazı yapılar için ruhsat alınmasını zorunlu tutulmuyor.

RUHSAT GEREKTİRMEYEN YAPILAR HANGİLERİDİR?

-İmar Yasası’nın 21’nci Maddesi gereğince; derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı, kiremit aktarılması gibi faktörleri etkilemeyen diğer onarım ve tamiratlar ruhsata tabi olmuyor.

-İmar Yasası’nın 27’nci maddesine göre; belediye ve mücavir alanlar haricinde köylerin köy yerleşik alanları, civarında ve mezralarda yapılacak ev, entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amacıyla yapılan yapılar ile köyde oturan vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, köy fırını, köy kahvesi, köy lokantası ve köy halkınca kurulan ve işletilen kooperatiflerin işletme binası gibi yapılar için yapı ruhsatı istenmiyor.

Peki, prefabrik evler için izin gerekiyor mu? İşte detaylar...

-Şantiye binaları, ruhsat alınarak yapısına başlanılan asıl yapının bitmesinden sonra ve yapı kullanma izni verilmesinden önce yıkılmak üzere asıl binanın yapımı için gerekli nitelikte ve büyüklükte inşa edilen geçici nitelikte binalar oldukları için ruhsata tabi olmuyor. Fakat Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne göre, şantiye binasının inşaat bittikten sonra kullanılabilmesi için, mevzuat içerisinde bulunan yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni düzenlenmesi gerekiyor.

PREFABRİK EV İÇİN İZİN GEREKİR Mİ?

Prefabrik konutların yapımında, öncelikle inşaat ruhsatı alınması gerekiyor. İnşaat ruhsatı alabilmek için de, yerel yönetimlerin ilgili birimlerine başvuru yapmak gerekiyor.

Prefabrik konutların yapımında, diğer yapılarda olduğu gibi imar planı, mimari proje, statik proje, çevre düzeni ve temel projesi gibi belgelerin düzenlenmesi gerekiyor. Kişilerin bu belgeleri hazırlaması için mühendis ve mimarlarla çalışmaları öneriliyor.

Prefabrik konutların yapımında, kullanılacak malzemelerin kalitesi de çok önemli. Kaliteli malzemeler kullanılarak yapılan prefabrik konutlar, uzun yıllar güvenle kullanılabiliyor.

Kovulan işçilerin hakları nelerdir? Kovulan işçiler neye dikkat etmeli?

THY bin depremzede personel alacak! Başvuru şartları ve detaylar nelerdir?

Karayolları Genel Müdürlüğü birçok alanda rekor sayıda işçi alımı yapacak! Sürücü operatörü, yapı ustası, aşçı...